Magic: The Gatherin on Richard Garfieldin suunnittelema keräilykorttipeli, joka on toisaalta äärimmäisen yksinkertainen, mutta toisaalta erittäin kompleksi kokonaisuus. Suurin syy tähän on valtava määrä painettuja kortteja, peliin kun on lisätty pahvia aina vuodesta 1993 lähtien.

Korttivelhojen maailmaan tutustuminen ei ole koskaan ollut näin helppoa. Pelin digitaalinen versio Magic: The Gathering Arena on kaikille avoin ja ilmainen muoto astua mätkyn maailmaan. Pelin taustalla toimiva yhtiö Wizards of the Coast on lisäksi ilmoittanut sijoittavansa pelin e-urheiluun huikeat 10 miljoonaa dollaria vuodelle 2019. Potti jakautuu digitaalisen ja fyysisen Magicin kesken.

Jotta peliin loikkaaminen olisi vieläkin helpompaa, keräsimme yhteen tärkeimmät vinkit, joiden avulla pääset velhoilemaan kuin mestari.

Pelin idea ja kuinka sitä pelataan

Magic muistuttaa hyvin paljon muita genren korttipelejä, varsinkin Hearthstonea (tai oikeastaan muut pelit muistuttavat Magic: The Gatheringia). Mätkyssä korttien sisällöt, tekstit ja mekaniikat ovat kuitenkin usein monimutkaisempia, ja pelaajat pystyvät vaikuttamaan vastustajan tekemisiin oman vuoron ulkopuolella.

Arenassa on jo itsessään hyvä tutoriaali, mutta tässä nopea video pelin perusmekaniikasta:

Miten aloitan pelaamisen?

Linkin Arenan lataamiseksi löydät täältä. Magic on avoimen betan -testivaiheessa, eli älä hätkähdä jos peli muuttuu ja päivittyy nopealla temmolla. Wizards of the Coast on kuitenkin luvannut, etteivät pelaajat menetä edistymistään pelissä kun lopullinen versio tulee ulos.

Apua! En tiedä kaikkia pelin kortteja

Arenassa on tällä hetkellä vain uusimpien settien kortteja, joten varsinainen korttien määrä ei ole vielä valtava. Tämän takia uusi pelaaja oppii nopeasti tärkeimmät ja pelatuimmat kortit.

Metapeli

Magicin parissa metapeli on tärkeässä asemassa. Se tarkoittaa käytännössä sitä mitkä kortit ja pakat ovat kulloinkin vahvimmat/pelatuimmat. Uusien korttien saapuessa myös pakkojen voimasuhteet muuttuvat, joten uusista seteistä kannattaa olla perillä.

Magic: The Gathering -pelissä pakat rakennetaan yhden, kahden tai jopa viiden värin mukaan. Värit edustavat erilaisia kykyjä ja taikoja:

värit
Lähde: Wizards of the Coast

Pelatuista väreistä pystyy päättelemään paljon. Ainoastaan punaisia kortteja pelaava vastustaja pyrkii yleensä lopettamaan pelin lyhyeen agressiivisella taktiikalla. Sininen pelaaja voi puolestaan pyrkiä pitkittämään peliä estämällä vastustajan loitsuja ja lopulta kutsumalla peliin valtavia hirviöitä tai muita konnuuksia.

Esimerkiksi tällä hetkellä Arenan yksi pelatuin pakka on sinivihreä merfolk tribaali. Tribaali tarkoittaa jonkin tietyn korttityypin ympärille rakennettua pakkaa, tässä tapauksessa teemana on merfolkit (eräänlaiset merenihmiset). Sinivihreä puolestaan tarkoittaa edellämainittuja taikuuden eri värejä.

Täältä näet kaikki tällä hetkellä pelatuimmat pakat.

Kokeile vihreää

Suosittelen uudelle pelaajalle yksiväristä pakkaa. Tällainen pakka toimii yleensä varmimmin, ja sitä voi myöhemmin viritellä tuomalla siihen muita värejä. Suosituin väri aloittelijoiden keskuudessa lienee vihreä. Tällä hetkelle vihreälle on erittäin kelvollisia kortteja ja vihreän pelaajan tavoite on yleensä varsin suoraviivainen: pelaa pieniä otuksia, jotka auttavat kutsumaan isoja otuksia. Kutsu iso otus ja runno vastustaja. Helppoa.

Tässä esimerkki vihreän pakan perusteista: Kyseiseen pakkaan on hyvä saada potkua mahdollisimman nopeasti, jotta saat isot möröt kentälle. Tähän auttaa Llanowar Elvesin kaltaiset kortit:

haltia
Lähde: Wizards of the Coast

Kyseinen haltija antaa käytettynä pelaajalle manaa, jonka avulla hän voi kutsua heti alkupelistä voimakkaita petoja kuten Gigantosauruksen:

gigantosaurus
Lähde: Wizards of the Coast

Tämän jälkeen pistetään vielä isommat panokset peliin ja kutsutaan Ghalta, Primal Hungerin kaltainen kammotus pöytään. Kyseinen kortti on sen halvempi mitä vahvempia otuksia pelaajalla on pöydässä:

ghalta
Lähde: Wizards of the Coast