Tilastokeskuksen tutkimuksessa käy ilmi, että yhä useampi suomalainen pelaa aktiivisesti ja pelaamisesta on tullut yleistä ajanvietettä koko väestön keskuudessa. Tutkimuksessa todetaan, että pelaamista ei enää nykyään harrasteta pelkästään nuorison keskuudessa.

Tutkimus: Teini-ikäiset tytöt pelaavat yhä enemmän videopelejä

Pelaajien keski-ikä on noussut huomattavasti, sillä vielä vuodesta 1991 kerran kuussa pelaavien mediaani-ikä oli noussut 19 vuodesta 35 vuoteen. Hiukan yllättävällä tavalla suurinta kasvua oli tapahtunut 44-vuotiaiden keskuudessa.

Kaikkein suosituimmat pelityypit olivat yksinpelit ja mobiilipelit. Nimenomaan älylaitteilla pelaaminen on laajentanut pelaajien joukkoa uusiin ikäluokkiin. Mobiilipelit ovat nykyään suosittuja varsinkin naisten ja lasten keskuudessa, kun taas konsolipelit ovat kaikkein suosituimpia alle 30-vuotiaiden miesten ja poikien keskuudessa. Tietokoneella pelattavat yksinpelit ovat puolestaan vanhemman ikäpolven suosiossa.

Miehet pelaavat toistaiseksi enemmän kuin naiset, mutta ero on kaventunut ajan myötä. Yli 10 vuotta täyttäneistä naisista yli kolmannes (35%) pelasi kerran kuussa. Miehistä puolestaan lähes puolet (47%)pelasi kuukausittain.

Mitä kilpapelaamiseen tulee, vain pieni osa väestöstä oli harrastanut kyseistä aktiviteettia. Yli kymmenvuotiaista vain joka sadas nainen oli harrastanut e-urheilua ja miehistä tämä osuus oli 5%.

Samuli Leppälä

Olen kuvataidekasvattaja ja toimittaja. Elän omassa pelien, kulttuurin ja kirjojen maailmassa. Arvostan huonoa huumoria ja hassuja hattuja. Blogi: Varapeli