Näin kehität Dota 2 ryhmätaitojasi – Viisi vinkkiä!
Dota 2 on yksi kaikkein vaikeimmista, mutta myös palkitsevimmista, peleistä. Keskimääräinen taitotaso pelissä on todella korkea, joten uusi tulokas voi saada korvilleen lannistavan monta kertaa. Tämän takia kaikkein helpointa pelin pariin on sukeltaa yhdessä kavereiden kanssa. Optimaalinen tilanne on se, että koko viiden hengen joukkue muodostuu ainoastaan tutusta tyypeistä.
Oman ranking-pisteiden nostaminen on kova työ yksin, eikä se ole ryhmässäkään helppoa. Tiiminä tulette todennäköisesti kohtaamaan toisia viiden hengen ryhmiä.
Ryhmässä pelaaminen mahdollistaa paremman kommunikaation ja mahdollisuuden tuntea oman tiimin pelitapa. Tämän takia soolopelaajille voi olla aluksi hankala totuttautua ryhmäpeleihin.
Tässä artikkelissa käydään läpi viisi vinkkiä miten parannat omaa ja tiimisi yhteispeliä. Nämä neuvot ovat tarkoitettu vasta ryhmäpelaamisen aloittaneita tai hiukan edistyneempiä pelaajia, jotka haluavat parantaa joukkuepeliään:
5. Pitkien tappioputkien jälkeen analysoikaa mikä on pielessä
Joskus tappiota tulee väkisinkin monta putkeen. Koska yksi ottelu Dotaa voi kestää jopa tunnin, on tappiolimbo henkisesti kova paikka kenelle tahansa. Monta peräkkäin hävittyä peliä saavat hermot kiristymään ja tiimin sisäinen dynamiikka usein kärsii tästä.
Jokaisen tappion jälkeen on hyvä käydä tiimin kanssa läpi lyhyt keskustelu siitä, mikä ei tällä kertaa toiminut. Tämän lyhyen kehityskeskustelun voi käydä vaikka seuraavaa peliä odottaessa. Tärkeintä on keskittyä oman suorituksen pohtimiseen. Aina kyse ei ole vain siitä miten hyvin olet pelannut. Ongelma voi olla kommunikaatiossa, huonossa joukkueen kokoonpanossa tai vaikka liian agressiivisessa pelaamisessa.
Älkää syytelkö toisianne. Olkaa rakentavia ja antakaa asiallista palautetta. Olisiko sittenkin pitänyt rakentaa Black King Bar heti? Viettikö carry liikaa tai liian vähän aikaa farmatessa?
4. Pysykää kärryillä metapelistä
Osalle pelaajista tämä on päivänselvää. Dotan metapeli muuttuu jatkuvasti, mikä tarkoittaa, että osa sankareista on enemmän ajankohtaisia kuin toiset. Lista pelatuimmista sankareista löytyy helposti netin syövereistä ja listaa tarkastellessa kannattaa ottaa huomioon oma sijoitus ränkkipisteissä. Osa hahmoista on pelatumpia pro-pelaajien joukossa, mutta ei pärjää keltanokkien peleissä.
Pelin kartta muuttuu myös ajoittain, sekä kulta ja kokemuspisteet joita kätyreistä saa. Jotta paletti ei olisi näin suppea, myös Dotan esineet kokevat alati päivityksiä. Osa vermeistä muuttuu ja tuleepa peliin säännöllisesti uusia astaloitakin.
3. Pelatkaa kapteenitilassa ja anna kapteenin tehdä hahmovalinta puolestasi
Kapteenin valitseminen omasta kaveriporukasta voi tehdä tiukkaa, mutta se on pelin kannalta välttämätöntä. Kapun tehtävänä ei ole pomotella, hän ainoastaan valitsee millä sankarilla kukin pelaa. Usein toinen pelaaja pystyy paremmin hahmottamaan toisen hyvät ja huonot puolet. Kapteenilla täytyy olla myös joukkueen paras ymmärrys siitä miten hahmojen välinen synergia toimii.
Kapteeni rakentaa tiimin puhtaasti järkisyiden pohjalta. Hän hakee vastauksia vastapuolen valintoihin, miettii metapeliä ja ottaa huomioon oman joukkueensa vahvuudet. Usein jos pelaaja saa itse valita oman hahmonsa, hän mieluummin valitsee itselleen mieluisan hahmon. Vaikka tämä voi olla pelaajasta itsestään mukavaa, ei se aina ole joukkueen kannalta paras vaihtoehto.
2. Tajutkaa vahvuutenne ja teille sopivimmat positiot
Nyrkkisääntö: yksikään joukkuueen positioista ei ole tärkeämpi kuin toinen. Kaikilla joukkueen pelaajilla on omat tehtävänsä ja tätä kautta sopivien tyyppien löytäminen on ensiarvoisen tärkeää.
Joukkueen kriittiset positiot ovat keskilanen pelaaja (midlane), carry ja hard support. Nämä eivät ole muista erityisiä niiden tärkeyden takia, vaan siksi, että kyseisten roolien pelaajille koko peli näyttäytyy erilaisessa valossa. Esimerkiksi keskilane eroaa perustavalla tavalla kaikista muista linjoista. Joukkueesta kannattaa valita yksi tai kaksi pelaajaa, jotka pelaavat mahdollisimman paljon kyseisiä positioita.
Oman position harjoitteleminen vaatii erikoistumista ja kovaa treeniä!
1. Hyvä kommunikaatio
Hyvä kommunikaatio tuntuu paperilla helpolta konseptilta. Ainahan pelatessa tulee juteltua muille saman ryhmän pelaajille.
Voin kuitenkin vannoa, että kaikilla amatööriporukoilla on paljon kehitettävää ryhmän sisäisessä viestinnässä. Jos midlanen tilanne on sietämätön, tulee asiasta ilmoittaa välittömästi. Ei ainoastaan valittaa. Näin esimerkiksi joukkueen roameri osaa tulla häiritsemään vastustajan keskilanella pelaavaa hahmoa.
Joissakin tilanteissa kannattaa laneja vaihtaa kokonaan. Tämä vaatii kuitenkin päätöksentekoa ja tietoisuutta siitä mikä kullakin linjalla on tilanne. Liian monta kertaa olen hakannut omalla linjalla päätäni seinään, vaikka todellisuudessa oikea ratkaisu olisi ollut paikkojen vaihtaminen toisen pelaajan kanssa.
Kaikkein kriittisin tilanne on ryhmätaistelu, eli tilanne jossa kaikki ottelun sankarit ottavat toisistaan mittaa samaan aikaan. Tällaisissa tilanteissa kommunikaatio on avainasemassa ja kaikkein haastavinta. Tilanteet etenevät äärimmäisen nopeasti ja pelaajien tulee tietää mikä on taistelun kannalta kriittistä infoa. Esimerkiksi taistelusta vetäytyminen epäonnistuu usein tilanteen epäselvyyden takia. Osa on vielä taistelemassa, kun toinen puoli joukkueesta on jo kovaa vauhtia juoksemassa kotia kohti.
Voita 1000€ lahjakortti ruokakauppaan!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 1000€ lahjakortin ruokakauppaan!
- Topias ”Topson” Taavitsainen suorittamaan asepalvelusta
- HAVU:lle uusi aluevaltaus – perustaa uuden joukkueen
- Älä ota kallista lainaa – hyödynnä nämä vinkit lainavertailuun
- Eetu ”sAw” Saha menetti joukkueensa rungon
- CS2:ssa jysähti jättisiirto
- Aleksi ”Aleksib” Virolaisen NAVI ehdolla arvostettuun palkintoon
- Aleksi ”Aleksib” Virolaisen NAVI maailmanlistan kolmosena
- Eetu Sahan Heroicin pakka hajoamassa
- Jimi ”Jimpphat” Salo nostettiin parhaiden CS2-pelaajien joukkoon
- Falcons valmis maksamaan hirmusumman tähtipelaajasta
- Topias ”Topson” Taavitsainen suorittamaan asepalvelusta
- HAVU:lle uusi aluevaltaus – perustaa uuden joukkueen
- Älä ota kallista lainaa – hyödynnä nämä vinkit lainavertailuun
- Eetu ”sAw” Saha menetti joukkueensa rungon
- CS2:ssa jysähti jättisiirto
- Aleksi ”Aleksib” Virolaisen NAVI ehdolla arvostettuun palkintoon