Saudi-Arabian valtion omistama Savvy Gaming Group (SSG) on ostamassa sekä yhdistämässä ESL:n, Dreamhackin sekä Faceitin 1.5 miljardin yrityskaupassa.

Esports (ja videopeli) maailmassa jyrisee jälleen, sillä myöhään maanatai-iltana 24. tammikuuta ESL sekä Faceit ilmoittivat lyöneensä hynttyyt yhteen uuden omistajan alaisuudessa. Uusi ESL FACEIT Group (EFG) on tämän myötä maailman suurin esports tapahtumajärjestäjä, ja kilpailu tämän kyseisen firman kanssa tulee olemaan erittäin haastavaa muille toimijoille suurilla kansainvälisillä markkinoilla.

Lue myös: Tämä pitää nähdä! Vuoden 20 parasta CS-pelaajaa ja heidän kohokohdat yhdellä videolla

ESL

@ESL

ESL

@ESL
ESL 🤝 FACEIT

Esports is about starting your own path, challenging your game, and becoming a world champion one day. This is at the core of what FACEIT and ESL have built independently; until now. We are teaming up.

Read about our shared vision here: eslfaceit.com/teaming-up
Creating more opportunity for participation and progression for you, the fans, players, creators, and teams. That's the core of everything we do at ESL & FACEIT, so teaming up and combining our skills was a natural fit.

Jos tweetti ei näy, voit katsoa sen täältä!

Uutisen vastaanotto on ollut hyvin kaksijakoinen, ja ihan syystä. Savvy Gaming Group näyttää ulospäin normaalilta hedgefundilta joka on päättänyt lähteä rakentamaan erittäin suurta esports infrastruktuuria, mutta verhon takana piilee kyseenalainen totuus. SGG:n taustalla operoi Saudi-Arabian valtio. ESL on aiemmin saanut suhteellisen paljon rapaa hyväksyttyään USA:n armeijan yhteistyökumppanikseen, mutta rima on alitettu uudemman kerran tämän kaupan myötä.

On sanomattakin selvää, että paalua SGG:ltä löytyy käytännössä loputtomasti ja se takaa myös uuden ESL FACEIT Groupin rahoituksen todella pitkäksi aikaa eteenpäin. Kansainvälinen esports skene tästä ei kuitenkaan riemuitse, joka on ollut nähtävissä kommenteissa mm. Twitterissä:

”Puhutte mahdollisuuksista, ja samaan aikaan alistutte yhden maailman pahimpien orjuuttajien alle?”

”Kasvoin seuraten ESL:ää, mutta nyt on aika hylätä teidät.”

”Mahdollisuudet ja progressi eivät ole asioita jotka tulevat ensimmäisenä mieleen, kun puhutaan Saudi johtajista”

”Eli.. Mites ihmisoikeudet? Money talks!”

”Yhteistyö joka rakennetaan orjien ja LGBT-henkilöiden hautojen päälle. Odotan innolla seuraavaa pride-kuukautta, uudet omistajanne on varmasti erittäin avuliaita sen kanssa. Toivottavasti saatte ostettua unilääkkeitä, koska jos olette ihmisiä tulette tarvitsemaan niitä saadaksenne unta tämän jälkeen!”

Mitä tämä tarkoittaa esportsille?

ESL FACEIT Group on käytännössä tällä kellonlyömällä maailman suurin tapahtumajärjestejä, jonka alaisuudessa pyörii käytännössä kaikki suurimmat CS:GO tapahtumat. ESL One, Intel Extreme Masters, kaikki Dreamhackin turnaukset sekä mm. Flashpoint ovat nyt kaikki samaa taloa. FACEIT tarjoaa myös online liigoja sekä yleisen ladderin massoille pelattavaksi.

Kilpailijoille tämä merge tulee aiheuttamaan aivan järkyttävän määrän harmaita hiuksia, ja esimerkiksi ESEA:n kaltaisten toimijoiden elämästä tulee vaikeaa. EFG:llä on mahdollisuus jopa jonkinsortin monopoliin ainakin CS:GO:n suhteen globaaleilla markkinoilla, sillä uusi yhtiö on resursseiltaan sekä infrastruktuuriltaan aivan omilla leveleillä.

FACEIT

@FACEIT
We are very excited to share with all of you that today we are merging with @ESL to form the ESL FACEIT Group.

Jos tweetti ei näy, voit katsoa sen täältä!

Kaupasta tiedetään sen verran, että ESL:n osuus on miljardi ja FACEIT:in 500 miljoonaa. Mitä tulevaisuus tuo tullessaan on vielä hämärän peitossa eikä kauppaa ole vielä vahvistettu, mutta sen odotetaan tulevan piakkoin.

Aiemmin League of Legendsin LEC oli lähdössä yhteistyöhön Saudi kaupungin kanssa, mutta perui kaupan erittäin negatiivisen vastaanoton myötä. Jää nähtäväksi onko CS:GO kansan reaktioilla vaikutusta tähän kauppaan (todennäköisesti ei).

Elämme jänniä aikoja. Viime viikolla Microsoft osti Activision Blizzardin koko portfolion, ja nyt tämä. Ainakin resurssit kasvavat, mutta miten se tulee näkymään kuluttajille sekä ammattilaisille selviää tulevaisuudessa.

Lue myös: Microsoft on ostanut Activision Blizzardin – Kauppahinta 70 miljardia!

Ota eurheilu.org seurantaan myös Twitterissä!