Voiko yhdellä kädellä pelata? – Kolumni
Kun olin vielä teini, jätin kerran (tahtomattani) oikean käden etusormen auton oven väliin. Koko sormen pää ruhjoutui pahasti ja oli lähellä etten menettänyt koko sormen kärkeä. Tästä huolimatta jouduin pitämään sidettä sormen ympärillä koko kesän samalla kun sormi kivuliaasti parani. Elämä sujui entiseen malliin, paitsi yksi asia. Pelaaminen. Hiiren klikkailu oli yhtä tuskaa ja pelit jotka vaativat ohjaimella aktiivista olkanäppäimien käyttöä, olivat yksinkertaisesti mahdottomia pelata.
En halua verrata tällaista lopulta pineksi ruhjeeksi jäänyttä tapausta vakavampiin ja kroonisiin ongelmiin. Kuitenkin nämä ongelmat saivat ymmärtämään sen, ettei pelaaminen ole kaikille yhtä helppoa. Jo pitkän aikaa ihmiset, joilla on ollut erillaisia liikunnallisia rajoitteita, ovat kamppailleet erillaisten ohjaimien kanssa. Esimerkiksi toisen käden menettänyt pelaaja on voinut joutua kehittämään mitä erikoisempia ratkaisuja yhdellä kädellä pelaamista varten. Suurin osa ratkaisuista on ollut varsin kotikutoisia, mutta kekseliäitä:
Kun miettii nykyisin käytössä olevia ohjaimia, niin melkein kaikki niistä lähtevät siitä oletuksesta, että pelaajalla on käytettävissä kaksi kättä ja että hän voi pitää niitä lähellä toisiaan. Jo se, että pelaajalla on kipsi kädessä, voi hankaloittaa ohjaimen käyttöä.
Tästä rajoitukesta omaksi edukseen erottuu Switchin Joy-Con ohjaimet. Ne ovat ottaneet uuden kulman tähän oletukseen, sillä konsolista irrotettavia kapuloja pystyy tavanomaisesta poiketen pitämään toisista erillään. Tämä ratkaisu on jo itsessään auttanut useita pelaajia, joiden on helpompi pitää käsiä kauempana toisistaan erillaisten fyysisten rajoitteiden takia.
Virallisia laitteita on toistaiseksi ollut hyvin vähän tarjolla ja vasta nyt on suurempi yhtiö päättänyt ottaa härkää sarvista. Pari viikkoa sitten Microsoft lanseerasi markkinoille Xbox Adaptive Controllerin. Laite on varustettu kahdella suurikokoisella napilla ja tavallista isommalla D-padilla, mutta varsinainen laitteen hienous piilee sen liitännäismahdollisuuksissa.
Laitteen takaa löytyy jokaista ohjaimen nappulaa vastaava 3.5 mm sisääntulo, mikä mahdollistaa omien/kolmannen osapuolen valmistamien painikkeiden käyttämisen. Tämän lisäksi laite tukee myös PC-ympäristöä, joten Adaptive Controllerin voisi kuvitella saavan myös arjessa käytännön sovellutuksia.
Adaptive Controller vastaa epäilemättä monen pelaajan kokemiin ongelmiin ja 99,99 dollarin markkinahinta on muihin ohjaimiin verrattuna varsin kohtuullinen summa. Tällainen markkinajätin reagoiminen marginaaliseen, mutta todelliseen ongelmaan kannustaa toivottavasti myös muita alustoja ja valmistajia tarjoamaan omia ratkaisuja vaihtoehtoiseen pelaamiseen.
Voita 1000€ lahjakortti ruokakauppaan!
- Vastaa muutamaan nopeaan kysymykseen.
- Osallistu arvontaan.
- Voit voittaa 1000€ lahjakortin ruokakauppaan!
- Maailman parhaan CS2-naisjoukkueen ottelu keräsi jättiyleisön
- ENCE kiinnitti Joonas ”doto” Forssin valmentajaksi
- BLAST Bountyn lopputurnausjoukkueet selvillä
- NAVI eteni jatkoon
- NAVI avasi vuoden vahvasti – MOUZ:n ja ENCE:n pelit päättyivät
- Aleksi ”Aleksib” Virolainen 20. vuoden urheilija -äänestyksessä
- HAVU julkaisi uuden CS2-joukkueensa
- ENCE luopuu yhdestä kilpajoukkueestaan
- Aleksi ”Aleksib” Virolainen vuoden e-urheilija
- Aleksi ”Aleksib” Virolainen valittiin vuoden parhaaksi IGL:ksi
- Aleksi ”Aleksib” Virolainen 20. vuoden urheilija -äänestyksessä
- Aleksi ”Aleksib” Virolainen vuoden e-urheilija
- HAVU julkaisi uuden CS2-joukkueensa
- ENCE kiinnitti Joonas ”doto” Forssin valmentajaksi
- ENCE luopuu yhdestä kilpajoukkueestaan
- Maailman parhaan CS2-naisjoukkueen ottelu keräsi jättiyleisön
- NAVI eteni jatkoon
- BLAST Bountyn lopputurnausjoukkueet selvillä