Kristo ”r0tta” Lindfors on 22-vuotias CS:GO-pelaaja Pursiseuran joukkueessa. Lindfors liittyi kokoonpanoon maaliskuussa 2018 ja on ollut nostamassa joukkuetta kohti Suomen huippua. Kokoonpanon muutokset eivät sujuneet ongelmitta, mutta r0tta uskoo joukkueen tulevaisuuteen.


  • Nimi: Kristo Lindfors
  • Nick: r0tta
  • Kotipaikkakunta: Hämeenlinna
  • Syntymävuosi: 1996
  • Joukkueet: Pantsu Garu, FC Lahti Menace, Pursiseura, Conquer Gaming
  • Koulutus: Opiskelee yliopistossa

Vuoden 2015 loppupuolella Hämeenlinnassa Kristo ”r0tta” Lindforsin isoveli Karri hämmästyi, kun r0tta pelasi hänen tietokoneellaan Counter-Strike: Global Offensive -peliä. Huonommalla tietokoneella pelaamaan tottunut r0tta pudotteli vastustajien päitä yllättävänkin helposti, kun alla oli isoveljen tehokkaampi laitteisto.

”Veli katseli, kun pelasin deathmatchia sen koneella ja totesi, että tämähän osuu”, Lindfors muistelee.

Lindfors hankki itselleen kunnon tietokoneen ja alkoi pelaamaan tosissaan. Hän pääsi pelaamaan Karri-veljensä joukkueeseen, koska yksi joukkueen pelaajista oli juuri rantautunut avioliiton satamaan. PantsuGaru jäi ilman suurempaa menestystä, mutta joukkueessa pelaaminen oli hänelle hyvä oppimiskokemus.

”Se nyt oli sellainen, mikä on kaikkien ensimmäinen joukkue. Ei nyt ehkä jollain ropzilla, mutta sellaisilla, jotka joutuvat tekemään tiensä vähän pidemmän kautta”, r0tta pohtii viitaten Mousesportsin Robin ”ropz” Kooliin, joka värvättiin aikoinaan menestyksekkäiden FACEIT Pro League -pelien myötä.

Lindfors pelasi ensimmäisen joukkueensa jälkeen lukuisissa lyhytikäisissä kokoonpanoissa, joista nimekkäin oli FC Lahti Menace. Hän pelasi organisaation kahdessakin eri kokoonpanossa — ensimmäistä kertaa syksyllä 2017 ja uudelleen alkuvuodesta 2018.

 

Toinenkaan yritys FC Lahti Menacen paidassa ei ottanut tuulta alleen ja maaliskuussa LanTrek 2018 -tapahtuma päättyi joukkueelta jo alkulohkoon. Sama kohtalo kävi kuitenkin myös Pursiseuralle, jota johti Petteri “peku” Jaakkola. Peku ja r0tta olivat pelanneet aikoinaan yhdessä jo Pantsu Garun riveissä ja r0tta oli ehtinyt pelata varamiehenä joissain Pursiseuran otteluissa. Lindforsia ei tarvinnut erityisemmin houkutella joukkueen pysyväksi jäseneksi.

”Peku puhui mut tequilalla sisään LanTrekin jatkoilla”

Pursiseuran valloitusretket

Pursiseuran mukana peli sujui nousujohteisesti pitkin vuotta ja elokuussa he liittyivät Conquer Gamingin alle. Aiemmin he olivat maksaneet itse kaikki pelaamiseen liittyvät kulunsa, joten organisaatioon liittyminen vei joukkueen toimintaa ammattimaisempaan suuntaan.

Conquer Gaming

@ConquerGamingFI
New Conquer's CSGO youtu.be/me6EpvnC80A

Please welcome our new Conquer lineup

@pekuCSGO
@r0ttaCS
@eDi_CSGO
@raimouuCSGO
@Leaf_csgo

Joukkue sai vuoden aikana arvokasta lanikokemusta päästyään karsintojen kautta pelaamaan mm. Nordic eSports Academy -tapahtumassa Kajaanissa ja Grail Questeillä Turussa. NeSA meni joukkueelta penkin alle vielä heinäkuussa, mutta lokakuussa joukkue näytti parasta osaamistaan.

Conquer Gaming voitti Grail Quest -tapahtuman alkulohkossa SuperJymyn ja oli välierässä lähellä jättipottia turnauksen voittanutta HAVU Gamingiä vastaan. Kolmas ja ratkaiseva kartta oli ensimmäisen puoliskon jälkeen 9-6 Conquer Gamingin eduksi. Terroristipuolen pistoolikierroskin vaikutti lupaavalta ja voitto olisi antanut terroristipuolella hyvät mahdollisuudet ottaa myös kaksi seuraavaa kierrosta.

“Saatiin pari entryy, 5v3-tilanne. Mentiin B:lle splitti niin sAw oli B:n rinteessä ja otti kolme hirveällä tuurilla. Ei mitään Sahalta pois, mutta otti kolme aika äkästä ja hävittiin se siitä”

Eetu “sAw” Sahan vahvan pistoolikierroksen lisäksi myös Otto “ottoNd” Sihvon AWP-suoritukset johtivat lopulta HAVU:n tiukkaan 16-14 -voittoon ja finaalipaikkaan. Finaalissa HAVU voitti Mintun kartoin 2-0. Conquerille jäi siis jossiteltavaa, mutta Lindfors näki tappiossakin positiivista.

“Olihan se tosi lähellä ja olisi voinut päättyä kummalle vain. Kyllähän se harmitti paljon, mutta toisaalta sai olla ihan tyytyväinen, että laittoi noinkin paljon kampoihin. Näki, että treeni on tuottanut hyvin tulosta. Tiedettiin miten HAVU tykkää pelata ja oltiin hyvin valmistauduttu.”

Joukkueen hyvä syysvire jatkui erityisesti ESEA Advanced -liigan puolella, jossa runkosarjan loppusaldona oli kakkossijaan oikeuttavat 13 voittoa ja kolme tappiota. Pudotuspeleissä matka katkesi kuitenkin jo ensimmäisellä kierroksella forZea vastaan. Joukkueen esitykset online-peleissä ja karsinnoissa olivat ajoittain lupaavia, mutta ne eivät tyydyttäneet menestyksennälkäistä joukkuetta. Samalla kokoonpanolla oli pelattu kymmenen kuukautta, kun joukkue päätti tehdä ensimmäistä kertaa muutoksia.

Vaihtamalla vaikeammaksi

Conquer oli ainoa Grail Quest 2018 -turnauksen neljän parhaan joukkoon päässeistä joukkueista, jonka kokoonpano säilyi samana loppuvuoden. Verneri “BONA” Junkala oli vapautettu SuperJymystä ja Conquerin peli kaipasi muutosta. Vuodenvaihteen jälkeen Simo “Leaf” Mykkänen sai väistyä — samanlaista tukiroolia SuperJymyssä pelanneen — BONA:n tieltä.

“BONA:lla ja Simolla mätsäsi roolit niin hyvin, että se oli aika luonnollinen ja helppo ratkaisu. Meillähän junnasi peli aika pitkään paikallaan ja oltiin kokeiltu kaikki mahdolliset vaihtoehdot läpi. Sitten ehdotin, että tehtäisiinkö pelaajamuutos, kun ollaan aika pitkään jo tässä samalla porukalla pelattu. Kaikki tarttuivat ideaan ja sanoivat, että kuulostaa ihan asialliselta. Kysyttiin BONA:lta, että tuletko pelaamaan ja hän sanoi että tulee.”

Helpolta kuulostanut tilanne ei kuitenkaan mennyt kuin elokuvissa. Tammikuussa sAw vaihtoi rooliaan HAVU:ssa pelinsisäisen johtajan roolista valmentajaksi ja pekua oli kysytty hänen tilalleen johtamaan joukkoa. Vanhan tiimikaverin lähtö tuli Lindforsille yllätyksenä.

Changes in the CS:GO squad. We are currently trialing @pekuCSGO & @HoodyCSGO as @zehncsgo is released from his contract and @sAwCSGO moving to coaching.

Read more 🗞️havu.gg/news/zehn-rele…

#HAVUJA #esportsfi

“Tulihan se aika puskista. Peku oli tosi pitkään präkeissä aika vaisu, unessa eikä oikein fokusannut. Aloin jo miettiä, että onkohan sen henkilökohtaisessa elämässä tapahtunut jotain kauheuksia. Mies oli masentuneen kuuloinen ja alakuloinen. Kyselin siltä, että ‘onko kaikki hyvin’ ja hän vastasi, että on päättänyt mennä Havuun. Totesin, että ‘mene vaan’. Sitten äkkiä vain uutta ukkoa tilalle ja peliä. Ihan kiva, että saa mahdollisuuden tuollaisessa joukkueessa. Sielläkin on hyviä peliukkoja. Mukavaa sakkia.”

Lindfors toivoo HAVU:lle menestystä joukkuekaverinsa menetyksestä huolimatta. Suomalaiset joukkueet tulevat Lindforsin mukaan muutenkin hyvin toimeen toistensa kanssa keskinäisistä kokoonpanojen vaihteluista huolimatta. Conquerin peli meni aivan sekaisin pitkäaikaisen pelinsisäisen johtajan lähdettyä. R0tta kuitenkin huomauttaa, että toisinaan kokoonpanomuutoksista seuraa yllättävän hyviäkin jaksoja.

“Meillä oli mahdollisuus, että tulisi honeymoon kummallekin joukkueelle. Honeymoon voi tulla, kun tulee uusia pelaajia. Molemmille tulikin vaan strugglee”, r0tta naureskelee molempien joukkueiden vaikealle jaksolle kokoonpanomuutosten jälkeen.

Uuteen nousuun

Pekun lähdettyä pelinsisäisen johtajan rooli siirtyi BONA:lle ja pekun tilalle kokoonpanoon otettiin Jarkko “spargo” Rahja. Sekä joukkueen pelityyli että roolit ovat muuttuneet ja ottaa oman aikansa, että joukkue saa hiottua pelinsä kuntoon. Lisäksi r0tta kehaisee kokoonpanosta pudonnutta Leafia, jonka puuttumisen on huomannut. Leaf johti Lindforsin mukaan tiimin peliä kierrosten keskivaiheilla, kun joukkueen täytyi tehdä vaikeita päätöksiä. Kukaan ei ole vielä ottanut itselleen samanlaista roolia.

“Ollaan me siitä puhuttukin, että pitäisi puhua enemmän ja pitäisi tehdä ratkaisuja. Nyt alkuun on ollut BONA:n ja spargon kanssa sitä, että jengi on vain jähmettynyt paikoilleen eikä olla tehty pelejä.”

R0tta muistuttaa kokoonpanon olevan vielä uusi ja parhaiden roolien löytyvän vain pelaamalla ja harjoittelemassa yhdessä. Joukkue on jo pelannut tiukkoja karsintaotteluita ulkomaisia joukkueita vastaan ja joukkue toivoo pääsevänsä pelaamaan tulevaisuudessa muitakin turnauksia kuin ESEA Advancedia.

Kristo Lindfors

@kristolindfors
won todays @ecs qualifiers, games continue tomorrow! gg all #monsterBona

“Välillä menee ihan sikahyvin. Välillä tulee ihan täysi nollaus ja tapahtuu asioita, joita ei voi järjellä selittää. Sellaista se on aina uuden tiimin kanssa. Välillä enemmän strugglee, välillä vähemmän, aikahan sen näyttää lopulta mitä tulee. Kyllähän meillä paperilla on kova nippu. Väittäisin, että meillä on jopa kovempi nippu nyt mitä Simon ja pekun kanssa oli. Meillä on niin saatanasti tulivoimaa. Kyllä tästä hyvä tulee, kun saadaan reenejä, offeja ja karsintoja alle. Virheitä kun toistaa tarpeeksi monta kertaa, niin niistä oppii pakolla.”

Tavoite on selvä, mutta tulevaisuus ei?

Lindfors on asettanut itselleen selkeän tavoitteen pelin parissa.

“Tavoite on olla maailman paras. Mulla on aina silleen, että jos mä teen jotain juttua, niin en mä jaksa tehdä sitä silleen 50% tai 90% teholla, vaan mä teen sen kunnolla. Jos sä teet jotain kunnolla, niin et sä voi asettaa muuta tavoitetta kuin olla maailman paras”

Kristo Lindfors

@kristolindfors
Thanks for everything @ConquerGamingFI and @JYPPECSGO, was a pleasure to work with you this 6 months. 😘❤️

Conquer Gaming

@ConquerGamingFI
More info soon 🤙And at the moment we are not looking for a new CSGO team.

Haastattelu tehtiin sunnuntaina 17.2.2019 Lindforsin ja muun Pursiseuran pelatessa vielä Conquer Gamingin väreissä. Kaksi päivää myöhemmin Conquer Gaming ilmoitti vapauttaneensa kokoonpanon organisaatiostaan. Conquerin Gamingin twiitin mukaan asiasta — eli kenties Pursiseuran pelaajien tulevaisuudesta — on tulossa lisätietoa lähiaikoina.

Kalle Kareinen

Olen ollut cs:n suurkuluttaja 2000-luvun alkupuolelta asti. Aloitin selostajaurani cs:n parissa vuonna 2016 ja siirryin huhtikuussa 2018 selostamaan Twitchissä kanavalle WeCastFin. Satunnaisesti ääntäni kuulee myös Yle Areenassa ja Elisa Viihteellä. Aloitin urheilutoimittajaopinnot Laajasalon opistossa tammikuussa 2019 ja pyrin tuottamaan cs-sisältöä selostelujen lisäksi myös teksti- ja videomuodossa.