Suomalaisten CS-fanien suosikki ENCE, joukkue joka kasvoi meemistä Major-turnaus finalistiksi, on herättänyt viimeisten kuukausien aikana paljon keskustelua.

Joukkue on käynyt läpi muutoksia, kun heidän pelinsisäinen johtaja Aleksi ”Aleksib” Virolainen penkitettiin, ja tilalle palkattiin Miikka ”suNny” Kemppi, joka on yksi suomen menestyneimpiä CS:GO-pelaajia.

LUE MYÖS: DreamHack Masters Malmö 2019 – turnauksen tiedot ja aikataulut

Joukkue ilmoitti tulevasta pelaajamuutoksesta juuri ennen StarLadder Berlin Major 2019 -turnausta, joka oli ajankohtana hyvin kyseenalainen, niin fanien kuin pelaajienkin kannalta. En pysty uskomaan, ettei tulevan pelaajamuutoksen julkistaminen olisi vaikuttanut joukkueen suoritukseen. ENCE sijoittui turnauksessa jaetulle 5-8 sijalle.

ENCE TV – ”Behind the Scenes” – A New Dawn in Moscow videolla Aleksi ”allu” Jalli availee syitä pelaajavaihdokselle, kertoen että joukkue oli tullut tavallaan tiensä päähän ja kehitys joukkueena oli lakannut tai ainakin hidastunut hyvistä turnaussijoituksista huolimatta.

”Helpoin ratkaisu saada lisää bensaa joukkueeseen on yleensä pelaajavaihto. Me lähettiin miettii sitä, että kuka pitäisi vaihtaa ja miksi, ja siihenkin on monia syitä mitä mä en halua tässä välttämättä avata niin paljoa. Meidän tavote on olla maailman parhaita, ja me koetaan että tää vaihdos on se oikee ratkasu”, Jalli kertoo videolla.

Tuntuu kuitenkin oudolta, että tämän vaihdon kohteeksi osui joukkueen pelinsisäinen johtaja, eikä joku muu. Aleksi ”Aleksib” Virolainen oli fanien suosikki ja kasvot koko joukkueelle. Myöskään pelillisesti Virolainen ei ikinä ollut tilastojen häntäpäässä, roolistaan huolimatta.

Nyt seurattuani ENCEn pelejä uudella kokoonpanolla BLAST Pro Series: Moscow 2019 sekä ESL One: New York 2019 -turnauksissa, en voi sanoa olevani lainkaan vakuuttunut. Moskovassa ENCE sijoittui viidenneksi, New Yorkissa jaetulle 5-6 sijalle.

On ymmärrettävää, että joukkue on juuri alkanut pelaamaan uudella kokoonpanolla, ja vie aikaa, että pelistä saadaan ote. Tuntuu kuitenkin siltä, että pelaajavaihto tehtiin nopeiden tulosten toivossa miettimättä seuraamuksia. Fanit ovat raivoissaan, pelaajiin kohdistuu vihaa sosiaalisessa mediassa, peli ei luista ja kaikki se mitä ENCE on viimeiset vuodet rakentanut, tuntuu musertuvan kasaan.

Mielessäni pyörii vain yksi kysymys…

Jos ollaan maailman top-5 joukkue, ja pystytään voittamaan maailman parhaita joukkueita, onko pelinsisäisen johtajan vaihtaminen tilastollisesti parempaan pelaajaan välttämättä paras ratkaisu, kun halutaan lähteä kasvamaan joukkueena?

Tämä jääköön nähtäväksi.

Kuva: StarLadder – StarSeries Season 6 – Igor Bezborodov