“Turha sitä on hakata päätä seinään, jos se ei toimi” — Joonas “doto” Forss etsii uutta joukkuetta

Joonas

Joonas ”doto” Forss on 22-vuotias Counter-Strike: Global Offensive -pelaaja. Hän on pelannut Suomessa korkealla tasolla, mutta terävin kärki on toistaiseksi jäänyt saavuttamatta. Minttu-joukkueen hajoamisen myötä hän etsii uutta joukkuetta.


  • Nimi: Joonas Forss
  • Nick: doto
  • Paikkakunta: Jyväskylä
  • Syntymävuosi: 1996
  • Joukkueet: Recursive eSports, TMVG, SJK eSports, Paranoia Esports, ajuri, Conquer Gaming, NYYRIKKI, Minttu
  • Koulutus: Opiskelee viimeistä vuotta iltalukiossa

Doto otti ensimmäisiä kosketuksiaan pelin kilpailulliseen puoleen Jyväskylässä Jessemblyillä syksyllä 2015. Forss pelasi tapahtumassa Recursive eSportsin riveissä mm. Aleksi ”Aleksib” Virolaisen kanssa. Semifinaaleissa he hävisivät RCTIC eSportsille, jonka kokoonpanosta tuli myöhemmin LGR — kansainvälisemmin tunnettuna iGame.com. Kolmossija oli kuitenkin hyvä suoritus nuorelta kokoonpanolta.

Doton läpimurtona voi pitää kevään 2017 LanTrek-turnauksen maraton-ottelua TMVG:n riveissä. TMVG voitti Conquer Gamingin lukemin 34-32 ja doto keräsi kamppailussa massiiviset 76 tappoa.

”LanTrekeillä pelasin ihan hyvin yhden mapin, sitten aloin saamaan tarjouksia”, Forss muistelee.

Hyvät suoritukset poikivat sopimuksen SJK eSportsin kanssa, jonka jälkeen hän ehti pelaamaan mm. Paranoiassa ja ajurissa. Maaliskuussa 2018 hän päätyi johtamaan nuorta Conquer Gamingiä Olli ”sLowi” Pitkäsen lähdettyä iGame.comin riveihin.

Joukkuepelin alkeet

”Kun joinasin Conqueriin, niin heillä ei ollut oikeastaan mitään käsitystä kellään, miten peliä pelataan oikeasti. Se oli sellaista FaceIT-pugipelaamista.”

Muutaman kuukauden työskentelyn jälkeen joukkue päihitti Suomen kärkitiimeistä iGame.comin Vectoramoilla, mutta muuten joukkue väläytteli parasta osaamistaan lähinnä eri karsinnoissa. Kesällä joukkue kokeili vielä pieniä kokoonpanomuutoksia, mutta tulosta ei vain tullut. Kilpailevassa joukkueessa Nyyrikissä oli tapahtumassa kokoonpanomuutoksia ja dotoa kysyttiin mukaan.

”Voin lähteä testaamaan, mutta haluan Twixien mukaan, onkohan se mahdollista?”, doto muistelee vastanneensa.

Ehdotus hyväksyttiin ja Forss vaihtoi leiriä 16-vuotiaan Samuli ”Twixie” Herralan kanssa heinäkuun puolivälissä. Nyyrikki-pesti jäi kuitenkin lyhyeksi, kun organisaatio ilmoitti elokuussa — penkin alle menneiden Assemblyjen jälkeen — luopuvansa toistaiseksi kokonaan CS:GO -toiminnasta.

Tulevaisuuden lupauksia

Nuori Twixie on lyhyen kalajarnot-visiitin jälkeen siirtynyt SuperJymyn kautta lopulta Suomen kakkosjoukkue HAVU Gamingiin asti. Doton mukaan 16-vuotiaan Twixien menestys ei ole ollut sattumaa.

”Tosi mukava äijä. Siinä on aika paljon potentiaalia. Ja paljon potentiaalia, mitä ei ole HAVU:ssa vielä näyttänyt. Sen kanssa on tosi helppo työskennellä. Jos sille sanoo jostain, niin se ei välttämättä ota siitä nokkaansa niin kuin muut tekee Suomessa.”

Twixie ei suinkaan ole ainoa huippulupaus, jonka kanssa doto on pelannut. Vanha joukkuekaveri Aleksi ”Aleksib” Virolainen on nykyään Suomen ykkösjoukkueen ENCE:n pelinsisäinen johtaja. Doton mukaan Virolaisestakin näki potentiaalin jo varhain, vaikka motivaation puutettakin on joskus ollut.

”2016 alussa Aleksi ei oikein jaksanut pelata. Sanoin hänelle, että hänen kannattaa pelata, koska hän on törkeän hyvä ja hän tulee varmasti menestymään”

Dotoa vuotta nuorempi Aleksib onkin löytänyt menestystä sekä HAVU:n että ENCE:n paidassa.

Ei kalaa Jarnoille

Elokuussa 2018 Nyyrikistä pudotettu kokoonpano jatkoi pelaamista kalajarnot.cs -nimellä, mutta pian suomalaisjoukkueiden pelaajaruletti alkoi pyörimään. Juho ”juho” Lampinen poistui HAVU:n kokoonpanosta, Lasse ”ZOREE” Uronen siirtyi SuperJymystä HAVU:n riveihin ja Twixie lähti kalajarnoista SuperJymyyn paikkaamaan ZOREE:n jättämää aukkoa.

Finnish Esports League -pudotuspeleissä tie nousi pystyyn semifinaaleissa HAVU:a vastaan ja lokakuussa Grail Questien puolivälierissä SuperJymy pudotti jarnot suoraan kahdessa kartassa. HAVU:n voittaminen turnauksen avauskartassa jäi kalajarnojen parhaaksi lanisuoritukseksi.

Mintun kivuton kuolema

Doton viimeisin kokoonpano sai alkunsa Grail Quest -tapahtuman jälkeen, kun Mikko ”xartE” Välimaa ja Jesse ”KHRN” Grandell lähtivät finalistijoukkue Mintusta vahvistamaan SuperJymyä ja Timo ”reflex” Rintala siirtyi sivuun kokoonpanosta. Kalajarnot ja Mintun nuoret osujat Samu ”uli” Leirilaakso ja Lauri ”pietola” Hietala yhdistivät voimansa ja alkuun kaikki toimi hyvin online-peleissä.

”Meillä meni tosi hyvin. Pelattiin paljon ja tuntui, että kehitytään koko ajan ja pärjätään oikeesti kunnolla.”

Joulutauon jälkeen peli ei kuitenkaan sujunut enää samaan tapaan.

”Tultiin takaisin pelaamaan ja oltiin ihan paskoja. Koitettiin tehdä duunia sen eteen, mutta oltiin silti ihan paskoja. Kaikki oli hyvällä mielellä, kukaan ei myrkyttänyt, aina puhuttiin kaikki jutut läpi.”

Joukkue raivasi vaikeuksista huolimatta tiensä Winter Assemblyille avointen karsintojen kautta, mutta Aaro ”Hoody” Peltokangas vaihtoi leiriä HAVU Gamingin puolelle vielä samana päivänä. Seuraavana päivänä joukkueen piti jo pelata ESEA Advanced -liigaa. Joukkueen piti valita nopeasti viides pelaaja ja valinta osui Topi ”SNOBI” Hartikkaan.

Hartikka on doton mukaan hyvä pelaaja, mutta pelityyliltään erilainen kuin muut Mintun pelaajat. Peli ei lähtenyt kulkemaan, mutta doto ei halunnut laittaa syytä nuoren SNOBI:n niskoille.

”Ei SNOBI:akaan voi syyttää siitä, että oltiin huonoja. Meillä ei ollut aikaa valita ’oikeaa viidettä’, joka sopisi paremmin pelaajana.”

Minttu pelasi TORI-organisaation alla Assembly Winter 2019 -tapahtumassa, mutta turnaus päättyi kahdessa kartassa HAVU:a vastaan. Joukkue teki yhteisen lopetuspäätöksen torstaina 7.2.2019.

”Oli silleen hyvä jengi pelata, että jengi oikeasti yritti ja pystyi puhumaan, että mikä menee väärin ja mitä voidaan parantaa. Jos joku tekee tiettyjä juttuja väärin, hänkään ei ota siitä pultteja. Hyvä joukkue pelata, mutta turha sitä on hakata päätä seinään jos se ei toimi.”

Uusi alku

Vaikeuksista huolimatta doto haaveilee vielä pääsystä Suomen terävimpään kärkeen. Doto toivoo tulevilta pelikavereilta sitoutumista joukkueeseen ja kokemusta joukkuepelaamisesta. Hän on valmis pelaamaan paljon, kun uusi joukkue löytyy.

”Tavoitteet on korkealla. Haluan olla Suomen parhaissa jengeissä, mikä on ihan realistinen tavoite jos ei lasketa esimerkiksi ENCE:ä. En halua vaan junnata paikallani ja miettiä, että pääsisikö sitä johonkin parempaan tiimiin.”

Videopeliuransa ohella doto on käynyt iltalukiota ja hänen tavoitteenaan on valmistua ylioppilaaksi tänä keväänä. Työelämään siirtymisen vaihtoehtona hänellä on lähteä Hollantiin opiskelemaan psykologiaa. Mikäli cs-ura kuitenkin lähtee vielä lentoon, opiskelut saavat odottaa.