Suomen esports skenessä kuohuu – Miltä tulevaisuus näyttää?
Viime viikot ovat olleet varsin räjähdysherkkiä, sillä Suomen esports skenessä kuohuu oikein kunnolla.
Suurin tunteiden purkausten aiheuttaja on ollut SEUL:in sekä ESML:n yhteinen eSM-projekti. Suomeen on pitkään kaivattu uudenlaista sarjajärjestelmää e-urheilun saralle, joka loisi pitkäjänteisen sekä kestävän ratkaisun pelaajille sekä joukkueille. Pelaajia Suomessa on paljon, mutta liigoja tai sarjoja joita grindata ei juurikaan. Teleoperaattoreiden sarjat ovat olleet valopilkku, mutta ne ovat tarjonneet mahdollisuuden pelaamiseen vain maan parhaille.
SEUL:in ja ESML:n liitto olisi tuomassa Suomen e-urheiluskenellä pitkään kaivattua sarjaa, joka tukee pelaajien sekä organisaatioiden kasvua. Ajatus on loistava ja uusi eSM-järjestelmä tuleekin tarjoamaan paljon uudenlaisia mahdollisuuksia eri pelien parissa. Ongelmaton se ei kuitenkaan ole.
Mielestäni on täysin selvää, että SEUL pyrkii toiminnallaan edistämään Suomen e-urheiluskenen kasvua. Toiminnanjohtaja Miika Pulkkinen on koko uransa, jo ennen SEUL pestiä, pyrkinyt viemään Suomen e-urheiluskeneä eteenpäin. Itse en henkilökohtaisesti näe, että hänen intressinsä olisivat tämän asian osalta muuttuneet. Jokainen kilpapelaamista seuraava tietää, että Suomeen tarvitaan uudenlainen sarjajärjestelmä joka tukee koko alaa ja kilpailua. Moniulotteinen sarjajärjestelmä on erittäin tervetullut.
Lue myös: Microsoft on ostanut Activision Blizzardin – Kauppahinta 70 miljardia!
Uuden eSM:n ongelmat
Suoralta kädeltä suurin ongelma, joka uutta sarjajärjestelmää syö sisältäpäin on tapa, jolla se toteutettiin. Sarja on käytännössä suljettu ja mukaan pääsee kutsuilla, joka on kritiikin ja ongelman ydin. Se, että mukaan otetaan ”has been” joukkueita edellisten ESML sijoitusten perusteella rikkoo loistavan innovaation lähtötelineisiin ja asettaa koko projektin erittäin alttiiksi raskaalle kritiikille.
Ajatus on kaunis; useita sarjatasoja jotka luovat mahdollisuuksia uusille pelaajille sekä seuroille kasvaa ja kehittyä. Ongelmaksi muodostuu se fakta, että aiempien suoritusten perusteella sarjapaikan saavat joukkueet luovat mestaruussarjasta epätasaisen, sillä mukaan tulee heittopusseja joiden taso ei yksinkertaisesti riitä. Tämän asian nosti erittäin hyvin esiin Joonas Kapiainen twitlongerissaan:
Jos tweetti ei näy, voit katsoa sen täältä!
Kapiaisen tekstissä on muutenkin paljon erittäin hyvin kirjoitettua sekä sanottua asiaa, johon monen e-urheilua seuraavan on helppo samaistua. Allekirjoittanut pitääkin kyseistä tekstiä yhtenä parhaina avauksia, mitä tämän asian tiimoilta on saanut lukea.
On myös erikseen mainittava, että journalisti Kalle Kareinen on tehnyt erinomaista sekä puolueetonta työtä kääntääkseen kaikki kivet uuden eSM:n ympäriltä. Kareinen on tunnettu pitkistä sekä analyyttisistä faktoihin pohjautuvista Twitter -ketjuista, joita tämän aiheen ympäriltä on tullut useampia. Yksi näistä ketjuista löytyy alta:
/ketju
#esportsfi
Jos tweetti ei näy, voit katsoa sen täältä!
Lue myös: Evil Geniuses vahvisti uuden kiinnityksensä! Supertähti Team Liquidista
Miltä tulevaisuus näyttää?
Jotta kasvua voi tapahtua, tarvitaan tukeva sekä luotettava pohja, jonka päälle rakennetaan. Kapiaisen ”Elektroninen urheilu ei kasva ilman rakenteita” pitää täysin paikkaansa. Rakenteiden lisäksi tarvitaan avointa dialogia, jossa hyödynnetään maan suurimpien organisaatioiden tietotaitoa sekä tarpeita, kuten myös niiden pienempien uusien tulokkaiden.
Uusi eSM tulee tarjoamaan pohjan jolle rakennetaan, mutta opittavaa on vielä paljon. Jostain on kuitenkin aloitettava ja vaikka SEUL:in sekä ESML:n liitto ei ole täydellinen, tulee se kuitenkin tarjoamaan rakenteita, jotka on aiemmin huutanut poissaolollaan. Suomessa on järkyttävän suuri määrä potentiaalia sekä osaamista, ihmisten tulee vain opetella avoimempaan toimintaan sekä dialogiin.
Ensimmäiset askeleet eteenpäin on otettu ja tulevaisuus näyttää miten uusi sarjajärjestelmä tulee tukemaan suomalaisen e-urheilun kasvua. Kompastuskiviä on ja tulee aina olemaan, mutta ainakin Twitteriä seuraamalla saa kuvan, että ainakin SEUL:in puolella palautetta on otettu vastaan. Roomaa ei rakennettu yhdessä yössä, eikä uusi eSM ala ongelmitta, mutta pitkäjänteisellä tekemisellä sekä jatkossa avoimemmalla dialogilla siintää edessä valoisampi tulevaisuus.
Päätetään tämä sekametelisoppa Olli-Pekka Villan poseihin:
1. Meillä on katsojalajien sitoutunein yleisö
2. Meillä työskentelee osaavia henkilöitä alalla
3. Kiinnostavia ja kovatasoisia tiimejä tulossa!!
4. Covid tilanne ei ole ikuinen
Meidän käsissähän tää homma on, eikä rahan tai tuurin.
Jos tweetti ei näy, voit katsoa sen täältä!
Ota eurheilu.org seurantaan myös Twitterissä!
Voita 1000€ lahjakortti ruokakauppaan!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 1000€ lahjakortin ruokakauppaan!
- Maailman parhaan CS2-naisjoukkueen ottelu keräsi jättiyleisön
- ENCE kiinnitti Joonas ”doto” Forssin valmentajaksi
- BLAST Bountyn lopputurnausjoukkueet selvillä
- NAVI eteni jatkoon
- NAVI avasi vuoden vahvasti – MOUZ:n ja ENCE:n pelit päättyivät
- Aleksi ”Aleksib” Virolainen 20. vuoden urheilija -äänestyksessä
- HAVU julkaisi uuden CS2-joukkueensa
- ENCE luopuu yhdestä kilpajoukkueestaan
- Aleksi ”Aleksib” Virolainen vuoden e-urheilija
- Aleksi ”Aleksib” Virolainen valittiin vuoden parhaaksi IGL:ksi
- Aleksi ”Aleksib” Virolainen 20. vuoden urheilija -äänestyksessä
- Aleksi ”Aleksib” Virolainen vuoden e-urheilija
- HAVU julkaisi uuden CS2-joukkueensa
- ENCE luopuu yhdestä kilpajoukkueestaan
- ENCE kiinnitti Joonas ”doto” Forssin valmentajaksi
- NAVI eteni jatkoon
- BLAST Bountyn lopputurnausjoukkueet selvillä