Kuudes Finnish Esports League -kausi alkoi Lantrekeillä helmikuun lopussa. Tällä kaudella 20000 euron palkintopotista CS-liigassa taistelee kymmenen joukkuetta.

HAVU Gaming jahtaa jo neljättä peräkkäistä voittoaan Finnish Esports Leaguessa eli FELissä. HAVUn organisaatio perustettiin 2017 ja se on voittanut olemassaolonsa aikana kaikki kolme liigakauttaan. Mestareiden kokoonpanossa on käynyt pientä tuulenvirettä FEL-kausien välissä. Petteri “peku” Jaakkola ehti johtaa joukkueen peliä vain vajaat pari kuukautta ennen kuin Eetu “sAw” Saha palasi valmentajan roolista takaisin pelikentälle. Edellisen mestaruuden takuumiehet Jesse “zehN” Linjala ja Otto “ottoNd” Sihvo ovat siirtyneet kansainvälisiin ympyröihin, mutta joukkue on edelleen vahvin mestarisuosikki.

Kaudet 3-5 juhlittiin vihreissä väreissä ja jälleen kerran suurimmaksi haastajaksi noussee SJ Gaming. Alkuperäisestä — jo kolmoskauden finaalissa esiintyneestä — VITALIS-kokoonpanosta SJ Gamingissä on jäljellä enää Tony “arvid” Niemelä. Kauden avauskamppailu HAVUn ja SJ:n välillä kuitenkin osoitti, että paremmuuden ratkaisemiseen tarvitaan edelleen täydet kolme karttaa. SJ Gaming on ollut HAVUn seurana finaalissa koko rahan edestä heidän kaikilla mestaruuskausillaan. VITALIS edusti kolmannen kauden finaalista alkaen pesäpallo-organisaatio SuperJymyn violetti-oransseja värejä, kunnes helmikuussa ilmoitettiin uuden SJ Gaming -organisaation perustamisesta.

Kärkikaksikon haastajat

Viime kauden semifinalisteista minttu on muuttunut täysin. Mikko “xartE” Välimaa ja Jesse “KHRN” Grandell siirtyivät syksyllä SJ Gamingin pelaajiksi, Timo “REFLEX” Rintala on siirtynyt samaan nippuun valmentajaksi ja ainoastaan nuoriso-osasto – Lauri “pietola” Hietala ja Samu “uli” Leirilaakso – ovat jäljellä. Joukkueen pelinsisäinen johtaja Joonas “doto” Forss oli toimituksen haastateltavana helmikuussa silloisen kokoonpanon hajottua ja hän on saanut uuteen nippuunsa mieluisan vahvistuksen – Nikita “Derkeps” Sirmitevin.

Dotolta kysyttiin kuka voisi olla seuraava nuori suomalaislupaus, joka murtautuu suurempaan tietoisuuteen ENCEn Jere “sergej” Salon, HAVUn Samuli “Twixie” Herralan ja SJ Gamingin Elias “Jamppi” Olkkosen tavoin. Doto kommentoi helmikuun haastattelussa seuraavasti nuoreen Derkepsiin liittyen:

“Mä oon kuullu siitä paljon hyvää ja että se on aika hyvä pelaaja. Se on vielä nuori ja kokematon niin siinä on tietenkin omat puolensa, mutta se voisi olla se seuraava pelaaja, joka nousee. Jos se vaan jaksaa pelata ja miettiä vähän, että miten se pelaa. Jos se saa sellaisen jengin, jossa sitä autetaan älyämään joitain sen juttuja”, Forss kommentoi nuoresta osujasta tuolloin.

Toinen semifinalisti — Nyyrikin organisaatiosta elokuussa 2018 pudonnut — kalajarnot.cs on hajaantunut eri joukkueisiin. Kalajarnojen jäänteitä löytyy Cosa Nostrasta (Leevi “AKE” Kovalainen ja Ville “wils0n” Järvi), Mintusta (Joonas “doto” Forss ja Toni “stovve” Liukkonen) ja HAVU Gamingistä (Aaro “Hoody” Peltokangas).

Viime kauden muita pudotuspelijoukkueita olivat Cosa Nostra, ajuri, Hukka eSports ja Helsinki Reds.

Edellä mainituista parasta lentoa viime kauden jälkeen esitti Helsinki Reds, joka pelasi pirteästi Grail Quest 2018 -tapahtumassa – tuolloin vielä Conquer Gamingin alla – haastaen jopa HAVUa. Kristo “r0tta” Lindfors kävi viime kuussa läpi joukkueen huippuhetkiä ja kuinka joukkue on joutunut taistelemaan pelaajamuutoksiensa yli. Reds jäi täpärästi ESEA Advanced -pudotuspelien ulkopuolelle ja on jo voittanut tämän FEL-kauden kaksi ensimmäistä otteluaan. Joukkue liittyi Helsinki Redsin siipien alle tässä kuussa pelattuaan Conquer Gamingistä lähdettyään hetken aikaa vanhalla nimellään PURSISEURA.

Ajuri on vahvistunut ENCEssä ja HAVUssa aiemmin pelanneella Juho “juho” Lampisella ja kokeneella Roope “tomsku” Simpasella eli paikka pudotuspeleissä kuuden parhaan joukossa ei jää ainakaan tulivoimasta kiinni. Myös Cosa Nostran pitäisi pystyä uusimaan pudotuspelipaikkansa, vaikka kokoonpanossa on tapahtunut muutoksia.

Hukka eSportsin tämän kauden kunto laitetaan kunnolla testiin tänään Minttua vastaan TV-pelissä. Ottelu nähdään kello 20:00 sekä Twitchissä ElisaViihdeSport-kanavalla että Elisa Viihteellä.

Näytön paikka

Feniks eSport, Menace ja HabaHabaZootZoot joutuvat pistämään tällä kaudella parastaan. Kymmenen joukkueen runkosarjassa sijoille 7-10 jäävät joutuvat karsintoihin haastajaliigan joukkueiden kanssa. Karsinnoista ainoastaan kaksi joukkuetta jatkaa seuraavalle kaudelle, koska liigan joukkuemäärä putoaa ensi kaudeksi kahdeksaan.

Ennakkoasetelmissa karsintoihin päätyy kolmikon lisäksi Hukka eSports. Näin voi käydä siitäkin huolimatta, että he pelasivat onnistuneen kauden ESEA Main -liigassa sijoittuen runkosarjan kärkikymmenikköön yli sadan joukkueen sarjassa.

On kuitenkin hyvä muistaa, että suomalaisjoukkueiden kokoonpanoissa nähdään usein turbulenssia kauden mittaan ja pelaajavaihdokset sotkevat pakkaa varmasti tälläkin kaudella. Muutokset ovat jopa todennäköisiä erityisesti joukkueissa, joissa pelaajat eivät ole minkään sopimuksen alaisia. Lisäksi joukkueiden ulkopuoliset vapaat agentit saattavat päästä näyttämään taitojaan. Esimerkiksi Helsinki Redsin ja HAVUn kokoonpanoissa peliä aiemmin johtanut Petteri “peku” Jaakkola on tällä hetkellä ilman joukkuetta.

Sarjassa pelataan 4.3.-5.5. välillä yksinkertainen runkosarja “paras kolmesta” -otteluilla eli jokaiselle joukkueelle kertyy yhteensä yhdeksän ottelua. Voittaja kruunataan kesäkuussa ja pääpalkintona voittajalle on 10000 euron lisäksi paikka Arctic Invitational -tapahtuman karsintaan. Yksikään liigajoukkue ei jää tällä kaudella tyhjin käsin, sillä jopa jokainen karsintoihin päätyvä joukkue saa 500 euron lohdutuspalkinnon 20000 euron palkintopotista.


Finnish Esports League 6. kausi

Aikataulu:

 • Kymmenen joukkueen runkosarja 4.3.2019 – 5.5.2019
 • Kuuden joukkueen pudotuspelit toukokuun loppupuolella
  • Runkosarjan kaksi parasta suoraan välieriin
  • 3-6. sijoittuneet joukkueet pelaavat GSL Double Elimination -kaavion, jossa avausottelut pelataan BO1-formaatilla ja ratkaisuottelut BO3-formaatilla.
 • Finaali pelataan kesäkuussa Helsingissä

Palkinnot:

 • #1: 10000€ + paikka Arctic Invitational -karsintaan
 • #2: 3500€
 • #3: 1500€
 • #4-6: 1000€
 • #7-10: 500€

Mikäli voittajalta löytyy karsintapaikka ennestään, karsintapaikan saa toiseksi sijoittunut joukkue. Mikäli myös toiseksi sijoittunut joukkue on jo saanut paikan, pelataan karsintapaikasta ja kolmossijasta kesäkuussa erillinen sijoitusottelu semifinaaleissa hävinneiden joukkueiden välillä.

Muutoin erillistä pronssiottelua ei pelata, vaan kolmossijan saa runkosarjassa paremmin sijoittunut semifinaalijoukkue.

Karsinnat:

Runkosarjan joukkueet sijoilta 7-10 ja Haastajaliigan parhaat joukkueet taistelevat kahdesta paikasta seitsemännelle liigakaudelle, joka alkaa syksyllä.

Joukkueet ja pelaajat

Helsinki REDS
Kristo ”r0tta” Lindfors
Eetu ”eDi” Astikainen
Jarkko ”spargo” Rahja
Verneri ”BONA” Junkala
Pasi ”VORMISTO” Koskinen

HAVU Gaming
Lasse ”ZOREE” Uronen
Samuli ”Twixie” Herrala
Aaro ”Hoody” Peltokangas
Eetu ”sAw” Saha
Olli ”sLowi” Pitkänen

SJ Gaming
Tuomas ”SADDYX” Louhimaa
Mikko ”xartE” Välimaa
Jesse ”KHRN” Grandell
Elias ”Jamppi” Olkkonen
Tony ”arvid” Niemelä

Minttu
Joonas ”doto” Forss
Nikita ”Derkeps” Sirmitev
Lauri ”pietola” Hietala
Samu ”uli” Leirilaakso
Toni ”STOVVE” Liukkonen

Cosa Nostra
Toni ”SNOBI” Hartikka
Joel ”Beksih” Lempa
Otto ”DREAMER” Hämäläinen
Leevi ”AKE” Kovalainen
Ville ”wils0n” Järvi

HabaHabaZootZoot
Visa ”Myllari” Viili
Jeremy ”jeMmo” Takalo
Henri ”serpar” Lumme
Jori ”yolodiver” Vilkman
Joel ”jopEzi” Ikonen

ajuri
Joona ”joona” Puumalainen
Jyri ”JALLU” Tenhunen
Niko ”EMD” Ruotsalainen
Juho ”juho” Lampinen
Roope ”tomsku” Simpanen

Hukka eSports
Jere ”Elfern” Nissi
Jemi ”jemi” Mäkinen
Niko ”Choco” Munukka
Teemu ”Raatelija” Kemppi
Jere ”Jere” Holopainen

Feniks eSport
Jonni ”hEEROUS” Lampinen
Juho ”Schumi” Suutari
Niko ”CHRONOS” Niemenmaa
Long ”LonkizZ” Nguyen
Topi ”LYNXi” Kauppi

Menace
Niko ”Nksu” Luhaniemi
Joona ”h1ber” Parviainen
Miikka ”miikkagodx” Kuronen
Tim ”Naapurinhans” Nordström
Valtteri ”VazZuli” Lassinen

Kalle Kareinen

Olen ollut cs:n suurkuluttaja 2000-luvun alkupuolelta asti. Aloitin selostajaurani cs:n parissa vuonna 2016 ja siirryin huhtikuussa 2018 selostamaan Twitchissä kanavalle WeCastFin. Satunnaisesti ääntäni kuulee myös Yle Areenassa ja Elisa Viihteellä. Aloitin urheilutoimittajaopinnot Laajasalon opistossa tammikuussa 2019 ja pyrin tuottamaan cs-sisältöä selostelujen lisäksi myös teksti- ja videomuodossa.