Suomen ensimmäinen tason 50 kouluttaja vastaa huijauskohuun – HelsinkiTrolli: ”Huutelut kannattaa jättää omaan arvoonsa”
Suomen ensimmäinen tason 50 Pokemon-kouluttaja, Jarmo ”HelsinkiTrolli” Pulkkinen vastaa huijauskohuun eUrheilu.org’in haastattelussa.
eUrheilun tietojen mukaan Pulkkinen on Suomen ensimmäinen Pokemon-kouluttaja, joka onnistui yltämään Pokemon GO:ssa tasolle 50.
Samalla Facebookin Pokemon Go Seniorit -ryhmässä tunteet alkoivat kuumenemaan ja tilanteesta nousi kohu, kun HelsinkiTrollia väitettiin huijariksi. Lopulta kommentit muuttuivat haukkumiseksi ja Suomen Pokemon GO -yhteisössä alettiin epäilemään asiaa, sillä joidenkin mielestä maksimitasoa ei olisi pitänyt pystyä saamaan Suomessa niin nopeasti.
Mistä sitten on kyse ja mitä Suomen tunnetuimmalle Pokemon GO -pelaajalle kuuluu nykyään?
Haastattelussa Jarmo Pulkkinen
45-vuotias Jarmo Pulkkinen tunnetaan pelipiireissä paremmin nimellä HelsinkiTrolli. Helsinkiläinen yrittäjä nousi otsikoihin 2016, kun hän oli Suomen nopein keräämään kaikki tarjolla olleet Pokémonit ja kirsikkana kakun päällä ensimmäinen tason 40 suomalainen.
Pokemon Go näyttää Jarmon kävelymääräksi noin huimat 35000 kilometriä ja peli on vienyt hänet useisiin seikkailuihin.
– Niin sanottua oikeaa kävelyä tai juoksua on tästä vain osa. Esim. polkupyörä, auto, julkisissa istuminen tai vanhan kivitalon aiheuttama driftaus lisää kilometrejä merkittävästi.
Pulkkinen on odottanut uusia tasoja hartaasti yli neljä vuotta, mutta uusien tasojen lisääminen peliin ei mennyt ilman ongelmia.
– Pelinkehittäjä Niantic sössi tämän uudistuksen monella tapaa. Uusista tasoista oli vain kosmeettista hyötyä, sillä esimerkiksi Pokemoneja pystyy leveluppaamaan uudelle maksimitasolle jo pelaajatasolla 40.
Jos palataan siihen mistä kohu alkoi eli huijaussyytöksiin, niin kannattaa päästää Jarmo itse ääneen puolustautumaan. Haastattelussa selviää, ettei hän pidä itseään Suomen ensimmäisenä tason 50 -pelaajana.
– Olin ensimmäisten joukossa, mutta ensimmäisenä oleminen on Nianticin ongelmien jälkeen kyseenalaista.
Suomessa Jani ”Kilkiju” Iinatti ja Joona ”Joonappi” Harakka tekivät ensimmäisenä Suomessa kaikki tarjolla olleet tehtävät ilman Nianticin mokailuja.
Next: allPlatinum medals!
Ps. I did get bump but like others I did’t ask for it, GO Beyond was still fun without every task done #PokemonGO
Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.
Mitä sitten tapahtui?
– Niantic nollasi useampaan kertaan pelaajien tasoedistymisen ja muutti kesken kaiken tehtäviä, kun niiden vaikeudesta tuli valitusta somessa. Loppusuoralla annettiin helpdeskin kautta sattumanvaraisesti osalle pelaajista tasonkorotuksen jos sattui olemaan oikean yhteyshenkilön kanssa tekemisissä oikeaan aikaan, kuten itselleni kävi.
Pulkkisen puheita tukee se, että usealle australialaiselle pelaajalle kävi vastaava tilanne.
– Näiden takia uusi maksimitaso menetti hohtoaan. Moni tehtävä vaati myös isoja pelinsisäisiä ostoja, esimerkiksi raid-passeja.
Pelinsisäisistä ostoista pääsemme hyvin rahaan, sillä useat pelaajat käyttävät omaan harrastukseensa rahaa.
– Kokonaismäärää en osaa sanoa, mutta esimerkiksi pelinsisäisiin ostoksiin, bensaan ja tapahtumiin on kulunut tuhansia euroja yhteensä.
Rahaa saa kulumaan myös matkailuun pelin avulla, sillä Pulkkinen on osallistunut Saksan Go Fest -tapahtumaan ja pääsi tapaamaan pelaajia ympäri maailmaa.
– Jos mietitään erikoisinta paikkaa mihin olen pelin avulla päätynyt, niin ensimmäisenä tulee mieleen Gran Canarian vuoristo ja kiipeäminen sumuiselle huipulle heittämään monni salille.
Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.
Tapahtumat ovat yksi osa pelaamista, mutta suurin osa on normaalia grindaamista. Mitä Suomen Pokemon GO -tähden normaaliin pelipäivään kuuluu?
– Oma asuinalueeni on Suomen mittakaavassa paras mahdollinen, sillä näen kotoa yli 250 pokestoppia ja yllän driftauksesta riippuen 10-16 stopille. Vaihtelen päivittäin reittejä kävellen ja autolla, niin grindaus ei maistu puulta. Töölö, Hietsu, Kamppi, Ruoholahti, Kruununhaka, Punavuori ja Eira ovat todella tuttuja. Saleilla pelaan nykyään vähemmän, koska se vie liikaa aikaa paikallaan.
– Käytän paljon incensejä, lureja, Pokemon Go+ lisälaitteita ja kahta puhelinta, niin voi muun muassa lähettää helpommin lahjoja kaverilistalle. Taloudellisesti pystyn käyttämään peliin enemmän kuin satunnainen pelaaja. Jos tästä hommasta maksettaisiin, niin tätä voisi kuvailla työksi.
Peli on muuttunut vuosien aikana, mutta miten tämä on vaikuttanut Trollin pelitapaan?
– Peliin on tullut paljon enemmän mikromanagerointia ja oheistekemistä. Esimerkiksi buddy-Pokemoneja pitää päivittäin vaihtaa 20 kertaa, jotta niistä saa maksimit. Pogossa on se hyvä puoli, että jokainen voi itse valita mihin osaan haluaa keskittyä. En esimerkiksi juuri osallistu pelaaja vastaan pelaaja -skeneen. PvP:ssä pyrin pääsemään kuukausittain vain tasolle, joka tarjoaa Elite TM -laitteen tai uuden Pokemonin dexiin.
– Vaihto-ominaisuus on muuttanut pelin luonnetta. Tapahtumien alkaessa ei tarvitse stressata sattuuko saamaan uuden shinyn, koska yleensä aina löytyy joku halukas tekemään vaihtokauppaa. Treidauksen avulla pelaajat voivat auttaa toisiaan. Esimerkiksi Tampereelle tein päiväreissun uuden Unown-Pokemonin takia.
-Uusi salisysteemi on tehnyt pelistä yksilökeskeisemmän. Ison porukan sijaan pelaaminen onnistuu nyt yksinkin. Lisäksi rahan käyttämisen rooli on kasvanut mm. etäraidipassien myötä.
Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.
2016 julkaistu Pokemon GO nousi aluksi jättimäiseen suosioon. Jopa Suomessa Pokemon GO -miiteissä kävi tuhansia ihmisiä ja peli näkyi katukuvassa. Jotkut ajattelivat pelin kuolevan alun jälkeen, mutta sitä ei tapahtunut ja peli on edelleen suosittu.
– Pokemon on vahva tuotemerkki ja aloituskynnys on matala. Pelissä on monta koukuttavaa puolta. Yhteys reaalimaailmaan, numeraaliset tavoitteet, keräysvietti, jatkuva uusi sisältö ja erilaiset yhteisöt.
Sosiaalinen media on ollut Jarmolle kaksipiippuinen juttu. Suomen suosituimmassa Pokemon-yhteisössä, 32 900 jäsenen Pokemon Go Finlandissa hän on kerännyt tuhansia tykkäyksiä ja useita faneja.
Valitettavasti mukaan mahtuu positiivisuuden lisäksi myös paljon negatiivista.
– Tykkäämisten lisäksi somessa voi joutua erilaisten huuteluiden kohteeksi, mutta ne kannattaa jättää omaan arvoonsa. Olen huomannut, että usein esillä ovat samat pienet, mutta äänekkäät tahot. Kilpailevien tiimien jäsenet, nettitrollit, vähemmän pelaavat tai pienemmät pelitilastot omaavat.
– Vuosien ahkeraa pelaamista ja taloudellista panostusta ei kannata vaarantaa. Pelaan suurimman osan ajasta yksin enkä kuulu klikkeihin.
-Minulle Twitter (@Trolli) on ollut hyvä paikka avata omaa poksutaivalta eri näkökulmista: AR-kuvia, kehitysehdotuksia, harvinaisuuksia ja virstanpylväitä. Tähän asti on tullut jaettua yli 3000 twiittiä.
Ota eurheilu.org seurantaan Twitterissä.
Voita kaksi VIP-pakettia koripallon EM-kisoihin!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa kaksi VIP-pakettia koripallon EM-kisoihin 2025 Tampereelle!
-
- VIP-pakettiin sisältyy:
- otteluliput Suomen otteluun parhailta paikoilta
- korkeatasoinen ruokailu
- oma nimetty pöytä ennen ottelua, puoliajalla ja ottelun jälkeen
- majoitus Sokos Hotel Ilveksessä
- VIP-pakettiin sisältyy:
-
- Aleksi ”Aleksib” Virolainen ehdolla vuoden urheilijaksi
- Raiskauksesta tuomittu Conor McGregor poistettiin hittipelistä
- ENCE:n Overwatch-joukkueelle kylmää kyytiä huipputurnauksessa
- Shanghain Major-turnauksessa kutkuttava suomalaisedustus – katso joukkueet
- Saudiseura pisti kokoonpanonsa uusiksi – Jimi Salolle avautumassa paikka?
- HEROIC eteni Shanghain Majoriin
- Eetu ”sAw” Sahan Heroic taistelee Major-paikasta
- Kovia kokenut ukrainalaispeliyhtiö julkaisi kulttipelin pitkään odotetun jatko-osan
- Aleksi ”Aleksib” Virolaiselle komea huomionosoitus
- MOUZ ja NAVI etenivät Shanghain majoriin
- Raiskauksesta tuomittu Conor McGregor poistettiin hittipelistä
- Aleksi ”Aleksib” Virolainen ehdolla vuoden urheilijaksi
- Kovia kokenut ukrainalaispeliyhtiö julkaisi kulttipelin pitkään odotetun jatko-osan
- Saudiseura pisti kokoonpanonsa uusiksi – Jimi Salolle avautumassa paikka?
- Eetu ”sAw” Sahan Heroic taistelee Major-paikasta