Valve julkaisi viime yönä uuden CS:GO-päivityksen. Muutoksista merkittävimmät kohdistuvat AUG- ja M4A1-S -kivääreihin ja pelin tappiobonuksiin.

Valven aiempi CSGO-päivitys tässä kuussa keskittyi enemmän suorituskykyyn, vaikkakin sen vaikutuksia kyseenalaistettiin. Viime yön päivityksessä paljon parjattu AUG palautettiin vanhaan hintaansa. Aseen todellinen voima paljastui pikkuhiljaa lokakuisen hintamuutoksen jälkeen ja useat ammattilaispelaajat ovat vaatineet Valvelta muutoksia kevään edetessä.

Aseen hinnaksi nostettiin alkuperäinen 3300 dollaria eli hinta nousi 200 dollaria. Aseen rekyylikuvioon tai muihin ominaisuuksiin ei koskettu. Pelkkä hintamuutos ei kuitenkaan ole tyydyttänyt kaikkia pelaajia, vaan aseelle halutaan suurempia toimenpiteitä pelinkehittäjältä.

Päivityksen yhteydessä äänenvaimentimella varustetun M4A1-S-kiväärin lipaskokoa nostettiin ja aseen ostaja saa mukaansa kolme lipasta entisen kahden sijasta. Aiemmin ammuksia oli lippaassa 20 ja kahden lippaan myötä taskussa 40. Päivityksen myötä ammuksia on lippaassa 25 ja taskussa peräti 75 eli pelaaja voi ampua nyt yhden ylimääräisen lippaan esimerkiksi savun läpi joka kierroksella.

Tappiobonusjärjestelmä uusiksi

Aiemmin tiukka voitto ensimmäisestä asekierroksesta saattoi tarkoittaa huonoja asioita etenkin puolustavalla puolella pelatessa. Jos oli joukkue hävinnyt CT-puolen pistoolikierroksen ja kaksi seuraavaa kierrosta, tappiobonus oli noussut jo 2900 dollariin. Yksi voittokierros välissä “resettasi” tappiobonuksen 1400 dollariin ja tappio voitollisen kierroksen jälkeen tarkoitti huonoa ostoa kahdelle seuraavalle kierrokselle.

Uusi päivitys tuo tilanteeseen helpotusta, eikä yksittäisen kierroksen voittamisesta tappioputken päätteeksi enää rankaista yhtä kovalla kädellä. FaZe Clanin valmentaja Janko “YNk” Paunovic summasi muutoksen vaikutuksen omassa twiitissään. Asekierroksia tullaan näkemään enemmän ja otteluista tulee todennäköisesti tasaisempia.

Muutoksen myötä jokainen voitettu kierros vähentää peräkkäisillä tappioilla kerrytettyä tappiobonusta 500 dollarilla, kunnes minimisumma 1400 dollaria on saavutettu. Mikäli joukkue häviää putkeen kuusi kierrosta tai enemmän, tappiobonus ei kuitenkaan vähene ensimmäisen voitetun kierroksen myötä. Youtube-kanava BananaGaming on tehnyt päivityksestä videon, jossa tappiobonusmuutos käydään läpi havainnollistavalla esimerkillä.

Flashbang-syöttöpisteet näkyviin

Jatkossa pelien aikana oikeassa yläkulmassa näkyvät tappojen ja syöttöpisteiden lisäksi kenen heittämän sokaisukranaatin avustuksella tappo on tullut. Merkintä näkyy kuitenkin vain, mikäli vastustaja on sokaistunut ennen kuolemaansa ja kukaan ei ole tehnyt samaiseen vastustajaan yli 40 vahinkopistettä. Uudistus on herättänyt ammattilaispelaajissa heti vastustusta, koska se antaa vastustajajoukkueelle merkittävää tietoa pelaajien sijainneista.

Jää nähtäväksi, muuttaako Valve pelaajien toiveiden mukaisesti uudistuksen näkymään ainoastaan katsojille ja saman joukkueen pelaajille.

Haulikkomuutoksia ja uusi laatikko

Haulikotkin ovat esillä päivityksessä, sillä Nova, Sawed-Off ja Mag7 saivat alennusta hintoihinsa. Lisäksi haulikoiden ominaisuuksiin tehtiin pieniä muutoksia. Novan läpäisykykyä lisättiin yhdellä yksiköllä ja Sawed-Offin kantomatka kasvatettiin 1400 yksikköön.

Keräilijöille ja vaihtajille päivityksen kiinnostavin osuus oli varmastikin Prisma-laatikko, jonka mukana peliin tulee uusia nahkoja.

Loppukevennykseksi mainittakoon, että Prisma-laatikon nimestä on jo ehditty vääntää jos jonkinlaista vitsiä.

Kalle Kareinen

Olen ollut cs:n suurkuluttaja 2000-luvun alkupuolelta asti. Aloitin selostajaurani cs:n parissa vuonna 2016 ja siirryin huhtikuussa 2018 selostamaan Twitchissä kanavalle WeCastFin. Satunnaisesti ääntäni kuulee myös Yle Areenassa ja Elisa Viihteellä. Aloitin urheilutoimittajaopinnot Laajasalon opistossa tammikuussa 2019 ja pyrin tuottamaan cs-sisältöä selostelujen lisäksi myös teksti- ja videomuodossa.