Elettiin vuotta 2019, kun Suomessa kohistiin oikein toden teolla. Starsquad oli julkaissut tuovansa yhteistyössä Elisan kanssa Arctic Invitational nimisen CS:GO turnauksen Helsingin Hartwall Arenalle. Odotukset olivat huipussaan ja hype oli kova, mutta lopputulos jäi kuitenkin kaikkien sekoluiden sekä aikataulun venymisen jälkeen pannukakuksi. Yleisöäkään ei paikanpäälle juurikaan löytänyt, vaikka puitteet olivat kunnossa. Kysymys kuuluukin, että milloin Suomessa nähdään seuraava iso e-urheilutapahtuma?

Vuonna 2019 CS:GO oli muutenkin Suomessa huimassa nosteessa, kun ENCE:n viisikko niitti kunniaa kansainvälisellä näyttämöllä ja kokoonpano oli pelannut tiensä mm. majoreiden finaaliin asti. Tuntui siltä, että kaikki oli valmista Suomen lopulliselle murtautumiselle e-urheilun ja CS:GOn huipulle, mutta pikkuhiljaa palikat alkoivat romahtamaan yksi kerrallaan ja lopputulos oli varsin lohduton.

Arctic Invitational ja ENCE

Syy sille, miksi ENCE:ä ei Arctic Invitationalissa nähty riippuu siitä keneltä asiaa kysytään. Yksi sanoo, ettei ENCE saanut koskaan kutsua, toinen sanoo, että ENCE sai kutsun liian myöhään, ja kolmannen mielestä joukkue kieltäytyä kutsusta. Jossittelu on enää tässä vaiheessa aika turhaa, mutta jokainen varmasti tietää, että Hartwall Arena olisi ollut täyteen ahdettuna, jos suomalais kokoonpano olisi turnauksessa pelannut.

Hienojakin hetkiä nähtiin, kun nuorella Elias ”Jamppi” Olkkosella varustettu SJ Gaming kohtasi Otto ”ottoNd” Sihvon Cr4zyn, ja hetkellisesti Hartwall Arenalla oli huikea tunnelma. SJ kuitenkin koki tappion ja teknisten ongelmien takia venyneen yksipäiväisen tapahtuman finaalia pelattiin vielä puolen yön jälkeen eikä areenalla ollut siinä vaiheessa kuin kourallinen ihmisiä. Pokaalia nosteli brasilialainen FURIA, joka nousi nopeasti turnauksen jälkeen maailmanlistan 10 parhaan joukkoon.

Uskallan kuitenkin väittää, että mikäli sen hetkinen ENCE olisi tapahtumassa mukana ollut ja finaalissa pelannut, olisi teknisten ongelmien rampauttama tapahtuma silti saanut hieman erilaisen lopun, ainakin myytyjen lippujen sekä yleisömäärien suhteen.

Lue myös: OG voitti ensimmäistä kertaa turnauksen – uusi haaste käynnistyy torstaina!

#ASMParty

Assemblyt on ollut suomalaisen kilpapelaamisen, demojen ja rehellisen nörtteilyn mekka jo vuodesta 1992. Turvapaikka, jossa jokainen videopelien äärellä viihtyvä yksilö on saanut olla omana itsenään muiden samanhenkisten ihmisten kanssa nauttimassa rakkaasta harrastuksesta. Vuosien varrella tapahtuman luonne on joltain osin toki muuttunut, mutta ydin on pysynyt samana. BYOC- ja Suomenmestaruuskilpailut ovat olleet tärkeä osa kokonaisuutta, ja ne ovat tarjonneet monille nuorille tulevaisuuden lupauksille ensimmäisiä näytön paikkoja.

Assemblyt on kuitenkin isossa kuvassa jäänyt osittain paitsioon. Suomeen ei ole onnistuttu luomaan kansainvälisen tason turnauksia Assemblyn oheen muutamaa yksittäistä kilpailua lukuun ottamatta. Syitä tälle on varmasti monia, mutta fakta on se, että mahdollisuuksia olisi varmasti paljon suurempaankin joskus ollut. Olemme pitkään seuranneet vierestä, kun länsinaapurissa Dreamhack nousi yhdeksi länsimaiden suurimmista turnausjärjestäjistä LAN-tapahtumien ohella. On Dreamhack Openia, Dreamhack Mastersia ja Dreamhack Festivaalia.

Osa syytä voi olla se, että Suomessa monet yritykset eivät ole olleet kovinkaan hanakasti lähteneet mukaan e-urheiluun sponsoroimalla tapahtumia. Toinen syy löytyy Suomen valtion kirjoista, ja se on nimeltään Veikkaus. Suuret kansainväliset pörssiin listatut uhkapelejä tarjoavat yhtiöt ovat lähteneet tukemaan e-urheilua jättimäisin summin, mutta Suomessa vallitseva monopoli on torpannut tämänkaltaiset mahdollisuudet täysin, eikä Veikkauksen kassasta ole montaa ropoa e-urheilun tukemiseen muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta näkynyt. ENCE:n pelipaidoista löytyy Veikkauksen tunnukset, joka sinällään on varsin nurinkurista, kun joukkue pelaa lähinnä ulkomailla ja sen myötä Veikkauksen mainokset menevät ulkomaisille silmille, jotka eivät voi monopolin alaisuudessa edes pelata.

Ikuinen kiista

Uhkapelaamisen ja e-urheilun liitto on ollut alusta asti vaiettu paha. Monet kritisoivat uhkapeliyhtiöiden mainostamista, mutta monilta näiltä keskusteluun osallistuvista henkilöiltä tuntuu puuttuvan realiteetit. Kansainvälinen toimija saattaa helposti tarjota moninkertaisen summan sponsorirahaa, mitä joku toisen alan yhtiö edes kykenee tarjoamaan. Etiikka ja moraali ovat tottakai läsnä päätöksissä, mutta tapahtumajärjestäjien pitää jollain tapaa maksaa palkat sekä tapahtuman järjestämisestä koituvat kulut ja saada samalla leipä omaan pöytään.

Onko Veikkaus tai Suomen valtio syyllinen siihen, että Suomessa ei suuria kansainvälisiä turnauksia ole nähty? Suoranaisesti ei, mutta esimerkiksi suurin länsimaissa toimiva tapahtumajärjestejä ESL ei tapahtumiaan Härmään tuo, sillä heidän pääsponsorina toimii Betway, ja Suomen lainsäädäntö ei moista yksinkertaisesti salli.

Laadukkaita organisaatiota ja pelaajia maailman huipulla

On ollut upeaa seurata vierestä, kuinka Suomeen on noussut viime vuosien aikana useampi erittäin ammattimaisesti toimiva organisaatio. Hyvänä esimerkkinä haluan nostaa esiin HAVU Gamingin. HAVU:n toimitusjohtaja Lasse Salminen on tehnyt erinomaista työtä organisaation peräsimessä, ja myyntitykki Sani Leino:n kädenjälki näkyy yhteistyösopimuksissa joita organisaatio on viimeisen parin vuoden aikana solminut. HAVU näyttää ja tuoksuu Suomelta, ja tällä hetkellä koko organisaatiosta huokuu kansainvälisen tason tekeminen kotimaisella twistillä.

Suomesta on myös aina tullut e-urheilun huippuja nimenomaan pelikentille. Jo CS 1.6 aikaan nähtiin sinivalkoista väriä lähes poikkeuksetta arvostetuissa kansainvälisissä turnauksissa, ja ENCE:n Joona “natu” Leppänen on ehdottomasti yksi sellaisista nimistä, joka on ollut tärkeässä osassa suomalaisen e-urheilun kehityksessä.

Meillä on ensimmäinen ei-korealainen StarCraftin pelaaja, Joona ”Serral” Sotala, joka on noussut kiistattomaksi maailman ykkösnimeksi. On Dota 2 -maailmanmestareita, moninkertaisia sellaisia. Taitoa ja osaamista riittää, mutta ne kansainvälisen tason tuhatpäisen mylvivän yleisön vetävät tapahtumat ovat puuttuneet, eikä sille ole ollut näkyvissä muutosta.

Odottavan aika on pitkä

Allekirjoittanut on katsellut maailmaa useamman vuoden ajan maan rajojen toiselta puolen. Olen nähnyt mitä voidaan saada aikaan, kun pystytään tekemään yhteistyötä vastuullisten kansainvälisten toimijoiden kanssa. Koska se ei Suomessa ole mahdollista, on e-urheilun pakko keksiä muita väyliä, jotta Suomeen saadaan maailmanluokan tapahtuma, joka räjäyttäisi Suomen e-urheiluskenen lopullisesti koko kansan tietouteen. Kasvu on ollut huimaa, mutta kakku kaipaa kermakuorrutuksen sekä kiiltävän punaisen kirsikan.

Mistä se kerma ja kirsikka kakun päälle saadaan? Sitä en tiedä, mutta odottavan aika on pitkä.

Lue myös: KOVA mukana LoLin NLC Summer Split 2021 -sarjassa!

Ota eurheilu.org haltuun myös Twitterissä!