19.1.2019 on päivä joka on kirjoitettu Suomen esports ja CS:GO historiaan. Tasan kolme vuotta sitten ENCE:n matka kohti major finaalia alkoi.

Vuodet vierivät vikkelästi ja kiitos vallitsevan pandemian pari edellistä vuotta on menty suhteellisen sumussa. Ajan käsite on hämärtynyt, kun suuri osa ajasta vietetään neljän seinän sisällä. Allekirjoittanut sai muistutuksen päivän merkityksestä twitteristä, kun muuan Teo Mustonen muistutti kolmen vuoden takaisesta tapahtumasta.

Teo Mustonen

@TeoMustonen
Aika vilisee silmissä, siitä hetkestä on tänään tasan 3 vuotta aikaa, jonka jälkeen kaikki mitä tapahtui samassa turnauksessa, on jäänyt historian kirjoihin.

#esportsfi @ENCE

Jos tweetti ei näy, voit katsoa sen täältä!

Puolan Katowicessa pelattiin Europe Minor Championship tammikuussa 2019. Mukaan oli kutsuttu kahdeksan joukuetta, joista kaksi saisi paikan Katowicen major turnauksen New Challenger -stagelle. Paikkansa turnaukseen olivat ansainneet mm. hirveässä nosteessa ollut Miikka ”SunNy” Kempin mousesports sekä vasta muutaman kuukauden parrasvaloissa pelannut Mathieu ”ZywOo” Herbaut joukkueensa Team Vitalityn kanssa.

ENCE selvitti tiensä minor turnaukseen vaikeimman kautta. Karsinnoissa ensimmäisellä kierroksella tuli tukkaan Windigo Gamingilta 2-0 ja leikki meinasi tyssätä heti alkuunsa, mutta suomalaiset sisuuntuivat eivätkä luovuttaneet. Team LDLC kaatui 2-1 ja sen jälkeen Heroic suoraan 2-0, jonka myötä suomalaiset saivat kutsun Katowicen minoriin.

Lue myös: Vuoden parhaat CS-pelaajat sijat 20-4 julki – sh1ro aiheutti tunteita

European Minor Championship – Katowice 2019

ENCE aloitti turnauksen vahvasti kaatamalla Space Soldiersin BO1 avausottelussa 16-6 jonka myötä se varmisti itselleen kaksi mahdollisuutta pudotuspeleihin. Toista mahdollisuutta ei kuitenkaan tarvinnut käyttää, sillä suomalaisjoukkue nappasi kostonsa Windigoa vastaan voittamalla bulgarialaiset suoraan 2-0 (16-12, 16-3). Paikka pudotuspeleissä oli varmistettu ja major kutsu oli enää kahden voiton päässä.

Upper bracketin ensimmäisellä kierroksella ENCE sai vastaansa Valiancen (nyk. CR4ZY), jonka rosterissa pelasivat mm. Nemanja ”huNter-” Kovac, Nemanja ”nexa” Isakovic sekä Otto ”OttoNd” Sihvo. ENCE hävisi BO3 ottelusarjan ensimmäisen kartan, mutta suomalaiset eivät antaneet periksi ja ENCE taisteli lopulta tiensä jatkoon 2-1 voitolla (9-16, 16-11, 16-9).

Totuuden hetki koitti, kun UB:n finaalissa ENCE kohtasi Northin. Voittaja matkaa majoriin, häviäjä saisi vielä toisen mahdollisuuden Team Vitalitya vastaan LB:n finaalissa. Ensimmäinen kartta tarjosi sitä kuuluisaa draaman kaarta. Ensiksi pelattiin de_Train joka oli sen aikaisen ENCE:n ylivoimaisesti paras kartta, mutta North oli tehnyt kotiläksynsä ja tasainen ottelu venyi toiselle jatkoajalle ennen kuin voittaja saatiin selville. 22-20 olivat numerot taululla kartan päättyessä, ja suomalaiset juhlivat.

Ottelusarja ei kuitenkaan ollut vielä ohi, ja seuraavaksi parivaljakko suuntasi Infernoon, jossa nähtiin totaalinen ENCE show. Nuoren Jere ”sergej” Salon 28 tapon tähdittämänä suomalaiset teurastivat Northin tylysti 16-7, jonka myötä ottelusarja päättyi ENCE:n 2-0 voittoon ja joukkue ansaitsi paikkansa vuoden 2019 Katowice Majorissa.

Jos tweetti ei näy, voit katsoa sen täältä!

Koko Suomen joukkue

Kun ENCE ansaitsi paikkansa majoreilla, alkoi Suomessa aivan älytön sähinä CS:GOn ympärillä. Pöhinää oli jo paljon, mutta suomalaista organisaatiota ei ollut nähty taistelemassa todella pitkään aikaan majoreilla maailman parhaiden kanssa. Horisontissa oli uutta toivoa menestyksestä jota oli kaivattu pitkään. Kaikki seisoivat yhdessä Aleksi ”Aleksib” Virolaisen johtaman viisikon tukena. Ilmassa oli suuren urheilujuhlan tuntua, vaikka itse majoriin oli vielä muutama viikko aikaa.

Jo tätä artikkelia kirjoitteassa tulee kylmiä väreitä, kun noita hetkiä muistelee. Se tunteiden vuoristorata ja vilpitön onnellisuus joukkueen ja organisaation puolesta oli sanoinkuvaamattoman upeaa. Tiedettiin, että ENCE on iskukykyinen joukkue joka pystyy haastamaan, vaikka maailmalla sitä ei välttämättä uskottu. Suomessa uskottiin ja toivottiin, että ENCE menisi vielä pitkälle.

Itse majorit on sitten oma tarinansa, joka huipentui major finaaliin. Vaikka kakusta jäi kirsikka puuttumaan, on tuo puolentoista kuukauden mittainen jakso yksi upeimpia hetkiä suomalaisen e-urheilun historiassa ja sitä tullaan muistelemaan vielä pitkään. Toivoa sopii, että pääsemme kokemaan jotain vastaavaa vielä uudestaan, ehkä jopa juhlimaan mestaruutta suomalaisen kokoonpanon ja joukkueen menestyksen myötä. Mutta sitä odotellessa voimme elää uudelleen nuo kolmen vuoden takaiset hetket vielä kerran.

Jos video ei näy, voit katsoa sen täältä!

Lue myös: Complexityn uusi CS-joukkue koki avausottelussa tappion – pelaaja kärsi isosta pingistä

Ota eurheilu.org haltuun myös Twitterissä!