Suomalainen ENCE kohtasi ESL Katowice Major -turnauksen New Legends -vaiheen toisella kierroksella HellRaisersin. HellRaisers voitti ottelun 16-12 ja ENCE joutuu tästä eteenpäin voittamaan kaikki ottelunsa välttääseen turnauksesta putoamisen. Molemmat joukkueet olivat hävinneet aiemmin tänään avausottelunsa.

ENCE oli turnauksen toisessa kamppailussaan suurissa vaikeuksissa puolustuksensa kanssa. Etenkin 20-vuotias turkkilaispelaaja Özgür ”woxic” Eker oli ajoittain täysin pitelemätön. ENCE:n puolelta pelin onnistujia olivat tilastojen valossa Jere ”sergej” Salo ja Aleksi ”allu” Jalli.

HellRaisers voitti ottelun ensimmäisen puoliskon terroristipuolella peräti 13-2. Tilanne oli hankala, sillä ENCE:n terroristipuolet eivät kulkeneet turnauksen Challengers -vaiheessa sen paremmin kuin päivän avauskamppailussa Renegadesiä vastaan.

HellRaisersiä vastaan suomalaiset saivat kuitenkin hyvän loppukirin aikaiseksi. Puolustavan puolen ekonomia ei päässyt missään vaiheessa hyvään tilaan heidän voittaessaan vain yksittäisiä kierroksia. HellRaisers kuitenkin tarvitsi vain kolme hajakierrosta ja voitti lopulta kierroksin 16-12.

ENCE:n puolustus

HellRaisers sai terroristipuolelleen hyvän alun voittamalla pistoolikierroksen ilman minkäänlaisia ongelmia. ENCE otti riskin ja osti seuraavalla kierroksella, mutta HellRaisers vei kierroksen jälleen näytöstyyliin. Seuraavalla kierroksella ENCE:n säästökierros meni kuitenkin täydellisesti ja HellRaisers yllätettiin täysin juoksemalla tuplaovilta päälle. Pommi putosi lyhtytolpalle ja ENCE pystyi ottamaan todella epätodennäköisen kierrosvoiton.


ENCE:n iloa ei kuitenkaan kestänyt pitkään, sillä HellRaisers voitti seuraavan kierroksen Bence ”DeadFox” Böröczin röyhkeillä suorituksilla B-pommipaikalla. Kun HellRaisers pääsi vauhtiin, ENCE:n leiristä ei löytynyt pysäyttäjää. Etenkin woxic teki AWP-kiväärinsä kanssa isoja pelejä. HellRaisers juoksi ENCE:n yli ympäri karttaa riippumatta siitä, pelasivatko suomalaiset aseiden kanssa vai eivät.

Seitsemännellä kierroksella ENCE pääsi jo lähelle. HellRaisers laittoi pommin maahan 2v3-tilanteessa ja Abay ”Hobbit” Khasenov oli tilanteessa todella heikkona. Hobbit ja woxic pystyivät kuitenkin kääntämään tilanteen vielä voitoksi kuin ihmeen kaupalla.

HellRaisersin ote alkoi lipsumaan vasta ensimmäisen puolen lopussa. ENCE voitti kartan 14. kierroksen kaventaen pelin tilanteeseen 2-12.

Viimeinen kierros oli kuin toisintoa aiemmasta. HellRaisers laittoi pommin maahan 2v3-alivoimatilanteessa ja jälleen kerran woxic — tällä kertaa Kirill ”ANGE1” Karasiow apunaan — pystyi vielä voittamaan kierroksen. HellRaisers voitti terroristipuolensa peräti 13-2.

ENCE:n hyökkäys

ENCE voitti elintärkeän pistoolikierroksen ja pysyi pelissä mukana. Suomalaiset olivat jo menossa kohti B-pommipaikkaa ja HellRaisersin virittämää ansaa, mutta hyökkäys vaihdettiinkin lopulta menestyksekkäästi A:lle. Seuraavalla kierroksella vastassa oli pakotettu osto, mutta siitäkin ENCE selvisi ongelmitta. Tilanne kaventui jo lukemiin 5-13 seuraavan kierroksen puolioston jälkeen.

Jani ”Aerial” Jussila ja Aleksi ”Aleksib” Virolainen joutuivat HellRaisersin seuraavalla asekierroksella 2v4-tilanteeseen. Molemmat kuolivat pommia puolustaessaan, mutta he pystyivät pidättelemään woxicia ja Issa ”ISSAA” Muradia riittävän pitkään, että pommia ei ehditty purkaa. HellRaisers joutui puoliostolle ja pian tilanne olikin jo 7-13.

HellRaisers onnistui pysäyttämään ENCE:n puskun tuplaovilta ja katkaisi viiden kierroksen tappioputkensa. Voitto häämötti enää kahden kierroksen päässä. ENCE ei kuitenkaan jähmettynyt, vaan voitti seuraavan kierroksen onnistuneella A-hyökkäyksellä nollaten vastustajiensa rahat. HellRaisers johti enää 14-8.

Puolustavalla puolella “raharesetti” tarkoittaa yleensä kahta peräkkäistä huonompaa ostoa. HellRaisers otti yhden säästökierroksen jälkeen riskin ja lähti seuraavalle kierrokselle kolmen FAMAS-kiväärin kanssa. Riski kannatti ja he voittivat onnistuneen A-puolustuksen myötä. ENCE sai pommin maahan, mutta Aleksib ei kyennyt voittamaan hankalaa 1v3-tilannetta. HellRaisers johti 15-9 eli heillä oli kuusi kartta- ja ottelupalloa ratkaista ottelu.

ENCE otti seuraavalla kierroksella nopeasti suoran haltuun ja vyöryi helppoon kierrosvoittoon. HellRaisers sai raavittua seuraavalle kierrokselle kelvollisen oston, mutta allu avasi pelin ottamalla avaustapon Hobbitista suoralla. Allu otti kierroksella vielä kaksi tärkeää tappoa lisää varmistaen kavennuksen tilanteeseen 11-15. HellRaisersin pistoolipuolustus ei tuottanut ENCE:lle ongelmia seuraavalla kierroksella ja ENCE pääsi jo kolmen kierroksen päähän.

Kierros 28 eteni kummallisesti tappojen tapahtuessa samaan aikaan eri puolilla karttaa. ANGE1 teki omat retkensä suorakopin läpi ja viimeisteli lopulta HellRaisersille voiton kierroksin 16-12.

Tilastokatsaus

ENCE:n terroristipuoli näytti paremmalta kuin turnauksen aiemmissa vaiheissa, mutta puolustuksen kanssa oli huolestuttavan paljon ongelmia. Woxic teki ottelussa pitkälti mitä halusi ja ENCE ei saanut nuorta turkkilaista millään kuriin.

ENCE:n puolelta sergej:n HLTV-tilastot nousevat selvästi muiden edelle etenkin ADR-lukeman suhteen. Sergej teki keskimäärin yli tapon verran vahinkoa per kierros.

Nick K-D +/- ADR KAST Rating
sergej 22-21 +1 105.8 64.3% 1.30
allu 18-18 0 69.1 64.3% 1.14
Aerial 12-18 -6 58.2 67.9% 0.79
Aleksib 18-22 -4 54.2 67.9% 0.77
xseveN 11-21 -10 64.4 60.7% 0.70

 

Woxic ja ISSAA dominoivat puolestaan HellRaisersin tilastoja.

Nick K-D +/- ADR KAST Rating
woxic 29-16 +13 118.9 71.4% 1.69
ISSAA 22-14 +8 85.5 85.7% 1.46
DeadFox 12-13 -1 55.7 82.1% 1.05
Hobbit 18-17 +1 68.8 67.9% 1.00
ANGE1 19-21 -2 63.4 64.3% 0.92

 

KAST-prosenttilukeman perusteella ISSAA oli woxicia tasaisempi suorittaja, vaikka turkkilainen dominoikin tappotilastoa ja teki paljon vahinkoa per kierros.

KAST-lukema tarkoittaa prosenttiosuutta kierroksista, joilla pelaaja joko:

  1. Tappaa vastustajan
  2. Saa syöttöpisteen taposta
  3. Selviytyy kierroksesta hengissä
  4. Pelaajan kuolema saadaan ”treidattua” oman joukkueen toimesta

Selkä seinää vasten

ENCE on nyt hävinnyt kaksi ottelua. Seuraava tappio tarkoittaa ENCE:lle kotimatkaa eli nyt voi sanoa, että heidän pudotuspelinsä ovat jo alkaneet. ENCE pelaa ensimmäistä kertaa selkä seinää vasten huomenna torstaina. Kaikki ENCE:n ottelut pelataan tästä eteenpäin ”paras kolmesta” -formaatilla.

Kalle Kareinen

Olen ollut cs:n suurkuluttaja 2000-luvun alkupuolelta asti. Aloitin selostajaurani cs:n parissa vuonna 2016 ja siirryin huhtikuussa 2018 selostamaan Twitchissä kanavalle WeCastFin. Satunnaisesti ääntäni kuulee myös Yle Areenassa ja Elisa Viihteellä. Aloitin urheilutoimittajaopinnot Laajasalon opistossa tammikuussa 2019 ja pyrin tuottamaan cs-sisältöä selostelujen lisäksi myös teksti- ja videomuodossa.