Valven virallinen Counter-Strike: Global Offensive -pelin Twitter-tili mainosti 6.3.2019 uusimman päivityksen tuoneen mukanaan uuden käynnistysparametrin ”-d3d9ex”. Asetuksen kerrottiin vähentävän prosessorin käyttöä jopa 40%. Se ei kuitenkaan näyttäisi vaikuttavan suoraan suorituskykyyn.

Uutisoimme uudesta päivityksestä ja sen tuomasta käynnistysparametrista torstaina 7.3.2019. Pelinkehittäjän twiitissä ja postauksessa on kuitenkin selvä ero, jonka Youtubettaja Philip ”3kliksphilip” Dyer huomasi tehdessään vertailua suorituskyvystä.

Today's Release Notes are up. We've done some work to reduce CPU usage (by up to 40%), added features to sanitize player names and avatars, and increased the map vote time after a Casual match has ended. Full notes here: blog.counter-strike.net/index.php/2019…
blog.counter-strike.net

Counter-Strike: Global Offensive

Counter-Strike: Global Offensive (CS:GO) expands upon the team-based action gameplay that it pioneered when it launched in 1999.

Twiitissä 40% vähennys liitetään prosessorin käyttöön, mutta twiitin linkin takaa löytyvässä uutisessa puhutaan prosessorin muistin käytöstä. Tapansa mukaisesti 3kliksphilip laittoi päivityksen testiin nähdäkseen onko parametrin käytöstä konkreettista hyötyä.

Dyer teki testinsä neljällä erilaisella kokoonpanolla ja lopputulemana parametri ei parantanut ruudunpäivitysnopeutta yhdessäkään. Testin vuoksi hän vähensi yhdessä kokoonpanossa prosessorin käyttämien ytimien määrän kahdeksasta kahteen ja tässä tapauksessa ruudunpäivitysnopeus jopa hidastui, mikäli parametri oli käytössä.

Videoon liittyvä reddit-postaus on kerännyt hyvin huomiota ja kirjoitushetkellä siinä on jo yli 150 kommenttia. Osa kommentoijista kertoo suorituskyvyn parantuneen toisin kuin 3kliksphilipillä, mutta osa on samaa mieltä hänen kanssaan.

”Alt-tabaaminen” nopeammaksi

Vaikka suorituskykyyn ei tulisikaan merkittävää muutosta parametrin myötä, tuskastuttavan pitkä odotus pelistä käyttöjärjestelmään ja käyttöjärjestelmästä takaisin peliin vähenee. Peliin paluu käyttöjärjestelmän puolelta on aiemmin saattanut viedä yli kymmenen sekuntia. Esimerkiksi pelin suurimmissa turnauksissa pelikameraa ohjaava David ”prius” Kuntz twiittasi parametrin poistavan odotusajan kokonaan.

.@coldzera can stream again! Nice @csgo_dev !
Just tested this launch option really quickly on fullscreen (native 1920x1080) and the alt tab back into game is instant

Try it out for yourself, put -d3d9ex into your CSGO Launch options

Dyerin testeissä tämäkään muutos ei ollut merkittävä, mutta monet kommentoijat kertovat muutoksen pudottaneen peliin palaamiseen kuluvan ajan muutamaan sekuntiin. Päivityksen vaikutus voi olla siis hyvinkin yksilöllinen.

Reddit-palveluun on lähetetty jo aiemmin alt-tab -ongelmiin liittyviä korjaustoimenpiteitä. Viime toukokuussa tehty postaus keräsi paljon kiitosta. Windowsin ”Focus assist”-toimintoon liittyvä toimenpide vaikutti korjaavan ongelman monilta jo kauan ennen pelintekijän viimeisintä päivitystä. Päivityksestä ei voi kuitenkaan olla kenellekään haittaa, koska parametrin käytön tai käyttämättä jättämisen voi päättää itse.

Kalle Kareinen

Olen ollut cs:n suurkuluttaja 2000-luvun alkupuolelta asti. Aloitin selostajaurani cs:n parissa vuonna 2016 ja siirryin huhtikuussa 2018 selostamaan Twitchissä kanavalle WeCastFin. Satunnaisesti ääntäni kuulee myös Yle Areenassa ja Elisa Viihteellä. Aloitin urheilutoimittajaopinnot Laajasalon opistossa tammikuussa 2019 ja pyrin tuottamaan cs-sisältöä selostelujen lisäksi myös teksti- ja videomuodossa.