CS:GO on ensimmäisen persoonan ammuntapeli.
Kuva: Valve

CS:GO – Counter-Strike: Global Offensive

CS:GO – Perustiedot
  • Kehittäjät: Valve, Hidden Path Entertainment
  • Julkaisija: Valve
  • Säveltäjä: Mike Morasky
  • Pelisarja: Counter-Strike
  • Pelimoottori: Source
  • Alustat: Microsoft Windows, macOS, Linux, PlayStation 3, Xbox 360
  • Julkaisu: 21. elokuuta, 2012
  • Pelimuoto: moninpeli
  • Lajityyppi: ensimmäisen persoonan ammuntapeli

Counter-Strike: Global Offensive (lyhennettynä CS:GO) on Valve Corporationin ja Hidden Path Entertainmentin kehittämä ensimmäisen persoonan ammuntapeli, joka julkaistiin vuonna 2012. Se on neljäs Counter-Strike -sarjan peli. Aikaisempia versioita ovat Counter-Strike (2000), Counter-Strike: Condition Zero (2004) ja Counter-Strike: Source (2004).

Peli asettaa kaksi joukkuetta vastakkain: terroristit ja vastaterroristit. Molempien joukkueiden tavoitteena on eliminoida vastapuoli, sekä joko vahingoittaa tai suojella pelimuodosta riippuvaa kohdetta. Yhteensä pelimuotoja on yhdeksän, jokaista yhdistäen kuitenkin yhteiset tavoitteet: vastapuolen eliminointi tai pelimuodosta riippuvan tavoitteen suorittaminen.

Tuoreimmat CS:GO-uutiset

Gorillaz ongelmissa? Flusha etsii uutta joukkuetta vuodelle 2022

Onko Gorillaz ongelmissa? Ruotsalainen konkaripelaaja etsii Twitterin mukaan uusia mahdollisuuksia seuraavalle vuodelle. Jere "sergej" Salo, Miikka "suNny" Kemppi ja Robin "Flusha" Rönnquist lähtivät rakentamaan yhdessä...

Team Vitality on kryptoniittia Gambitille – ottelupari ratkesi jännittävästi

Team Vitality on kryptoniittia Gambitille ja IEM Winter 2021 todistaa sen. Vitality jatkaa matkaansa turnauksessa. https://twitter.com/TeamVitality/status/1467616658982596609 Jos twiitti ei näy, niin voit katsoa sen tästä. Sunnuntai-illan jännärissä...

ENCE koki pettymyksen! Fnatic päätti ENCEn vuoden

Oivoi: ENCE koki pettymyksen! Organisaation CS-osasto joutuu lopettamaan kauden suruun, kun turnaus päättyi nopeasti. ENCEn CS:GO-joukkue joutui päättämään vuoden isoon pettymykseen, kun IEM Winter 2021...

CS:GO – Pelimuodot

CS:GO Terroristi virittämässä pommia.
Kilpapelatessa, CS:GO:ta pelataan pommitilanne-pelimuodossa viiden hengen joukkueilla. (Kuva: Valve)

CS:GO – Pommitilanne

Terroristien tavoitteena on virittää C-4 -räjähde, joko kartan A tai B -pommialueelle. Vastaterroristien tehtävänä on estää pommin viritys eliminoimalla terroristien pelaajat, tai mikäli terroristit onnistuvat sen virittämään, purkaa pommi ennen kuin se räjähtää. Paras joukkue 30 kierroksesta voittaa ottelun.

CS:GO – Panttivankitilanne

Vastaterroristien tehtävänä on pelastaa terroristien pitämät panttivangit ja kuljettaa heidät turvaan. Terroristien tehtävänä on estää panttivankien vapauttaminen. Jos kummankaan puolen pelaaja vahingoittaa panttivankeja, menettää hän suuren määrän rahaa. Paras joukkue 30 kierroksesta voittaa ottelun.

CS:GO – Kilpavarustelu

Tavoitteena on tappaa toisia pelaajia eri aseita käyttäen. Kaikki pelaajat syntyvät kuoleman jälkeen välittömästi takaisin peliin. Pelaaja saa uuden aseen joka toisen tapon jälkeen. Jos pelaaja onnistuu tappamaan vihollisen puukkoa käyttäen, tai tappaa vihollisjoukkueen johtavan pelaajan, saa hän seuraavan aseen välittömästi käyttöönsä. Jos pelaaja tapetaan puukolla, hän saa yhtä tasoa huonomman aseen. Aseita pelimuodossa on yhteensä 16. Viimeisenä pelaaja saa käyttöönsä kultaisen puukon. Ensimmäinen tällä puukolla tapon saanut pelaaja voittaa pelin.

CS:GO – Räjäytystyö

Vastapuolen joukkueet hyökkäävät ja puolustavat yhtä pommialuetta useassa eri kartassa, jotka ovat suunniteltu nopeatempoista pelaamista ajatellen. Pelaajat saavat automaattisesti aloitusaseen, joka paranee seuraaville kierroksille aina pelaajan saadessa lisää tappoja.

CS:GO – Flying Scoutsman

8v8-pelimuoto jossa painovoima on pienempi kuin normaalisti, eikä liikkuminen vaikuta aseen rekyyliin. Pelimuodossa on mahdollista käyttää vain kahta asetta: SSG 08 -tarkkuuskivääriä ja puukkoa. Ensimmäinen 9 kierrosta voittanut joukkue voittaa pelin.

CS:GO – Asetoveri

2v2-pelimuoto yhden pommialueen kartoissa, perinteisillä pommitilanne-pelimuodon säännöillä. Pelaajat ostavat itse aseensa, suojaliivinsä, kranaattinsa ja pomminpurkukittinsä, joko hyökätäkseen pommialueelle terroristina, tai puolustaakseen sitä vastaterroristina. Paras joukkue 16 kierroksesta voittaa ottelun.

CS:GO – Deathmatch

Nopeatempoinen pelimuoto, jossa yksi peli kestää kymmenen minuuttia. Pelaajat syntyvät kuollessaan välittömästi takaisin. Pisteitä kerätään tappamalla vihollisia. Kaikki aseet ovat pelaajien käytettävissä ilmaiseksi. Tapoista saatu pistemäärä riippuu käytetystä aseesta.

CS:GO – Retake

Nopeatempoinen pelimuoto, jossa pommi on viritetty heti erän alkaessa. Vastaterroristit yrittävät purkaa viritetyn pommin terroristien puolustaessa. Käytettävät aseet, suojat ja kranaatit valitaan kierroksen alussa, kolmesta pelin tarjoamasta vaihtoehdosta.

CS:GO – Danger Zone

Battle royale -pelimuoto jonka Valve lisäsi peliin joulukuussa 2018. Pelimuodossa 18 pelaajaa – tai 9 joukkuetta – jotka taistelevat kuolemaan saakka jatkuvasti pienentyvällä kartalla.

CS:GO – Rankit

Global Elite -taitotaso CS:GO
Global Elite on CS:GO:n korkein rankki. (Kuva: Valve)

CS:GO:ssa rankkisi määrittää taitotasosi. Mitä parempi rankkisi on, sitä parempia vastuksia kohtaat matchmaking-otteluissa.

Silver-tasoiset pelaajat ovat yleensä aloittelijoita, jotka eivät vielä hallitse täysin pelin mekaniikkoja. Silver pelaajilta puuttuu yleensä pelin korkeampien tasojen vaatimaa strategista ajattelua, sekä kommunikointi tiimikavereiden kanssa on vielä kehnoa.

Gold Nova -rankit ovat, mistä löydät suurimman osan CS:GO:n pelaajakunnasta. Tällä tasolla pelaajien taitotaso vaihtelee suurimmin. Korkeammat Gold Nova -pelaajat hallitsevat jo hyvin pelin ekonomian, aseiden käsittelyn sekä kranaattien käytön.

Master Guardian -tason pelaajat alkavat lähentyä pelin taitotason parempaa päätä. Nämä pelaajat miettivät jo yleensä taktiikoita tilannekohtaisesti, riippuen vastustajan pelityylistä. Jos tavoitteenasi on edetä tämän rankin ylitse, kannattaa sinun valmistautua viettämään pelin parissa jo enemmän aikaa.

Parhaat pelin pelaajat löytyvät puolestaan Legendary Eagle -tason yläpuolelta. Nämä pelaajat analysoivat jo omaa pelaamistaan otteluiden ulkopuolella, säätävät pelin asetukset tuntumaan itselle kaikista mukavimmilta, opettelevat CS:GO:n sen hetkisen meta-pelin ja viettävät aikaa tähtäämistä harjoitellen.

Hyvät ampujat pääsevät CS:GO:ssa jo pitkälle, mutta mikäli tavoittelet pelin parasta Global Elite -tasoa, täytyy sinun ajatella peliä myös analyyttisesti ja taktikoida vastustajaasi paremmin.

Alapuolelta löydät kaikki pelin 18 rankkia, huonoimmasta alkaen:

RankkiSymboli
Silver 1
Silver 2
Silver 3
Silver 4
Silver Elite
Silver Master Elite
Gold Nova 1
Gold Nova 2
Gold Nova 3
Gold Nova Master
Master Guardian 1
Master Guardian 2
Master Guardian Elite
Distinguished Master Guardian
Legendary Eagle
Legendary Eagle Master
Supreme Master First Class
Global Elite

CS:GO – Skinit

CS:GO:n jokaiselle aseelle on olemassa kymmenittäin erilaisia skinejä, joiden hinnat vaihtelevat senteistä tuhansiin euroihin. Kuvassa AK-47 | Phantom Disruptor. (Kuva: Valve)

Mikä on skini?

Yleensä ”skini” videopeleissä tarkoittaa jonkin näköistä vaihtoehtoista asua kyseessä olevalle esineelle, CS:GO:n tapauksessa pelin aseille tai puukoille.

Miten skini vaikuttaa pelaamiseen?

Kirjaimellisesti, ei mitenkään. Ne ovat täysin kosmeettisia tavaroita, jotka vaikuttavat vain aseen ulkonäköön, ei sen tulivoimaan. Esimerkiksi AK-47 tekee saman verran vahinkoa vastustajaan, riippumatta siitä, onko aseessa Phantom Disruptor -skini vai ei.

Kauanko skinit ovat olleet CS:GO:ssa?

Valve lisäsi skinit CS:GO:hon pelin ”Arms Deal” -päivityksessä, jonka yhtiö julkaisi vuoden 2013 elokuussa. Päivitys lisäsi peliin yli 100 skiniä jaettuna 10 eri teemaan. Nykyisin skinien ja teemojen määrä on suurempi, uusien päivityksien tuodessa niitä peliin joka vuosi yhä enemmän ja enemmän.

Paljonko CS:GO-skinit maksavat?

Skinien hinnat vaihtelevat joistain senteistä satoihin tuhansiin euroihin, riippuen täysin niiden harvinaisuudesta. Ei niin harvinaisia skinejä voi saada pelkästään pelaamalla pelin virallisilla tai sen yhteisön ylläpitämillä palvelimilla.

Harvinaisemmat skinit kuitenkin hankitaan pelin laatikoista, joita pelaajat voivat ansaita pelaamalla, tai ostamalla rahalla Steamin-kauppapaikasta. Laatikoiden avaamiseen tarvitaan avaimia, joita pelaajat voivat myöskin ostaa samaisesta kauppapaikasta.

Miten CS:GO-skinejä vaihdetaan?

Pelaajat voivat vaihtaa laatikoista saamiaan skinejä muiden pelaajien kanssa Steamin trade-ominaisuutta käyttäen, tai myydä niitä kauppapaikassa rahaa vastaan.

Mikä on CS:GO Stash?

CS:GO Stash on tietokanta, josta löydät pelin kaikkien skinien tämänhetkiset hinnat. Pääset tarkastelemaan hintoja tästä.

Mikä on CS:GO Exchange?

CS:GO Exhange on kolmannen osapuolen kauppapaikka skineille, joka käyttää botteja apunaan myymisen ja ostamisen nopeuttamisessa.

Emme suosittele kolmannen osapuolen kauppapaikkojen käyttämistä, niiden laillisuuden ollessa harmaalla alueella. Tämän lisäksi, huijatuksi tulemisen riski kasvaa niissä suuresti, verrattuna Steamin omaan kauppapaikkaan.

CS:GO – Kilpapelaaminen

CS:ää on pelattu kilpaa jo 20 vuotta.
Suomalaisia CS:GO-faneja kannustamassa ENCEä IEM Katowice 2019 Major -turnauksessa. (Kuva: Bar Oerbekke)


Counter-Strikeä on pelattu kilpaa jo 20 vuoden ajan, pelin ensimmäisestä versiosta saakka.

Ensimmäinen CS:n Major-turnaus järjestettiin vuonna 2001, Cyberathlete Professional Leaguen toimesta. Cyberathlete Professional League, World Cyber Games ja Electronic Sports World Cup olivat pelin suurimmat turnausjärjestäjät vuoteen 2007 asti.

Vuodesta 2013 alkaen, pelinkehittäjä Valve alkoi itse isännöimään Counter-Strike: Global Offensive -version Major-turnauksia suurilla, nykyisin miljoonia dollareita sisältävillä palkintopoteilla.

Kilpapelatessa, CS:GO:ta pelataan pommitilanne-pelimuodossa viiden hengen joukkueilla. Kilpapelaamisen karttapoolia on myös rajoitettu seitsemään karttaan: Inferno, Train, Mirage, Nuke, Overpass, Dust II ja Vertigo.

CS:GO – Historia

Vuonna 1999, ensimmäinen Counter-Strike julkaistiin Half-Life -pelin modina. Pelin edettyä beta-versiosta täydelliseen julkaisuunsa, muovasi se suuresti klassista ampumapelien tyyliä ja määrittelee nykyisin vahvasti kilpailullisten ampumapelien suuntauksen.

Pelin ympärille on muodostunut myös vahva yhteisö, joka on seurannut pelisarjan matkaa sen ensimmäisestä julkaisusta lähtien. Mikäli haluat sukeltaa tarkemmin Counte-Striken historiaan, suosittelemme katsomaan tubettaja 3kliksphilipin tekemän videon aiheesta.

Katso 3kliksphilipin tekemä video tästä:

CS:GO – Usein kysytyt kysymykset

Mikä on paras CS:GO Crosshair?

Tähän kysymykseen on vaikea vastata, sillä on se tottumuskysymys. Jotkut pitävät suuresta vihreästä tähtäimestä, jotkut taas pienemmästä keltaisesta.

CS:GO:ssa voit muovata tähtäimesi juuri itse haluamallasi tavalla, joko pelin asetuksista tai Crosshair Generator -sivua käyttäen.

Mikä on CS:GO Pro Settings -sivusto?

Pro Settings -sivustolta näet melkein kaikkien CS:GO-ammattilaisten käyttämät pelilaitteet, videoasetukset, hiiriasetukset, tähtäimen, viewmodelin sekä cl_bob -asetuksen.

Voit ladata sivustolta myös suoraan haluamasi pro-pelaajan config-tiedoston, jolla saat hänen asetukset käyttöösi.

CS:GO – Hyödylliset linkit

CS:GO Updates (päivitykset)

Näet kaikki menneet ja tulevat CS:GO:n päivitykset täältä.

CS:GO Liquipedia

Liquipedia on CS:GO:n oma wikipedia, josta löydät nippelitietoa kaikista pelin turnauksista, joukkueista ja pelaajista. Pääset sivulle tästä.

CS:GO HLTV

HLTV tarjoaa englanninkielisiä CS:GO-uutisia, sekä skenen parasta statistiikkaa. Pääset sivulle tästä.

CS:GO Reddit

Käy keskustelua CS:GO:n ammattipeleistä ja skeneä puhuttavista aiheista pelin omalla Reddit-kanavalla. Pääset sivulle tästä.