Palloliiton järjestämä virtuaalinen Suomen Cup käynnistyy tänään ensimmäisellä kierroksella ja mukana on yli 100 virallista jäsenseuraa. eUrheilu.org haastatteli nuorta lahjakasta FIFA-pelaajaa Eelis ”Penaa_14” Hännistä, joka edustaa Lehmon Palloa.

E-jalkapallon Suomen Cup pelataan FIFA 21 -videopelillä ja joukkue koostuu vähintään kahdesta pelaajasta. Ilmoittautuminen oli auki kaikille vähintään 13-vuotiaille pelaajille ja tämä toi upeasti perinteistä jalkapalloa sekä kilpapelaamista yhteen.

eUrheilu.org sai Lehmon Pallon Eelis ”Penaa_14” Hännisen kiinni ja voit lukea haastattelun alhaalta.

Ensimmäinen kierros käynnistyy perjantaina 29. tammikuuta ja alueellisen karsintojen parhaat pääsevät toiselle kierrokselle alueellisiin finaaleihin. 1. ja 2. kierros toteutetaan kokonaan internetin välityksellä Suomen 90-arvoisilla kokoonpanoilla 1vs1 -pelimuodossa.

Kolmannelle kierrokselle pääsee 20 parasta joukkuetta ja perinteisen Suomen Cupin tavoin mukana ovat virtuaalisen Veikkausliigan eli eFutisliigan 12 joukkuetta. Osa pelataan offline-tapahtumissa ja pelimuotona toimii 2vs2.

Neljännellä kierroksella pelaa 16 joukkuetta Suomen Cupin finaalitapahtumassa 13.-14.3.

SPL e-jalkapallo

@ejalkapallo
Mikä on #eSuomenCup? Miten siihen voi osallistua? Palloliiton e-jalkapallon kontaktihenkilö Taneli Sopanen kertoo videolla uudesta turnauksesta pähkinänkuoressa ⬇️
palloliitto.fi/jalkapallouuti…

#esportsfi #ejalkapallo

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Haastattelussa FIFA-taituri Eelis Hänninen

Yksi osallistujista on Joensuussa asuva 15-vuotias Eelis Hänninen. Penaa_14 pelinimellä kulkeva nuorukainen on Suomen mittakaavassa FIFA-lupaus, sillä onnistumisia on tullut esimerkiksi Telia Esports Seriesin järjestämässä Nordic Cup -turnauksessa. Karsinnoissa kaatuivat Kuopion Palloseuran Pyry ”Pyrder6” Rajala, HIFK:in Jesse ”Jesuu_20” Hämäläinen ja IFK Mariehamnin Niklas ”Nigi” Gallen.

– Kyllä mä sanoisin, että pystyn haastamaan kaikki eFutisliigan kaverit, Hänninen kommentoi haastattelussa.

Finaaliturnauksessa ensimmäisellä kierroksella nähtiin Hännisten derby, kun vastaan asettui Eeliksen isoveli Masatial. Matias ”Masatial” Hänninen edusti eFutisliigan ensimmäisellä kaudella Ilvestä ja onnistui nyt voittamaan koko turnauksen, sillä finaalissa kaatui toinen Ilveksen edustaja, Juuso ”jtasku” Tasku.

– Olihan se kivaa pelata omaa isoveljeä vastaan. Ei mulla siihen mitään erityisiä paineita tullut. Matsi taisi olla meidän ensimmäinen kohtaaminen koskaan. Pystyin hyvin haastamaan ottelussa, mutta pari virhettä kostautui ja Masa osaa kyllä rokottaa niistä.

Matias Hänninen

@Masatial_
I managed to win yesterday @TeliaEsportsFi Nordic Cup - Monthly Final and at the same time a new Ps5!

Round 1 Vs @Penaa_14 W (6-4)

Round 2 Vs Mahdi_mo_ W RQ (6-3)

Round 3 Vs @TeamHajj01 W (6-5)

Round 4 (Final) Vs @jtasku W (6-2)

GG to all my opponents! 🤝

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

FIFA 21 julkaistiin virallisesti 9. lokakuuta ja yksi päivä koko julkaisusta tapahtui jotain, mikä nostatti Penan FIFA-motivaation huippuun ja antoi massiivisen boostin joukkueelle.

Jos Ultimate Team ei ole tiedossa, niin kyseessä on FIFA -videopelisarjan suosituin pelimuoto. Pelaajat saavat vapaat kädet rakentaa omaa joukkuetta, mutta kuten todennäköisesti arvaat, niin paremmat pelaajat maksavat enemmän. Yksi tapa saada kolikoita on ostaa oikealla rahalla FIFA pisteitä ja avata pakkoja.

Toinen taktiikka on ”grindaus” eli pelataan peliä isoja määriä ja tehdään tehtäviä, joiden avulla kolikkomäärä saadaan kasvuun.

Kolmas tapa perustuu tuuriin ja tässä Hänninen astuu kuvioihin. Pakasta paljastui todellinen legenda, Ronaldo Luis Nazário de Lima. Kyseessä ei edes ollut Brasilian Ronaldon base icon -kortti, vaan upean kampauksen omaava 94 -arvoinen supertähti.

Kyseinen pelaaja on edelleen viiden kalleimman kortin joukossa ja Penaa_14 onnistui avaamaan sen pakasta pelin toisena päivänä.

– Olihan se mahtavaa nostaa R9:n kaltainen kortti ja vielä saada siitä mukavat 9,35 miljoonaa päivä pelin virallisen julkaisun jälkeen.

Kortin arvoa on vaikeaa arvioida rahallisesti, sillä kolikoiden myynti on kiellettyä ja pelaajia ei voi ostaa suoraan rahalla. Jos rahalla ostaisi pakkoja, niin todennäköisesti Ronaldon saaminen olisi maksanut useita tuhansia euroja.

Jos twiitti ei näy, voit katsoa sen täältä.

Vasta noin vuoden FIFA -pelisarjaa pelannut Hänninen on tuttu näky perinteisiltä viheriöiltä, sillä jalkapalloilua on tullut harrastettua 10 vuotta.

– Sanoisin, että ylivoimaisesti isoin vahvuus on peliälyni, koska pystyn ennakoimaan helposti monia tilanteita sen avulla. Peliäly tulee täysin perinteisestä jalkapallosta, missä näin peliä etukäteen hyvin.

Nuori lahjakkuus pitää pelaamista vain harrastuksena eikä tähtää erityisemmin kilpapelaajaksi.

– Toki eihän sitä ikinä tiedä mitä tulevaisuus tuo.

Hännisen kohdalla on yksi ongelma, joka nähtiin myös 14-vuotiaan tanskalaisen supertähden, Anders Vejrgangin kanssa.

Hän ei saanut osallistua eFutisliigaan, sillä ikäraja tuli vastaan. Virtuaalinen Suomen Cup tarjoaa kuitenkin mahdollisuuden ja Pena on valmis käyttämään sen.

– E-Suomen Cup tarjoaa mahdollisuuden näyttää omia taitoja ja pääsee katsomaan miten pärjää Suomen parhaita vastaan. Meillä on odotukset Suomen Cuppiin korkealla LehPan ja joukkuetoveri Etruskin kanssa. Tavoitteena on päästä ihan sinne finaaliviikonlopulle asti eli 16 parhaan joukkoon.

Lisätietoja e-jalkapallosta löydät Palloliiton sivuilta.

Kuva: Clive Rose/Getty Images – FIFA eClub World Cup 2019

Lue myös: Huhu: OG lähtee mukaan Valorantiin – tässä huhuttu kokoonpano!

Ota eurheilu.org seurantaan Twitterissä.