Joulu on monelle seurapelien aikaa, mutta joskus kaapista ei löydy kuin sama vanha pölyinen Monopoli tai Trivial Pursuit, jonka kellastuneet kysymykset ovat vanhentuneet jo vuosituhannen vaihteessa.

Onneksi kaikkien pelialustojen kaupoista löytyy takuuvarmoja sähköisiä vaihtoehtoja pahvilaudoille ja hiirien syömille korteille. Tähän artikkeliin on koottu muutama valikoitu ehdotus parhaista paikallismoninpeleistä ja elektronisista seurapeleistä.

 

Keep Talking and Nobody Explodes

PC, PS4, PS VR, Xbox One, Switch, Android, Gear VR, Oculus Go / Steel Crate Games

Keep Talking and Nobody Explodes pistää pelaajat hyvin erilaisiin asetelmiin pomminpurkamisen merkeissä. Ainoastaan yksi pelaaja pääsee käsiksi pommiin, muut auttavat purkamisessa ohjenivaskojen kanssa. Pelin nimi kertoo kaiken oleellisen, kommunikaatio on tärkein työväli tässä pelissä. Parhaimman kokemuksen saa tulostamalla pelin vaatimat ohjeet paperille. Pelitilannetta voi vielä virittää pidemälle, esimerkiksi siirtymällä eri huoneisiin. HC:immat seurueet sijoittavat halpoihin rätiseviin radiopuhelimiin ja vievät pelin vielä uudelle tasolle.

 

Worms W.M.D

PC, PS, Xbox, Switch / Team17

W.M.D on sarjan uusin vaihtoehto, mutta ajattoman klassikon aiemmatkin versiot kelpaavat varmasti hyvin. Matojen vuoropohjaiset mähinät edustavat ainakin allekirjoittaneelle äärimmäistä paikallismoninpeli-kokemusta. Peli ei vaadi nopeita liikkeitä tai refleksejä, joten pelaaminen sujuu hyvin vaikka todelliseen hotseat-moninpelityyliin, yhdellä näppäimistöllä ja tuolilla.

 

Super Smash Bros. Ultimate

Nintendo Switch / Bandai Namco

Tappelupelit ovat usein hieman huonoja valintoja seurapeleiksi, sillä yleensä niissä pääsee vain kaksi ihmistä kerralla mättämään toisiaan turpaan. Toinen ongelma on se, että monet niistä vaativat yllättävän paljon opettelua ja tasoerot pelaajien välillä tulevat erittäin äkkiä esiin. Smash Ultimatessakin toki kokenut pelaaja rökittää ummikot mennen tullen, mutta onneksi pelistä löytyy erilaisia sääntöjä ja moodeja, jolla päästään todellisiin partypeli-tunnelmiin.

 

Rocket League

PC, PS, Xbox, Switch / Psyonix

Rakettiliigan autopallossa on kaikessa yksinkertaisuudessaan jotain taianomaista. Kontrolleilta ja säännöiltään perin helposti omaksuttava peli koukuttaa heti alusta lähtien, vaikka taitokatto pelin pallokikkailussa on huikean korkea. Omatasoisen peliseuran kanssa pallon töniminen rakettiautoilla on kuitenkin viihdettä parhaimillaan.

 

Jackbox Party Pack 1-6

PC, PS, Xbox, Switch, Android, Apple TV / Jackbox Games

Jackboxin party-pelit ovat genren ehdotonta kärkikastia. Lähes mille tahansa laitteelle saatavilla olevia pelipaketteja on jo kuusi kappaletta, joista jokaisesta löytyy viisi erilaista seurapeliä. Jackboxien kikkana on, että ainoastaan peliä isännöivä tarvitsee konsolin tai PC:n, jolla pyörittää peliä. Muut osallistuvat omilla puhelimilla tai tableteillaan, normaalin verkkoselaimen avulla. Varauksetta Jackboxeja ei kuitenkaan voi kaikille suositella, sillä useimmat pelimuodot vaativat, että englannin kieli on hyvin hallussa.

 

Overcooked 2

PC, PS4, Xbox One, Switch / Team17 & Ghost Town Games

Overcooked on takuuvarmasti kaikkien tällaisten listojen kärkisijoilla, eikä tämä ole poikkeus. Kyseessä on yksinkertaisesti paikallismoninpeliä parhaimmillaan. Hektinen kokkauspeli vaatii ihan aitoa yhteistyötä ja kommunikaation on oltava kohdallaan. Peliä voi pelata 2-4 henkeä, ja hyvin suunniteltu peli toimii hyvin kahdestaankin. Parhaan kaaoksen toki luonnollisesti saa aikaan useammalla kokilla. Peliin on vuoden aikana tipahdellut myös mukavasti lisäosia, joten jos kokkaamisesta innostuu kunnolla, ei pelattava varmasti lopu vielä ensimmäisen illan aikana. Pelin kehittäjät julkaisivat myös juuri jouluksi kaikille ilmaisen joululisäosan, joten joulutunnelmaan pääsee halutessaan välittömästi.

Overcooked 🍽

@Overcookedgame
Ooh my...if only there was something to warm our spirits & fill our ❤️ with festive joy...

*DING DONG*

Who could that be...?

*GASP*

Reindeer Chef & Present Head Chef!What? You’re part of the FREE Winter Wonderland DLC? You brought laughter & silliness?!😛#Overcooked2 #17thdec

 

Kuva: Team17.