Moni nuori unelmoi tulevaisuudesta kilpapelaamisen parissa. Suomalaisten esport tähtien viimeaikainen menestys on kannustanut monia pelaajia suhtautumaan omaan harrastukseen yhä vakavammin. Kylmä fakta on kuitenkin se, että vain hyvin pienestä prosentista halukkaita tulee lopulta elektronisen urheilun ammattilaisia.

Tämä sama totuus pätee useaan muuhun urheilun muotoon. Vain harva pääsee ikinä pelaamaan jääkiekko SM-tasolle, saatikaan kokeilemaan luistimiensa terävyyttä NHL-sarjaan.

Tämä vaativuus ei tarkoita, etteikö rakkaasta harrastuksesta voisi tehdä itselleen ammattia muulla tavalla. Pelien ja pelaamisen ympärillä on uskomaton kirjo erilaisia vaihtoehtoja. Tietenkin luontevin ratkaisu on työllistyä suoraan peliteollisuuden pariin, tällä hetkellä elämme Suomen pelialan kultakautta. Osaajille on kova kysyntä.

Peliteollisuutta voi lähestyä myös ulkoapäin. Toimittajat, bloggaajat, tube-tähdet ja muut mielipidevaikuttajat ovat iso tekijä globalisoituvassa maailmassa. Enää pelejä ei osteta hyllystä kannen perusteella, vaan ostopäätökseen vaikuttaa netissä tapahtuva kuhina, arvostelut ja esimerkiksi let’s play -videot.

Peleihin ja pelaamiseen keskittynyt sisällöntuottaja
Kerron hiukan omasta kokemuksestani millaista on työskennellä pelialan lähellä. Toimittajana/sisällöntuottajana pääsen kommentoimaan ja olemaan osa valtavan mielenkiintoista teollisuuden alaa. Tuottamani media on pääosin tekstimuotoista, mutta sivuan tässä jutussa myös sitä millaisia muita medioita voi hyödyntää alalla.

kirjoituskone

Omassa työssäni lähestyn peliteollisuutta ulkoapäin, sillä osaan ainoastaan kertoa millaista on työskennellä henkilönä, joka kuluttaa, arvostelee ja tutkii alan ilmiöitä, sekä tuotoksia (en ole itse tuottamassa näitä viihdykkeitä). Jaan kaiken tekemiseni kahteen erilliseen kategoriaan, joiden rajapinta voi olla ajoittain häilyvä. Ensimmäinen osa on toimittajan rooli. Siihen kuuluu uutisointi, haastattelut, messut ja asiasisältöjen tekeminen. Toinen puoli koostuu sisällöntuottajan (content creator) tehtävistä. Tähän kategoriaan kuuluu luovien sisältöjen tuottaminen, kuten blogitekstit, juuri lukemasi kaltaiset kolumnit, some, peliarvostelut ja kaikki muu sisältö, jossa saan tuoda oman ääneni kuuluviin.

Edellä mainittu jako ei ole mikään virallinen erottelu, mutta se auttaa itseäni asennoitumaan siihen millaista sisältöä tuotan. Varsinainen ansaintamalli tällaisissa töissä perustuu yleensä freelancerina toimimiseen. Asiakkaita, joille juttuja tehdään, on yleensä useita. Teen itse esimerkiksi sisällöntuotantoa myös yrityksille ja ylläpidän heidän somekanaviaan.

Kaikki lähtee itsestäsi liikkeelle
Tämä tarkoittaa, että kaikki lähtee pitkälti tekijästä itsestään liikkeelle. Oma YouTube-kanava, blogi tai muu itsensä ilmaisu toimii usein lähtökohtana. Kaikki tällainen harrastuneisuus tuo ilmi millainen on tekijän kädenjälki. Erilaisten sisältöjen kautta on helpompi markkinoida omaa tekemistään. Ja kyllä, mahdollisiin asiakkaisiin tulee aluksi ottaa itse yhteyttä. Pidä siis itsestäsi meteliä.

Oma fokukseni on kirjoitetussa materiaalissa ja aluksi jouduin tarjoamaan omia tekstejäni useaan eri paikkaan. Tämän takia aikaisempi näyttö oli tarpeen ja siinä mielessä oma blogi (Varapeli) oli hyvä olla olemassa. Tienata voi periaatteessa puhtaasti myös oman blogin, podcastin tai muun sisällön kautta, mutta tämä vaatii usein mainosten tai mainostajien hankkimista. Omassa blogissani pyörii Googlen Adsense, jonka kautta saan rahaa klikkausten ja katsomiskertojen perusteella.

Kokeile kaikkea. Kirjoita, videoi, kuvaa ja tee vaikka podcast. Vaikka et saisikaan Twitchin tai YouTuben kautta isoja ansioita, tällainen harrastuneisuus voi poikia monenlaisia mahdollisuuksia. Sisällöntuotanto on luovaa toimintaa ja vaatii erilaisten medioiden hallintaa. Toivottavasti voin tällä tekstillä inspiroida myös sinua kokeilemaan jotain sellaista mitä olet aina halunnut yrittää

Tässä pari muistisääntöä sellaiselle, joka haluaa kokeilla siipiään sisällöntuotannon parissa:

1. Tunne arvosi. Kaikkia kiinnostaa se mitä teet, mutta vain aniharva haluaa maksaa siitä kohtuullisesti. Älä tee hyväntekeväisyyttä ja varo typpejä, jotka yrittävät maksaa nettivaluuttana tai muulla tavalla kiertää veroja.

2. Tee hyvin se mitä teet.

3. Voit aloittaa laskutuspalvelun (esimerkiksi Ukko.fi) kautta. Laskutus on näin helppoa.

4. Kerro uudelle asiakkaalle, että tuotat sisältöä myös muille. Aina joskus törmää toimijoihin, jotka eivät halua sinun olevan tekemisissä kenenkään muun alan toimijan kanssa.

5. Kun kalenterisi on täysi tee hyvä suunnitelma siitä miten työsi teet. Freelancerin homma on yleensä etätyötä, joten itsekuri on ensiarvoisen tärkeää.

6. Tärkeintä on aloittaminen. Perusta blogi, YouTube tai Twitch -kanava tai aloita vaikka podcast. Kaikkein tärkeintä on aloittaminen, vaikka aluksi jälki ei itseä miellyttäisikään.

Haluan lopuksi korostaa, että moneen muuhun ammattilaiseen verrattuna olen vielä itsekkin keltanokka. Pistä kommenttikenttään kyssäriä mikäli jokin jäi mietityttämään!

Samuli Leppälä

Olen kuvataidekasvattaja ja toimittaja. Elän omassa pelien, kulttuurin ja kirjojen maailmassa. Arvostan huonoa huumoria ja hassuja hattuja. Blogi: Varapeli