SJ Gaming oli viime viikolla bootcampilla Fias Companyn tiloissa Helsingin Kampissa. Pelaajat vastailivat kysymyksiin joukkueen taipaleesta lokakuussa tehtyjen kokoonpanomuutosten jälkeen.


SJ Gaming

  • Mikko ”xartE” Välimaa
  • Jesse ”KHRN” Grandell
  • Tony ”arvid” Niemelä
  • Elias ”Jamppi” Olkkonen
  • Tuomas ”SADDYX” Louhimaa
  • Timo ”REFLEX” Rintala (valmentaja)
  • Niklas ”LotibroS” Pehkonen (manageri)

SJ Gaming oli hiomassa peliään parempaan kuntoon bootcamp-viikollaan. Yhdessä harjoittelu alkoi maanantaina ja suunnitelmissa oli pelata ainakin lauantaihin asti. Harjoittelu on tehokkaampaa, kun pelaajat ovat samassa paikassa ja keskittyvät oikeaan tekemiseen.

“Bootcampin tarkoitus on ollut fiksata asioita. Tällä viikolla meillä oli kaksi karsintaa, joista toinen on vielä kesken. Kuukauden päästä on Köpiksen reissu [Copenhagen Games 2019] ja vähän sitäkin varten koitetaan fiksata perusasioita”, Jesse “KHRN” Grandell avaa bootcampin ohjelmaa.

Haastattelu tehtiin torstaina, jolloin pelaajat olivat paikalla neljättä päivää. Pari tuntia myöhemmin oli alkamassa DreamHack Masters Dallas -karsintaottelu Sproutia vastaan.

“Kyllä näitä ois hyvä saada enemmänkin”, KHRN toteaa bootcampien tarpeellisuudesta.

Lokakuun muutokset

Grail Quest 2018 päättyi lokakuussa SJ Gamingin — silloisen SuperJymyn — osalta pettymykseen semifinaaleissa, kun Minttu ryöväsi finaalipaikan suoraan kahdessa kartassa. Tuolloin Mintussa pelasivat vielä KHRN, Mikko “xartE” Välimaa ja Timo “REFLEX” Rintala. Turnauksen jälkeen KHRN ja xartE liittyivät SuperJymyyn pelaajina. REFLEX liittyi kokoonpanoon alkuvuodesta valmentajan roolissa.

Pelaajavaihdoksia tehtiin, koska joukkue oli jämähtänyt ENCEn ja HAVUn taakse. Lisäksi Samuli “Twixie” Herrala siirtyi HAVU Gamingiin oltuaan joukkueessa vain kuukauden. Nykyään Helsinki Redsiä edustava Verneri “BONA” Junkala sai lähteä, kun uusia pelaajia otettiin kerralla kaksi.

“Me pysyttiin paikallaan koko ajan. Koko ajan oltiin toinen tai kolmas. Ei nyt vieläkään ole muuttunut, mutta piti edes jotain kokeilla. Ei tullut kehitystä silloin enää”, joukkueen kuopus Elias “Jamppi” Olkkonen tiivistää muutosten syyt.

Kokoonpanon vanhin pelaaja oli 21-vuotias Tony “arvid” Niemelä ja joukkueen muut pelaajat olivat alle 20-vuotiaita. Kokemuksen puute näkyi otteissa ja esimerkiksi Grail Questien välierän kaksi tasaista karttaa menivät Mintulle pitkälti kokemuksen tuoman varmuuden myötä.

“Meillä oli niin nuori jengi. Ei ollut kellään niin sanottua pitkää pelihistoriaa. Varmaan Tono [arvid] oli kauimmin pelannut ja paljon sä oot pelannu, 2013 vuodesta asti? Mäkin aloitin 2014 lopussa ja Tumppi SADDYX aloitti kanssa joskus silloin 2014. Ei ollut niin isoa tietoa”, Jamppi jatkaa.

Joukkue tarvitsi siis kokemusta, jota KHRN ja xartE pystyivät tarjoamaan. Molemmat kuuluivat 3DMAXin joukkueeseen ESL Katowice Major -turnauksessa 2015 ja ovat tehneet pitkän uran mm. HAVU Gamingissä ja Minttua edeltäneessä iGame.comissa. XartE tuli tunnetuksi myös ENCEn riveissä. Mintun pelaajilla oli tiedossa jo ennen Grail Questejä, että muutoksia tulee tapahtumaan.

“Ennen lania oltiin juteltu. Timo [REFLEX] halusi viimeistellä koulunsa loppuun. Oli sellainen epävarmuus porukan jatkosta. Ja sitten kun mulle tuli tarjous, niin juttelin Timon kanssa mitä se haluaa tehdä. Kun Timo meni takaisin kouluun, niin se oli ihan selvä [juttu]”, KHRN muistelee tapahtumien kulkua.

“Ihan alkuun kysyin Jesseä vaan, kun piti saada Twixien tilalle joku. Sitten Jesse sanoi, että mitä jos Mikko tulisi. Sitten sanoin, että no se on itse asiassa mahdollista, että Mikkokin tulee”, arvid kertoo tilanteen omasta näkökulmastaan.

“Se oli sellainen silmiä avaava juttu. Me ei oltu edes ajateltu sitä, että mehän voidaan vaihtaa kaksi pelaajaa”, hän jatkoi.

Jesse "KHRN" Grandell. SJ Gamingin bootcamp Fias Companyn tiloissa maaliskuussa 2019. (Kuva: Kalle Kareinen)
Jesse ”KHRN” Grandell. SJ Gamingin bootcamp Fias Companyn tiloissa maaliskuussa 2019. (Kuva: Kalle Kareinen)

Taktiikat vaihtoon

Ensimmäinen lanitapahtuma tuli uudelle kokoonpanolle heti marraskuun alussa. GameXpoilla joukkue hävisi — jälleen kerran — HAVUlle 1-2. Pronssiottelussa nuori SkitLite jäi pahasti SuperJymyn jalkoihin, mutta lyhyestä turnauksesta ei jäänyt juurikaan kerrottavaa.

Marraskuussa joukkue eteni pitkälle WESG-karsinnoissa, päästen jopa finaaliin asti. Optic Gaming oli kuitenkin vahvempi kartoin 2-1 ja lunasti paikan Kiinassa maaliskuussa pidettyyn lopputurnaukseen. Karsintojen jälkeen SuperJymyn pelinsisäisen johtajan rooli vaihdettiin arvidilta xartElle. Kun pelaajilta kysyy, kuinka pelityyli muuttui vaihdoksen myötä, huoneeseen laskeutuu syvä hiljaisuus.

“Mä olen pettynyt teihin”, xartE katkaisee hiljaisuuden, kun vastauksia ei meinaa löytyä.

“Nykyään meillä on enemmän sellaisia yhdessä tehtäviä juttuja”, Jamppi kertoo lopulta.

“Se oli semmoista vapaampaa”, lisää KHRN vanhaan johtamistyyliin viitaten.

Joukkueen muut roolit eivät ole vieläkään kiveen hakattuja — roolimuutoksia oli tehty viimeksi viikko sitten.

Lohtumitali talvisilta Assemblyiltä

Helmikuun alussa joukkue taisteli Winter Assemblyillä itsensä lopulta kolmanneksi. Avauskamppailussa kaatui näyttävistä karsintasuorituksistaan merkittävästi heikentynyt repskops. Semifinaalissa vastaan asettui ENCE, joka jyräsi Overpassissa kierroksin 16-2, vaikka kyseessä oli SuperJymyn karttavalinta.

“Jos siellä yksi asia jäi häiritsemään niin se oli just se meidän Overpass ENCEä vastaan. Me tiedettiin mitä siinä tapahtuu, mutta reagoitiin tosi huonosti. Oikeastaan se meni se koko tero-osuus siinä”, KHRN muistelee 2-13 päättynyttä avauspuoliskoa.

“Peliä ennen tiedettiin käytännössä miten ENCE pelaa sitä, mutta sitten ei vaan reagoitu siihen mitenkään. Ne teki täsmälleen sitä, mitä me tiedettiin, että ne tulee tekemään”, Jamppi lisää.

Elias "Jamppi" Olkkonen ja Tuomas "SADDYX" Louhimaa. (Kuva: Kalle Kareinen)
Elias ”Jamppi” Olkkonen ja Tuomas ”SADDYX” Louhimaa. (Kuva: Kalle Kareinen)

“Toinen kartta oli vähän parempi. Tuli vähän semmosta itsevarmuutta kaikille, että kun pystyy pelaamaan samalla lailla muita vastaan niin varmasti voitetaan”, KHRN kertoo Dust2:sta, joka päättyi ENCElle 16-13.

Pronssiottelussa kaatui saksalainen Alternate aTTaX, joka oli juuri hävinnyt semifinaalinsa HAVU Gamingiä vastaan kolmannen kartan neljännen jatkoajan päätteeksi. Ottelu oli ohi nopeasti SuperJymyn voittaessa kartat kierroksin 16-9 ja 16-7.

Päivän kunto ei riittänyt LanTrekeillä

LanTrek 2019 -turnaus Tampereella oli poikkeuksellisen kansainvälinen. Kahdeksasta joukkueesta ainoastaan SJ Gaming ja HAVU Gaming edustivat suomalaista cs-osaamista muiden joukkueiden tullessa ulkomailta. Turnaus oli kokoonpanon ensimmäinen uuden SJ Gaming -organisaation alla.

HAVU floppasi turnauksessa pahemman kerran jääden alkulohkoihin, mutta SJ Gaming piti suomalaisedustusta yllä aina finaaliin asti. Puolalainen PACT kuitenkin vei mestaruuden suoraan kartoin 2-0.

“Ne pelas vaan parempaa cs:ää sinä päivänä. Veikkaisin, että joku toinen päivä olisi ollut ihan voitettavissa. Mutta sinä päivänä ne vaan pelas parempaa cs:ää”, KHRN kertaa pettymykseen päättynyttä finaalia.

Turnaus meni finaalia lukuunottamatta hyvin, joskin jotain oli jäänyt hampaankoloon.

“Mitä siitä turnauksesta jäi häiritsemään, oli serverin ulkopuolella tapahtuvia asioita”, KHRN jatkoi, mutta ei ollut halukas täsmentämään millaisista asioista oli kysymys.

Kausi jatkuu online-peleillä

Suomalaisjoukkue on tällä hetkellä kolmantena kyseenalaista mainetta keränneessä NoxFire-liigassa. Runkosarjan neljä parasta joukkuetta pelaavat LAN-finaalit Bulgariassa toukokuun alussa. Turnauksen ylle on heitetty muun muassa sopupeliepäilyjä, mutta turnausjärjestäjän osallisuudesta ei ole ollut selvää näyttöä. HLTV.org-sivusto teki äskettäin päätöksen, ettei näytä enää vastaavien online-liigojen runkosarjaotteluita sivuillaan.

x-kom team

@xkomteam
Pokonujemy SuperJymy i robimy kolejny krok, aby awansować do @ESEA MDL ❌

Dziękujemy za Wasze wsparcie i liczne pojawienie się na pierwszej transmisji 👊

#sharethex

Vielä haastatteluhetkellä joukkueella oli edessään ESEA Advanced -pudotuspelit, joissa vastaan asettui puolalainen x-kom. Advanced-liigan parhaat voivat nousta ylempään MDL-liigaan, jossa muun muassa ENCE pelaa ensi kaudella. SJ Gaming pelasi MDL:ssä vielä viime kaudella.

“Mä ainakin innolla odotan ja haluan päästä sinne MDL:ään takaisin. Se on semmonen iso portti suuremmille kentille ja sieltä voi päästä vaikka mihin”, Jamppi pähkäili vielä viime viikon haastattelussa.

Tällä viikolla pelattu pudotuspeliottelu meni kuitenkin pahasti vihkoon. X-kom oli parempi kartoin 2-0 eli SJ Gaming nähdään ensi kaudellakin Advanced -liigassa.

ESEA-pohdintojen jälkeen katseet kääntyivät DreamHack Masters Dallas -karsintoihin, jotka olivat jatkumassa parin tunnin kuluttua Sproutia vastaan. Otteluun oli ehditty jo valmistautua huolellisesti.

“On ainakin katsottu paljon niiden demoja. Meillä on hyvä game plan niitä vastaan ja tiedetään mikä kartta sieltä todennäköisesti tulee”, Jamppi pohtii itsevarmana.

Ottelu päättyi lopulta Sproutin eduksi tiukasti 16-13, vaikka SJ Gamingillä oli ottelu hyvin hallussa vielä tasatilanteessa 13-13. Ottelu kaatui lopulta yhteen vaikeaan kierrokseen vastustajan hyökätessä pelkillä pistooleilla.

Joukkue valmistautuu nyt Copenhagen Games -turnaukseen, joka pelataan 18-20.4.2019. Kansainvälisiä online-vääntöjä heillä on NoxFiren lisäksi Kalashnikov Cupissa. Suomessa joukkue taistelee Finnish Esports Leaguessa ja huhtikuussa alkavassa Telia Esports Seriesissä.

Kalle Kareinen

Olen ollut cs:n suurkuluttaja 2000-luvun alkupuolelta asti. Aloitin selostajaurani cs:n parissa vuonna 2016 ja siirryin huhtikuussa 2018 selostamaan Twitchissä kanavalle WeCastFin. Satunnaisesti ääntäni kuulee myös Yle Areenassa ja Elisa Viihteellä. Aloitin urheilutoimittajaopinnot Laajasalon opistossa tammikuussa 2019 ja pyrin tuottamaan cs-sisältöä selostelujen lisäksi myös teksti- ja videomuodossa.