Dota 2 on kokonaisuutena äärimmäisen monimutkainen tekele. Pelin kokonaisuuden ymmärtämiseen, tekemisen priorisointiin ja erillaisten resurssien hallintaan vaaditaan varsin joustavaa päättelyä. Tästä innostuneena voittoa tavoittelematon ja tekoälyä tutkiva yhtiö OpenAI on kehitellyt neuroverkkoihin perustuvaa tekoälyä, joka pystyisi ohjastamaan koko viiden hengen Dota 2 -joukkuetta ihmispelaajia vastaan.

Jo aikaisemmin yhtiö kehitti keskilanella pelaavan botin, joka pystyi päihittämään 1v1 otteluissa maailman parhaita ihmispelaajia helposti. Nyt kuitenkin rimaa on nostettu ja OpenAI Five on opetellut pelaamalla itsekseen 180 vuoden edestä otteluita. Kyse ei enää ole vain yhden sankarin ohjailusta, vaan koko joukkueen hallinasta.

Sunnuntaina keinoäly joutui tulikokeeseen, kun se kohtasi entisistä Dota 2 huippupelaajista kootun joukkueen. Mukana olivat:

William ”Blitz” Lee

Ioannis ”Fogged” Lucas

Austin ”Capitalist” Walsh

Ben ”Merlini” Wu

David ”MoonMeander” Tan

Ottelussa oli kuitenkin joitakin reunaehtoja, sillä esimerkiksi koko hahmorosteri ei ollut käytettävissä, vaan kaikista sankareista vain 18 oli valittavissa.

Varsin nopeasti kävi ilmi, ettei inhimillisellä osapuolella ollut juurikaan mahdollisuuksia täysin loogista vastustajaansa vastaan. Ensimmäisessä ja toisessa ottelussa ihmisjoukkue joutui nielemään katkeran tappion. Vasta kolmas huvikseen pelattu ottelu kääntyi ihmisten voitoksi.