Tanskalaisen CS:GO-joukkue Astraliksen tilanne näyttää tilastoja katsoessa huonolta. Nelinkertaisen Major-voittajajoukkueen sijoitus HLTV:n maailmanlistalla ei ole ollut näin alhainen yli kolmeen vuoteen.

Tällä hetkellä maailmanlistasijalla 11. oleva Astralis ei ole ollut top-10 joukkueiden ulkopuolella sitten marraskuun 2016. Putoamisen taustalla häärii kuitenkin useita syitä, jotka tulee ottaa huomioon joukkueen sijoitusta tarkastellessa.

Burnout laittoi joukkueen pasmat sekaisin

Astralis laajensi tänä vuonna kokoonpanonsa seitsemään pelaajaan. Tämän ajateltiin helpottavan pelaajien väsymystä, sekä pienentävän jo e-urheilijoiden ammattitaudiksi muodostunutta loppuunpalamista, eli burnoutia.

Kevään ja kesän mittaan tehdyt kokoonpanomuutokset ovat heijastuneet kuitenkin välittömästi joukkueen turnaustuloksiin. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteivätkö ne olisi olleet pakollisia.

Lue lisää: Astralis vahvisti JUGin signauksen – laajensi seitsemän pelaajan kokoonpanoon

Aluksi Astraliksen pelinsisäinen johtaja Lukas ”gla1ve” Rossander joutui burnoutin takia kolmen kuukauden mittaiselle sairaslomalle. Gla1ve kertoi joukkueen virallisessa tiedotteessa kokeneensa kovaa stressiä ja loppuunpalamisen oireita jo pidemmän aikaa. Tauko oli siis tulevaisuuden kannalta pakollinen.

Pian tämän jälkeen, joukkueen toinenkin tähtipelaaja Andreas ”Xyp9x” Højsleth kertoi jäävänsä tauolle burnoutista johtuvien stressioireiden takia.

Kokoonpanomuutokset heijastuivat turnaustuloksissa

Gla1ven ja Xyp9xin jäätyä tauolle, Astralis joutui pelaamaan koko kesäkuun nykyisen c0ntact Gamingin pelinsisäisen johtaja Marco ”Snappi” Pfeifferin kanssa, eikä tilannetta auttanut, että Jakob ”JUGi” Hansen oli myöskin juuri liittynyt useita vuosia yhdessä pelanneen kokoonpanon riveihin.

Katastrofin aineksiin voitiin lisätä COVID-19-pandemia, joka siirsi kaikki kesän LAN-turnaukset netissä pelattaviksi. Kaikki CS:ää enemmän seuranneet tietävätkin, että jotkin huippujoukkueista eivät kotoa käsin pelattuna suoriudu yhtä hyvin, kuin mitä yleisön edessä pelattavissa LAN-turnauksissa ollaan totuttu näkemään.

Kokoonpanomuutosten seurauksena, joukkue päätti jättää kesän Major-karsintaturnauksena toimivan cs_summit 6 -turnauksen myös välistä. Ratkaisu oli kaikinpuolin fiksu, sillä vaikka maailmanlistalla saatettaisiin sen takia pudota, on Astralis edelleenkin RMR-pistetilastojen kärkisijoilla, ja lähtee hyvästä asemasta syksyn karsintaturnauksiin – kunhan vain joukkueen synergia saadaan korjattua.

Lue lisää: Katsaus RMR-pisteisiin – Vitality on ylivoimainen ykkönen

Loppuvuoden Major-turnaus ratkaisee valtakauden jatkon

Astraliksen AWP-tähti Nicolai ”dev1ce” Reedtz kertoi kesäkuun lopulla HLTV Confirmed -podcastissa gla1ven olevan palaamassa joukkueen riveihin elokuussa. Xyp9xin paluuta ei ole tanskalaispelaajan mukaan vielä suunniteltu.

– Gla1ven paluu on suunniteltu elokuulle. Xyp9x:n paluuta ei olla vielä suunniteltu. Tässä on kaikki mitä voin sanoa, dev1ce kertoi.

Dev1ce myös painotti, ettei halua painostaa joukkuetovereitaan palaamaan liian aikaisin, eikä mitään ole lyöty 100 prosenttisen varmasti lukkoon.

Jos kuitenkin ajatellaan molempien, tai edes toisen gla1ve ja Xyp9x kaksikosta palaavan takaisin ennen seuraavia Major-karsintaturnauksia, on paluu huipulle todennäköistä jo tämän vuoden puolella. Major-voitto puolestaan vahvistaisi valtakauden jatkon.

Jos seitsemän pelaajan kokoonpano saadaan puolestaan tulevaisuudessa toimimaan, ja tervehenkinen kilpailu myöskin joukkueen sisällä osoittautuisi suorituksia parantavaksi tekijäksi, olisi tähtilogolla varustetun tanskalaisjoukkueen huipulla pysyminenkin taas enemmän kuin todennäköistä.

Lue myös: IS: Elias ”Jamppi” Olkkosen ja Valven oikeusjuttu etenee – oikea yhtiö haastettiin ja uhkasakkoa on pyydetty

Kuva: Joe Brady / FACEIT