Kiista FaZe Clan -organisaation ja Turner ”Tfue” Tenneyn välisestä sopimuksesta on noussut viimeaikoina otsikoihin. Kaiken kiistelyn keskiössä on Tfuen mukaan Kalifornian lainsäädäntöä rikkova sopimus, jonka ehdot ovat pelaajan mukaan surkeat.

Kun sopimus lopulta vuosi julkisuuteen niin kävi ilmi, että sopimuksen ehdot olivat yksinkertaisesti kamalat.

Sopimuksen mukaan Tfue on velvollinen maksamaan huomattavia osuuksia kaikesta saamastaan tulosta seuralle. Esimerkiksi FaZen tuomista sponsorisopimuksista organisaatio on oikeutettu nappaamaan 80 prosenttia ja pelaajan itsensä tuomista diileistä seura veloittaa itselleen puolet.

Osuudet ovat kovia, varsinkin kun niitä vertaa tavanomaisen Hollywood-agentin osuuteen, joka on yleensä ylimmillään kymmenen prosenttia.

Faze on myös oikeutettu saamaan 20 prosenttia kaikista ansaituista palkintorahoista ja sopimuksen mukaan Tfue ei saa pelata julkisesti – turnauksissa tai muissa lähetyksissä – puoleen vuoteen, mikäli sopimus katkeaa ennenaikaisesti.

FaZe Clan on pyrkinyt puolustautumaan kertomalla, että seura on jatkuvasti pyrkinyt uudistamaan sopimusta. Tfue on kuitenkin kieltäytynyt kaikesta sovittelusta. Ottamatta kantaa siihen kuka osapuolista on ”oikeassa”, kuvaa tämä kiista hyvin sitä ongelmaa, joka vallitsee kilpapelaamisen ja pelaamiseen liittyvän sisällöntuotannon parissa.

Sopimus ison organisaation, seuran tai muun yhteistyökumppanin kanssa voi tuntua houkuttelevalta ratkaisulta. Monen pelaajan tai sisällöntuottajan unelma on tienata rakastamallaan harrastuksella. Tästä syystä kohtuuttomiin tarjouksiin on helppo tarttua.

Omalle työlle on hankala antaa hintaa. Tämän takia jo pieni korvaus voi tuntua isolta saavutukselta, varsinkin säännöllisesti saatuna. Varsinaisia ongelmia muodostuu kuitenkin sitoutumisen kanssa. Osa diileistä voi sitouttaa pelaajan – kuten Tfuen tapauksessa – useamman vuoden yhteistyöhön surkealla sopimuksella.

Toisaalta sopimus voi olla määräaikainen tai muuten nopeasti katkaistavissa, mikä puolestaan voi tipauttaa pelaajan tyhjänpäälle. Elämä on kiikkumista veitsenterällä.

Kohtuuttomista sopimuksista kärsivät eniten pienet tai keskisuuret tekijät. FaZe vakuutti, että seura on alati pyrkinyt parantamaan Tfuen sopimusta. Mutta mitä jos Tfue ei olisikaan noussut näin vaikutusvaltaiseen asemaan? Kiinnostaisiko seuraa enää silloin muuttaa sopimusta?

Voin verrata tätä yrittäjän tai sisällöntuottajan arkeen. Lähtökohtaisesti asiakkaiden tai kiinnostuneiden tahojen löytäminen ei ole koskaan hankalaa. Ongelmia esiintyy yleensä vasta kun työlle pitäisi löytää hinta. Liian usein kuulee kommentteja, kuten: ”eikö näkyvyys riittäisi palkkioksi”, ”voimme maksaa krediitteinä” tai ”saat x:n verran alennusta meidän verkkokauppaan”.

Haluan korostaa, että ihmisen kallein omaisuus on aika. Tätä valuuttaa on meillä käytettävissä vain hyvin rajallinen määrä, eikä sitä kannata myydä liian halvalla. On tietenkin ymmärrettävää, että jostain on lähdettävä liikkeelle ja huonoihin sopimuksiin on joskus tartuttava.

Mieti silti hetki ennen kuin allekirjoitat sitouttavaa sopimusta minkään tahon kanssa. Mieti aina kumpi osapuoli hyötyy sopimuksesta enemmän.

Hyväntekeväisyys on asia erikseen.

Lähde: BLAST Kuva: Tfue