CS:GO – Counter-Strike: Global Offensive
Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) on Valve Corporationin ja Hidden Path Entertainmentin kehittämä ensimmäisen persoonan (FPS) ammuntapeli, joka julkaistiin vuonna 2012. CS:GO on neljäs Counter-Strike -pelisarjan tuotos. Aikaisempia versioita ovat Counter-Strike (2000), Counter-Strike: Condition Zero (2004) sekä Counter-Strike: Source (2004).
Pelin perus idea on varsin yksinkertainen, jossa vastakkain ovat terroristit (T) sekä poliisit (CT). Molempien joukkueiden tavoitteena on eliminoida vastapuoli, sekä joko vahingoittaa tai suojella pelimuodosta riippuvaa kohdetta. Yhteensä pelimuotoja on yhdeksän, jokaista yhdistäen kuitenkin samat tavoitteet: vastapuolen eliminointi tai pelimuodosta riippuvan tavoitteen suorittaminen.
Näytä sisällysluetteloCS:GO – Perustiedot
- Kehittäjät: Valve, Hidden Path Entertainment
- Julkaisija: Valve
- Säveltäjä: Mike Morasky
- Pelisarja: Counter-Strike
- Pelimoottori: Source
- Alustat: Microsoft Windows, macOS, Linux, PlayStation 3, Xbox 360
- Julkaisu: 21. elokuuta, 2012
- Pelimuoto: Monipeli
- Lajityyppi: Ensimmäisen persoonan ammuntapeli
Tuoreimmat CS:GO-uutiset
CS:GO – Pelimuodot
CS:GO – Pommitilanne (Competitive)
Pommitilanne on pelimuodoista yleisin, sekä kilpapelaamisessa käytetty pelimuoto. Terroristien tavoitteena on virittää C-4 -räjähde, joko kartan A tai B -pommialueelle. Poliisien tehtävänä on estää pommin viritys eliminoimalla terrorostijoukkueen pelaajat, tai mikäli terroristit onnistuvat sen virittämään, purkaa pommi ennen kuin se räjähtää. Ottelun voittaa 16:sta kierrosvoitolla, eli paras joukkue 30 kierroksesta voittaa ottelun.
CS:GO – Panttivankitilanne (Competitive hostage)
Poliisien tehtävänä on pelastaa terroristien kaappaamat panttivangit ja kuljettaa heidät turvaan. Terroristien tehtävänä on estää panttivankien vapauttaminen. Jos kummankaan puolen pelaaja vahingoittaa panttivankeja, menettää hän suuren määrän rahaa. Ensimmäisenä 16 kierrosta voittanut joukkue vie kartan nimiinsä, eli paras joukkue 30 kierroksesta voittaa ottelun.
CS:GO – Kilpavarustelu (Arms Race)
Tavoitteena on tappaa toisia pelaajia eri aseita käyttäen. Kaikki pelaajat syntyvät kuoleman jälkeen välittömästi takaisin peliin. Pelaaja saa uuden aseen joka toisen tapon jälkeen. Jos pelaaja onnistuu tappamaan vihollisen puukkoa käyttäen, tai tappaa vihollisjoukkueen johtavan pelaajan, saa hän seuraavan aseen välittömästi käyttöönsä. Jos pelaaja tapetaan puukolla, hän saa yhtä tasoa huonomman aseen. Aseita pelimuodossa on yhteensä 16. Viimeisenä pelaaja saa käyttöönsä kultaisen puukon. Ensimmäinen tällä puukolla tapon saanut pelaaja voittaa pelin.
CS:GO – Räjäytystyö (Demolition)
Vastapuolen joukkueet hyökkäävät ja puolustavat yhtä pommialuetta useassa eri kartassa, jotka ovat suunniteltu nopeatempoista pelaamista ajatellen. Pelaajat saavat automaattisesti aloitusaseen, joka paranee seuraaville kierroksille aina pelaajan saadessa lisää tappoja. Demolition on CS:GO:n vähiten pelattu pelimuoto, jossa siis käytännössä yhdistyy perinteinen pommitilanne sekä varustekilpailun hybridimuoto.
CS:GO – Flying Scoutsman
8v8-pelimuoto jossa painovoima on pienempi kuin normaalisti, eikä liikkuminen vaikuta aseen rekyyliin. Pelimuodossa on mahdollista käyttää vain kahta asetta: SSG 08 -tarkkuuskivääriä ja puukkoa. Ensimmäinen 9 kierrosta voittanut joukkue voittaa pelin.
CS:GO – Asetoveri (Wingman)
2v2-pelimuoto yhden pommialueen kartoissa, perinteisillä pommitilanne-pelimuodon säännöillä. Huomionarvoinen seikka on se, että kartat ovat selkeästi normaalia pelimuotoa pienempiä. Pelaajat ostavat itse aseensa, suojaliivinsä, kranaattinsa ja pomminpurkukittinsä, joko hyökätäkseen pommialueelle terroristina, tai puolustaakseen sitä vastaterroristina. Voittoon tässä muodossa riittää yhdeksän kierrosta, eli paras joukkue 16 kierroksesta voittaa ottelun.
CS:GO – Deathmatch
Nopeatempoinen pelimuoto, jossa yksi peli kestää kymmenen minuuttia. Tarkoituksena on eliminoida mahdollisimman pelajon vastustajia kartan keston aikana. Pelaajat syntyvät kuollessaan välittömästi takaisin. Pisteitä kerätään tappamalla vihollisia. Kaikki aseet ovat pelaajien käytettävissä ilmaiseksi, jotka voi vaihtaa kuoleman jälkeen. Tapoista saatu pistemäärä riippuu käytetystä aseesta. Deathmatchia voi pelata terroristit vastaan poliisit -tyylillä, vai vaihtoehtoisesti FFA:na eli kaikki-vastaan-kaikki periaateella, jossa jokainen serverillä oleva pelaaja on vihollinen.
CS:GO – Retake
Nopeatempoinen pelimuoto, jossa pommi on viritetty heti erän alkaessa. Käytännössä tämä pelimuoto on tarkoitettu pommitilanteiden harjoittelua varten. Poliisit yrittävät purkaa viritetyn pommin terroristien puolustaessa, aikaa on tasan 40 sekuntia, eli saman verran, kuin pommin virityksestä kilpailullisessa pelimuodossa. Käytettävät aseet, suojat ja kranaatit valitaan kierroksen alussa, kolmesta pelin tarjoamasta vaihtoehdosta.
CS:GO – Danger Zone
Battle Royale -pelimuoto jonka Valve lisäsi peliin joulukuussa 2018. Pelimuodossa 18 pelaajaa – tai 9 joukkuetta – jotka taistelevat kuolemaan saakka jatkuvasti pienentyvällä kartalla. Danger Zone oli Valven ja Counter-Striken vastaus nopeasti kasvavaan Battle Royale -kysyntään. CS:GO:n Danger Zone ei kuitenkaan ole onnistunut kasvamaan kovinkaan suureksi, eikä pelimuotoa juurikaan enää tänä päivänä pelata.
Rankit
CS:GO:ssa rankkisi määrittää taitotasosi. Mitä parempi rankkisi on, sitä parempia vastuksia kohtaat matchmaking-otteluissa.
Silver-tasoiset pelaajat ovat yleensä aloittelijoita, jotka eivät vielä hallitse täysin pelin mekaniikkoja. Silver pelaajilta puuttuu yleensä pelin korkeampien tasojen vaatimaa strategista ajattelua, sekä kommunikointi tiimikavereiden kanssa on vielä kehnoa. Tähtääminen tai ”aimi” on yleensä myös varsin heikolla tasolla, jonka myötä Silver -tason ottelut ovat usein varsin koomista katseltavaa.
Gold Nova -rankit ovat, mistä löydät suurimman osan CS:GO:n pelaajakunnasta. Tällä tasolla pelaajien taitotaso vaihtelee suurimmin. Korkeammat Gold Nova -pelaajat hallitsevat jo hyvin pelin ekonomian, aseiden käsittelyn sekä kranaattien käytön. Toisesta ääripäästä löytyy juuri ja juuri Silver -tasolta ylös ryömineet pelaajat, joiden tekeminen on vielä monin paikoin hakemista.
Master Guardian -tason pelaajat alkavat lähentyä pelin taitotason parempaa päätä. Nämä pelaajat miettivät jo yleensä taktiikoita tilannekohtaisesti, riippuen vastustajan pelityylistä. Pelaajat osaavat käyttää savu- ja valokranaatteja selkeästi hyödykseen ja yhteispeli sekä kommunikointi alkaa olemaan jo selkeästi paremmalla tasolla. Jos tavoitteenasi on edetä tämän rankin ylitse, kannattaa sinun valmistautua viettämään pelin parissa jo enemmän aikaa.
Parhaat pelin pelaajat löytyvät puolestaan Legendary Eagle -tason yläpuolelta. Nämä pelaajat analysoivat jo omaa pelaamistaan otteluiden ulkopuolella, säätävät pelin asetukset tuntumaan itselle kaikista mukavimmilta, opettelevat CS:GO:n sen hetkisen meta-pelin ja viettävät aikaa tähtäämistä harjoitellen. Kommunikaatio tämän tason peleissä alkaa kuulostamaan jo joukkuepelaamiselta, ja pelaajat pystyvät kesken pelin reagoimaan nopeasti sekä tekemään ratkaisuja yhdessä.
Hyvät ampujat pääsevät CS:GO:ssa jo pitkälle, mutta mikäli tavoittelet pelin parasta Global Elite -tasoa, täytyy sinun ajatella peliä myös analyyttisesti ja taktikoida vastustajaasi paremmin. Eri karttojen savu- sekä valokranaattien harjoittelu sekä jatkuva tähtäämisen parantaminen Deathmatch -otteluissa on erittäin tärkeä palanen mikäli Global Elite -tasolle haluaa, ja siellä haluaa pysyä.
Hyppy Global Elitestä ammattikilpapelaajaksi on kuitenkin vielä varsin suuri. Mikäli CS:GO:n parissa haluaa nousta uusiin ulottuvuuksiin, on Global Elite -tason saavutettua hyvä alkaa pelaamaan esimerkiksi FaceIT -otteluita, joissa taso on vielä kovempi ylemmillä rankeilla.
Alapuolelta löydät kaikki pelin 18 rankkia, huonoimmasta alkaen:
Rankki | Symboli |
---|---|
Silver 1 | |
Silver 2 | |
Silver 3 | |
Silver 4 | |
Silver Elite | |
Silver Master Elite | |
Gold Nova 1 | |
Gold Nova 2 | |
Gold Nova 3 | |
Gold Nova Master | |
Master Guardian 1 | |
Master Guardian 2 | |
Master Guardian Elite | |
Distinguished Master Guardian | |
Legendary Eagle | |
Legendary Eagle Master | |
Supreme Master First Class | |
Global Elite |
CS:GO – Skinit
Mikä on skini?
Yleensä ”skini” videopeleissä tarkoittaa jonkin näköistä vaihtoehtoista asua kyseessä olevalle esineelle, CS:GO:n tapauksessa pelin aseille ja puukoille, sekä nykyään myös hanskoille ja agenteille. Käytännössä ”skinit” ovat kosmeettisia esineitä, joiden hinnat ovat nousseet jopa kymmeniin tuhansiin euroihin kaikista harvinaisimpien yksilöiden kohdalla.
Miten skini vaikuttaa pelaamiseen?
Kirjaimellisesti, ei mitenkään. Skinit ovat kosmeettisia esineitä, jotka vaikuttavat vain aseen ulkonäköön, ei sen tulivoimaan. Esimerkiksi AK-47 tekee saman verran vahinkoa vastustajaan, riippumatta siitä, onko aseessa Phantom Disruptor -skini vai ei. Pelaajien keskuudessa kuitenkin usein vitsaillaan siitä, että ilman skinejä, tai ”vanilla skineillä” pelaava pelaaja ei voi olla hyvä. Tämä on kuitenkin vain huumoria.
Kauanko skinit ovat olleet CS:GO:ssa?
Valve lisäsi skinit CS:GO:hon pelin ”Arms Deal” -päivityksessä, jonka yhtiö julkaisi vuoden 2013 elokuussa. Päivitys lisäsi peliin yli 100 skiniä jaettuna 10 eri teemaan. Nykyisin skinien ja teemojen määrä on suurempi, uusien päivityksien tuodessa niitä peliin joka vuosi yhä enemmän ja enemmän.
Vanhat skinit joiden saatavuus on nykyään erittäin heikkoa, tai joiden saaminen ei ole enää mahdollista ollenkaan ovat niitä kaikkein kalleimpia. Esimerkiksi M4A4 Howl oli aikoinaan vain yksi skini muiden joukossa, mutta päivityksen myötä sitä ei ollut enää mahdollista saada ja sen jälkeen kyseisen skinin hinta on vuosien saatossa noussut pilviin.
Paljonko CS:GO-skinit maksavat?
Skinien hinnat vaihtelevat joistain senteistä satoihin tuhansiin euroihin, riippuen täysin niiden harvinaisuudesta. Ei niin harvinaisia skinejä voi saada pelkästään pelaamalla pelin virallisilla tai sen yhteisön ylläpitämillä palvelimilla.
Harvinaisemmat skinit kuitenkin hankitaan pelin laatikoista, joita pelaajat voivat ansaita pelaamalla, tai ostamalla rahalla Steamin-kauppapaikasta. Laatikoiden avaamiseen tarvitaan avaimia, joita pelaajat voivat myöskin ostaa samaisesta kauppapaikasta. Laatikoita saa helpoiten pelaamalla peliä, sillä niitä putoilee pelaajille tasaisin väliajoin otteluiden päättymisen jälkeen. Laatikoiden avaimet maksavat aina saman 2,10 euroa, ja sen jälkeen voikin vain laittaa sormet ristiin ja toivoa, että laatikosta tulee jotain arvokasta.
Miten CS:GO-skinejä vaihdetaan?
Pelaajat voivat vaihtaa laatikoista saamiaan skinejä muiden pelaajien kanssa Steamin trade-ominaisuutta käyttäen, tai myydä niitä kauppapaikassa rahaa vastaan. Mikäli skinejä haluaa vaihdella, kannattaa olla erittäin huolellinen siitä, että kenen kanssa niitä vaihtelee. Oman skinin arvo kannattaa aina tarkistuttaa ennen vaihtamista ja lisäksi varmistaa, että vaihdossa ei tule huijatuksi ennen sen hyväksymistä.
Mikä on CS:GO Stash?
CS:GO Stash on tietokanta, josta löydät pelin kaikkien skinien tämänhetkiset hinnat. Pääset tarkastelemaan hintoja tästä. CS:GO Stash onkin yksi erinomaisista sivustoista jossa tarkistaa oman skinin arvo ennen sen vaihtamistä tai myyntiä.
Mikä on CS:GO Exchange?
CS:GO Exhange on kolmannen osapuolen kauppapaikka skineille, joka käyttää botteja apunaan myymisen ja ostamisen nopeuttamisessa.
Emme suosittele kolmannen osapuolen kauppapaikkojen käyttämistä, niiden laillisuuden ollessa harmaalla alueella. Tämän lisäksi, huijatuksi tulemisen riski kasvaa niissä suuresti, verrattuna Steamin omaan kauppapaikkaan.
CS:GO – Kilpapelaaminen
Counter-Strikeä on pelattu kilpaa jo yli 20 vuoden ajan, pelin ensimmäisestä versiosta saakka.
Ensimmäinen CS:n Major-turnaus järjestettiin vuonna 2001, Cyberathlete Professional Leaguen toimesta. Cyberathlete Professional League, World Cyber Games ja Electronic Sports World Cup olivat pelin suurimmat turnausjärjestäjät aina vuoteen 2007 asti.
Vuodesta 2013 alkaen, pelinkehittäjä Valve alkoi itse isännöimään Counter-Strike: Global Offensive -version Major-turnauksia suurilla, nykyisin miljoonia dollareita sisältävillä palkintopoteilla.
Kilpapelatessa, CS:GO:ta pelataan pommitilanne-pelimuodossa viiden hengen joukkueilla. Kilpapelaamisen karttapoolia on myös rajoitettu seitsemään karttaan, jotka vaihtelevat päivitysten myötä. Ainoa CS:GO kartta joka on ollut pelattavissa kaikissa Major -turnauksissa on Mirage. Muita karttoja jotka ovat olleet mukana vuosien saatossa ovat: Dust 2, Inferno, Cobblestone, Overpass, Nuke, Train, Cache, Vertigo ja nyt viimeisimpänä Ancient.
CS:GO – Historia
uonna 1999, ensimmäinen Counter-Strike julkaistiin alunperin Half-Life -pelin modina. Pelin edettyä beta-versiosta täydelliseen julkaisuunsa, muovasi se suuresti klassista ampumapelien tyyliä ja määrittelee nykyisin vahvasti kilpailullisten ampumapelien suuntauksen.
Pelin ympärille on muodostunut myös vahva yhteisö, joka on seurannut pelisarjan matkaa sen ensimmäisestä julkaisusta lähtien. Mikäli haluat sukeltaa tarkemmin Counte-Striken historiaan, suosittelemme katsomaan tubettaja 3kliksphilipin tekemän videon aiheesta.
Katso 3kliksphilipin tekemä video tästä:
CS:GO – Usein kysytyt kysymykset
Mikä on paras CS:GO Crosshair?
Tähän kysymykseen on vaikea vastata, sillä on se tottumuskysymys eikä oikeaa vastausta ole olemassa. Jotkut pitävät suuresta vihreästä tähtäimestä, jotkut taas pienemmästä keltaisesta. Monet ns. kasuaalit pelaajat matkivat ammattikilpapelaajien tähtäimet, mutta loppujen lopuksi ainoa asia jolla on merkistystä on se, että tähtäin miellyttää omaa silmää.
CS:GO:ssa voit muovata tähtäimesi juuri itse haluamallasi tavalla, joko pelin asetuksista tai Crosshair Generator -sivua käyttäen.
Mikä on CS:GO Pro Settings -sivusto?
Pro Settings -sivustolta näet melkein kaikkien CS:GO-ammattilaisten käyttämät pelilaitteet, videoasetukset, hiiriasetukset, tähtäimen, viewmodelin sekä cl_bob -asetuksen.
Voit ladata sivustolta myös suoraan haluamasi pro-pelaajan config-tiedoston, jolla saat hänen asetukset käyttöösi. Näiden avulla saat kaikki heidän mahdolliset jumpthrow -bindit, tähtäimet sekä muut tilpehöörit mitä kyseinen ammattipelaaja käyttää.
CS:GO – Hyödylliset linkit
CS:GO Updates (päivitykset)
Näet kaikki menneet ja tulevat CS:GO:n päivitykset täältä.
CS:GO Liquipedia
Liquipedia on CS:GO:n oma wikipedia, josta löydät nippelitietoa kaikista pelin turnauksista, joukkueista ja pelaajista. Liquipedia tarjoaa sinulle käytännössä rajattomat määrät tietoa menneistä, päällä olevista sekä tulevaisuuden tapahtumista. Näet sivustolta myös helposti eri joukkueiden rosterit sekä muutokset, kuten myös pelaajien. Pääset sivulle tästä.
CS:GO HLTV
HLTV tarjoaa englanninkielisiä CS:GO-uutisia, sekä skenen parasta statistiikkaa. HLTV:n sivuilta pystyt seuraamaan livenä tekstipohjaisesti jokaista ammattiottelua vuorokauden ympäri ja saat samalla käsiisi kaiken mahdollisen datan pelaajien sekä joukkueiden suorituksista serverillä reaaliajassa. Pääset sivulle tästä.
CS:GO Reddit
Käy keskustelua CS:GO:n ammattipeleistä ja skeneä puhuttavista aiheista pelin omalla Reddit-kanavalla. Pääset sivulle tästä.
Lähteet
- Luetuimmat
- Uusimmat
- Näin paljon Aleksi ”Aleksib” Virolainen on tienannut CS2:ssa
- ENCE lopetti CS2-joukkueensa
- Team Spririt vei Shanghain majorin
- Jimi ”Jimpphat” Salon major-unelma murskaksi
- Aleksi ”Aleksib” Virolainen jäi ilman pystiä The Game Awardsissa
- Jimi ”Jimpphat” Salon MOUZ upeasti Shanghain majorin välieriin
- Aleksi ”Aleksib” Virolainen Ylen uudessa sarjassa
- Jimi ”Jimpphat” Salo jatkaa major-voiton jahtia – NAVI:lle iso pettymys
- MOUZ ja NAVI säilyttivät jatkohaaveet
- NAVI ja MOUZ selkä seinää vasten Shanghaissa