Magic: The Gatherin keräilykorttelipelin uusin laajennus War of Spark lähestyy vääjäämättä ja kaiken hypen keskellä myös uudet pelaajat ovat varmasti kiinnostuneet kokeilemaan tätä korttipelien kiistatonta klassikkoa. Mutta mitä uuden pelaajan tulisi hankkia, jotta hän pääsisi osaksi pahvilappujen läpsyttelyä?

Tämä ohjeistus koskee sellaisia keltanokkia, jotka haluavat päästä hyppäämään MTG:n pahvikorttien maailmaan, mutta eivät tiedä mitä heidän tulisi hankkia.

Tässä listauksessa tärkein ehto tuotteelle on se, että kokonaisuudesta saa pelattavan ja hauskan pakan, jolla pääset tutustumaan pelin hienouksiin.

Welcome Deck

Mikä on parempi kuin halpa tuote? No tietenkin ilmainen! Welcome Deck on eräänlainen tervetulotoivotus MTG:n pariin ja niitä jaetaan useimmissa pelikaupoissa ilmaiseksi.

Jokaisesta Welcome Deck -laatikosta löytyy kaksi 30 kortin pakkaa. Näillä kahdella pakalla pelaajat pääsevät kokeilemaan pelin perusteita. Korttipinot voi myös yhdistää yhdeksi kokonaisuudeksi ja tästä liitoksesta syntyy virallinen 60 kortin pakka.

Vaikka Welcome Deck on hyvä keino saada ensikosketus pelaamiseen ja opetella pelin perusmekaniikat. Kuitenkin korttien välillä on hyvin vähän minkäänlaista synergiaa, joten pelaajille voi helposti jäädä ”eihän tämä ole kovin hauskaa” olo.

Hyvää: Tuote on (tai kuuluisi olla) ilmainen.

Huonoa: Vain ensikosketuksen saamiseksi peliin.

Plainswalker Deck

Lähde: Wizards of the Coast

Valmiit Plainswalker Deck -pakat ovat varmasti yksi suosituimmista tavoista hypätä Magicin pariin. Valmiissa pakassa on kaikki olennainen, jotta uusi pelaaja voi välittömästi aloittaa korttien lätkimisen. Kaiken kruunaa laatikosta löytyvä plainswalker-kortti, jonka voi saada itselleen ainoastaan tuotteen ostamalla. Mukaan on heitetty myös kaksi boosteria, joilla uutta pakkaa voi tuunata mieleisekseen.

Tästä huolimatta Plainswalker Deck on ristiriitainen valinta jopa uudelle pelaajalle. Suurin osa pakan sisällöstä on valitettavan kelvotonta täytettä, eikä keskeisiä kortteja ole raaskittu heittää mukaan kuin yksi tai kaksi kappaletta. Edes kauniisti kimalteleva plainswalker on vain harvoin pelikelpoinen.

Hyvää: Valmis pakka, mukana tuleva plainswalker-kortti ja kaksi boosteria. Valmiilla pakalla on helppo harjoitella pelaamista.

Huonoa: Rahalle saa vain vähän vastinetta.

Bundle

Lähde: Wizards of the Coast

Bundle on hyvä vaihtoehto pelaajalle, jonka korttikokoelma ei ole vielä päässyt kasvamaan laajaksi. Isosta laatikosta löytyy yhteensä 10 boosteria, joiden pohjalta voi periaatteessa yrittää rakentaa tulevan pakkansa. Lisäksi mukaan on heitetty läjä land-kortteja, joita uusi pelaaja tarvitsee, mutta pitemmän linjan pelaajalla on näitä kortteja yleensä kaapit täynnä.

Kyseessä ei kuitenkaan ole paras mahdollinen ostos sellaiselle joka on vasta astumassa mukaan MTG:n maailmaan. Mukana ei tule valmista pakkaa ja boostereista avatuista korteista saa kyllä tehtyä jonkinlaisen kokonaisuuden, mutta lopputulos on helposti kokemattomalla pelaajalla kehno. Toisaalta prosessissa oppii paljon pakan rakentamisesta ja korttien välisestä synergiasta.

Hyvää: Kymmenen boosteria ja iso läjä land-kortteja mahdollistavat oman korttikokoelman aloittamisen. Hyvä tapa harjoitella kotikutoisen pakan rakentamista.

Huonoa: Ei tarjoa välitöntä mahdollisuutta hypätä mukaan peliin.

Challenger Deck

Lähde: Wizards of the Coast

Challenger Deck sisältää valmiin 60 kortin pakan, sekä 15 kortin ”sivupakan” (kortteja, joita voit vaihtaa pakkaan otteluiden välillä). Standard-formaattia varten valmistettu pakka on tehty siten, että uusi pelaaja pystyy ostamaan tuotteen ja osallistumaan vaikka saman tien paikallisen peliliikkeen peli-iltaan.

Varoitus: Challenger Deck -pakkoja myydään usein kammottavaan ylihintaan. Vertaile hintoja ennen kuin päädyt tekemään ostoksen.

Hyvää: Erinomainen hinta/laatusuhde. Laatikot pitävät sisällään ison osan sen hetken keskeisimmistä korteista standardissa.

Huonoa: Pakat julkaistaan jokaisen syklin loppupäässä, mikä tarkoittaa sitä, että osa pakan korteista putoaa nopeasti pois standardista. Tämä ei kuitenkaan haittaa tavallista kahvipöytäpelailua.

Boosterit ja boosterboxit

Lähde: Wizards of the Coast

Moni uusi pelaaja ajattelee, että kortteja saa ainoastaan boostereiden kautta. Tämä on toki jossain mielessä totta ja moni pelaaja nauttii pussien avaamisesta, mutta kyseessä ei ole missään nimessä hyvä tai edullinen tapa hankkia uusia kortteja.

Vain ani harvoin boosterin 15 kortin joukosta löytyy juuri se jokin tietty lappu mitä tarvitset. Mikäli kuitenkin haluat ostaa boostereita, suosittelen pitämään ohjehintana 3-3,9 euroa (tämä koskee vain uusimpien settien kortteja).

Hyvää: Boostereiden aukominen on maailman hauskinta puuhaa.

Huonoa: Vain hyvin harvoin aukaiset sattumalta jotain mitä todella tarvitset.

Yksittäiset kortit

Tämä on yllättävän helppo keino tehdä hyvä ja hauska pakka. Kun valitset kortit yksittäin et joudu maksamaan mistään ylimääräisestä ja netti on pullollaan hyviä ohjeita edullisten pakkojen rakentamiseksi.

Itse suosin esimerkiksi SBMTG YouTube-kanavaa, jossa kerrotaan miten uusimpien settien korteista saa tehtyä pakkoja erittäin kohtuulliseen hintaan. Myös MTG Goldfish -sivuston ohjeita seuraamalla saat nopeasti aikaan omaan budjettiisi sopivan pinon kortteja.

Kuitenkaan yksittäisiä kortteja ei saa ostettua suoraan kaupasta ja esimerkiksi suomalaisista pelikaupoista ainoastaan Poromagia myy yksittäisiä pahvilappuja.

Samuli Leppälä

Olen kuvataidekasvattaja ja toimittaja. Elän omassa pelien, kulttuurin ja kirjojen maailmassa. Arvostan huonoa huumoria ja hassuja hattuja. Blogi: Varapeli