Lähes 5000 Steam-tiliä bannattiin eilen Valven huijaukseneston (VAC) tunnistettua useita uusia huijaussovelluksia sekä Counter-Strike: Global Offensivessa, että Dota 2:ssa.

Sekä Windows, että Linux alustojen huijausohjelmia jäi eilen kiinni valtava määrä, kertoo vac-ban.com sivusto, sekä useat Reddit käyttäjät. Valve ei itse ole kommentoinut asiaa, mikä on ollut sille tyypillistä viimeaikoina. Osa kiinni jääneistä huijausohjelmista oli kerennyt toimia muutaman kuukauden tunnistamattomina, osa ohjelmista oli kerennyt kuitenkin toimia jo jopa kahden vuoden ajan.

vac aalto
Vihreät palkit kuvaavat VAC-estoja, siniset pelaajien raportoimia ja estettyjä tilejä. Harmaa viiva kuvaa menetettyjen skinien arvoa.

Tyypillisenä päivänä VAC-estoja jaetaan noin 300-1000 kappaletta. Eilisen aikana näitä jaettiin kuitenkin 4471 kappaletta, mikä on paljon normaalia päivää enemmän. Muiden pelaajien raportoimia tilejä estettiin 486, mikä on melko tavallinen määrä.

Kun pelaaja saa eston CS:GO peliin, ei hän enää voi käyttää pelin sisäisiä tavaroita, tai myydä niitä. Tämä tekee niistä käytännössä hyödyttömiä ja arvottomia. Eilisen VAC-aallon jälkeen useat pelaajat menettivät tuhansien eurojen edestä tavaroitaan, eräs käyttäjä yli 3000 dollarin edestä. Kokonaisuudessaan menetettyjen tavaroiden arvo kohosi 4426 dollariin. Aiempien VAC-aaltojen aikana pelaajat ovat menettäneet tavaroitaan vielä paljon suuremmilla summilla. Viime vuoden kesäkuussa noin 37 000 dollaria, heinäkuussa 88 000 dollaria, elokuussa 47 000 dollaria ja edellisessä suuressa aallossa lokakuussa 2016 noin 52 000 dollaria skinejä muuttui arvottomiksi.

Toivottavasti jatkossa tulemme näkemään lisää suurempia VAC-aaltoja ja huijareiden määrä saataisiin kyseisissä peleissä vähenemään huomattavasti.

Lähteet: dotesports, vac-bans.com