Vaatevalmistaja Cranium Apparel on joutunut somemyrskyn kohteeksi. Cranium on erikoistunut vaatteiden suunnitteluun kilpapelaajille ja skenen harrastajille.

Yrityksen uusin vaate on ”esports-mekko”. Varsinaisesti mekko itse ei ole aiheuttanut närää, vaan yrityksen tapa markkinoida kyseistä vaatekappaletta naispelaajille. Varsinkin Cranium Apparelin alla näkyvä twitter-viesti on herättänyt närkästystä:

Huono käytös ja toksisuus naispelaajia kohtaan ovat todellisia ongelmia peliyhteisön sisällä, mutta twiitin tapa esittää vaate vastarinnan symbolina on herättänyt erilaisia mielipiteitä peliyhteisön sisällä.

Osa kertoo näkevänsä vain hyvänä asiana, että yritykset suuntavat tuotteita naispelaajille, kun taas osa kritisoi varsinkin mekon slogania: ”Gives a new identity to female gamers”. Viestiin valitut, stereotyyppiset ja pelaamiseen liittymättömät emojit, eivät myöskään herättäneet hyväksyntää.

Lopulta eräs Twitter-käyttäjä kysyi, onko yksikään nainen ollut suunnittelemassa mekkoa, ja yhtiön vastaus heitti lisää vettä myllyyn:

Tämän jälkeen yritys otti nopeasti takapakkia ja ilmoitti tulevaisuudessa tekevänsä enemmän yhteistyötä peliyhteisön kanssa. Lisäksi Cranium Apparel ilmoitti luopuvansa ”uusi identiteetti” -sloganista.

Samuli Leppälä

Olen kuvataidekasvattaja ja toimittaja. Elän omassa pelien, kulttuurin ja kirjojen maailmassa. Arvostan huonoa huumoria ja hassuja hattuja. Blogi: Varapeli