Suomalainen CS:GO-joukkue ENCE pelaa tänään ESL Katowice Major -turnauksessa kello 16:00. Pakkovoitto-ottelussa vastustajaksi asettuu saksalainen BIG.

ENCE ja BIG kohtaavat tänään ”paras kolmesta” -formaatilla pelattavassa pudotusottelussa. Pelin henki on selvä — häviäjän Major-turnaus on ohi. Lisäksi hävinnyt joukkue joutuu karsimaan syksyllä pelattavaan Berliinin Major-turnaukseen.

Miikka ”suNny” Kemppi koki syksyllä saman kohtalon Lontoon Major-turnauksessa hänen joukkueensa Mousesportsin pudottua samassa New Legends -vaiheessa suoraan kolmessa ottelussa. He eivät päässeet karsinnoista läpi tähän turnaukseen, vaikka lähtivät Minor-turnaukseen suurena ennakkosuosikkina.

Majoreille johtava Minor on erittäin kovatasoinen karsintaturnaus, josta tähän turnaukseen pääsi Euroopasta vain kaksi joukkuetta. Suora paikka New Challengers Stage -vaiheeseen antoi esimerkiksi ranskalaisjoukkue Vitalitylle mielenrauhan — kävipä turnauksen loppuvaiheessa miten tahansa. Ranskalaisjoukkue joutui taistelemaan tiensä Major-turnaukseen aina avoimista karsinnoista asti.

Nathan Schmitt

@NBK
1-0 in the New Legends Stage, taking down BIG 💪🏻
This also automatically qualifies us to the next Major, SO RELIEVED AND HAPPY 😍😍 And now it’s match by match trying to go as high as possible in the tournament, AALLLEEEZZZZ

Keskinäiset kohtaamiset

Joukkueet ovat kohdanneet toisensa kerran aiemmin. ENCE voitti StarLadder S6 -turnauksen lokakuussa ja BIG kaatui puolivälierissä kartoin 2-1. BIG voitti oman karttavalintansa Overpassin vasta toisella jatkoajalla 22-20. ENCE voitti Nuken 16-9 ja ratkaisevan kartan Trainin 16-10. Ottelusta on kuitenkin jo neljä kuukautta ja BIG on muuttunut.

Today we say goodbye to a teammate, a friend, and a family member.

Thank you for everything @smooyacs! ❤️

Read: bigclan.gg/goodbyesmooya

Joukkueen silloinen AWP-pelaaja – englantilainen Owen ”smooya” Butterfield – on poistunut kokoonpanosta ja Ismailcan ”XANTARES” Dörtkardeş on tullut hänen tilalleen. AWP-vastuu joukkueessa on nyt Johannes ”tabseN” Wodarzilla. Lisäksi Johannes ”nex” Maget oli käsivaivojen takia pois kokoonpanosta eli joukkue on ehtinyt harjoitella yhdessä vasta muutaman viikon.

Turnausottelut

BIG on hävinnyt turnauksen molemmat ottelunsa ranskalaisia vastaan Miragessa. Avauksessa takkiin tuli Vitalitylta 11-16 ja myöhemmin G2:lta 13-16. Etenkin G2 on esittänyt aiemmin turnauksessa ajoittain todella epävarmaa peliä, joten tappio tuli yllätyksenä muun muassa entiselle ammattilaispelaajalle ja turnauksen asiantuntijana toimivalle Sean ”seang@res” Garesille.

Sean Gares

@seangares
BIG 0-2 w/ only mirage matches. I did not see this coming. ☹️

ENCE on hävinnyt ottelunsa lopputuloksin 13-16 ja 12-16. Lukemat ovat lähes identtiset, mutta lähempää tarkasteltuna tappiot olivat aivan erilaiset.

Avausottelussa Renegadesia vastaan ENCE voitti Infernossa aloittavan CT-puolen kierroksin 10-5 ja näytti vielä 12-9 johtotilanteessa hallitsevan peliä. Yksi huono kierros palautti australialaiset peliin mukaan ja ENCE onnistui voittamaan enää yhden kierroksen lisää. Tarkempaan otteluraporttiin pääset tästä.

HellRaisersia vastaan Dust2:ssa ENCE hävisi puolustavan puolensa peräti 2-13 ja ottelu näytti jo olevan ohi. Hyvällä loppukirillä suomalaiset saivat kuitenkin kaunisteltua loppulukemia, mutta yhtä CT-puolen säästökierrosvoittoa lukuunottamatta ottelusta ei jäänyt juhlittavaa. Tarkempaan otteluraporttiin pääset tästä.

Potentiaaliset kartat

Veto-prosessi tulee alkamaan Cachen ja Nuken poistoilla, joten kumpaakaan näistä ei kannata odottaa. ENCE:llä on eiliseltä peräti 57 kierrosta materiaalia saksalaisten Mirage-pelaamisesta, joten karttaa saatetaan nähdä tänäänkin.

BIG:n kolme vahvinta karttaa ovat Train, Dust2 ja Cache, joten ENCE:n Dust2 joutua uuteen testiin saksalaisia vastaan. Kumpikaan joukkue ei kammoa junamaata eli Train saatetaan nähdä tälläkin kertaa kolmantena karttana. Spekuloimatta jääneistä kartoista Inferno ei ole kummankaan joukkueen suosiossa, mutta myös Overpassin voi lisätä keskusteluihin.

Pelaajatilastot

HLTV-tilastojen valossa ENCE:n joukkueesta ainoastaan Jere “sergej” Salo on esiintynyt omalla tasollaan. BIG:n puolella joukkueen tilastot ovat kahden kartan jälkeen suomalaisia tasaisemmat. Joukkueesta ei nouse esiin pelaajaa, joka olisi pelannut sergej:n tavoin molempia karttoja tilastollisesti hyvin — tappioista huolimatta.

Tilastoja ei kannata kuitenkaan tuijottaa liikaa. On selvää, että tässä otteluparissa kaikkien täytyy nostaa tänään tasoaan sekä joukkuepelin että yksilösuoritusten osalta. ENCE on pystynyt voittamaan BIG:n ennenkin, mutta vastustaja on nyt erilainen kuin viimeksi.

ENCE:n kuolemanottelua voit seurata kello 16:00 alkaen Yle Areenasta tai Twitchistä.

Kalle Kareinen

Olen ollut cs:n suurkuluttaja 2000-luvun alkupuolelta asti. Aloitin selostajaurani cs:n parissa vuonna 2016 ja siirryin huhtikuussa 2018 selostamaan Twitchissä kanavalle WeCastFin. Satunnaisesti ääntäni kuulee myös Yle Areenassa ja Elisa Viihteellä. Aloitin urheilutoimittajaopinnot Laajasalon opistossa tammikuussa 2019 ja pyrin tuottamaan cs-sisältöä selostelujen lisäksi myös teksti- ja videomuodossa.