Dota 2 The International 2018 -turnaus on yksi elektronisen urheilun seuratuimmista tapahtumista ja jo tällä viikolla e-urheilun sohvaperunat pääsevät jo nauttimaan peleistä. Tässä lyhyt tiivistelmä kupletin juonesta, eli siitä miten turnaus käytännössä rakentuu.

15.8. Starttaa turnauksen ryhmävaihe, jossa koko 18 joukkueen rosteri jaetaan kahteen ryhmään. Tämän jälkeen joukkueet pelaavat toisiaan vastaan paras kahdesta -otteluita, niin että lopulta kaikki tiimit ovat pelanneet toisiaan vastaan. Tämän jälkeen molempien ryhmien heikoimmin pärjännyt joukkue putoaa pois.

Molempien ryhmien neljä parasta joukkuetta jatkaa tämän jälkeen ”ylempään ryhmään” ja neljä heikointen menestynyttä tiimiä passitetaan ”alempaan joukkoon”.

20.8. Alkaa itse päätapahtuma, joka on niin sanottu ”double-elimination” -formaatiin pohjautuva. Tämä tarkoittaa sitä, että ylemmän joukon tiimit eivät välittömästi tipahda turnauksesta, vaikka he yhden ottelun häviäisivätkin. Tappio johtaa putoamiseen alempaan ryhmään ja seuraava häviö johtaa eliminaatioon.

Tämä asetelma tuo joukkueille painetta menestyä jo ensimmäisessä ryhmävaiheessa, sillä heikommin menestyneet joukkueet joutuvat pelaamaan enemmän otteluita ja ovat suuremmassa vaarassa pudota kokonaan. Alemman ryhmän ensimmäinen peli alkaa äkkikuolemalla, kun kaikki muut turnauksen ottelut ovat paras kolmesta -otteluita ja finaali on paras viidestä -kamppailu.

Tipahtaminen alempaan ryhmään ei kuitenkaan tarkoita, että peli olisi vielä menetetty. Esimerkiksi viime vuoden voittaja Team Liquid tipahti alempaan kastiin pelattuaan Invictus Gaming -joukkuetta vastaan.

Mitä palkintopottiin tulee, on vuoden 2018 The International ainutlaatuinen. Kaikkina aikaisempina vuosina on pottien määrä kasvanut räjähdysmäisesti, mutta tämän vuoden osalta näyttää ettei potti juurikaan kasva viime vuoden vastaavasta. Suurin osa potista muodostuu pelaajien rahoituksesta, ja nyt kun päiviä on hiukan yli 12 jäljellä, on rahaa kerätty yhteensä reilut 24 100 000 dollaria. Viime vuonna palkintopotti oli noin 600 000 dollaria enemmän.

Mitä joukkueisiin tulee, nähdään suomalaisia kahdessa tiimissä. Team Liquidin riveissä taistelee Suomen eniten tienannut e-urheilija Lasse ”MATUMBAMAN” Urpalainen ja OG:n joukoissa on peräti kaksi kotimaista kasvoa: Jesse ”JerAx” Vainikka ja Topias ”Topson” Taavitsainen.

Samuli Leppälä

Olen kuvataidekasvattaja ja toimittaja. Elän omassa pelien, kulttuurin ja kirjojen maailmassa. Arvostan huonoa huumoria ja hassuja hattuja. Blogi: Varapeli