Felix ”PewDiePie” Kjellbergin matka huipulle on ollut kohujen, kiistojen ja draaman täytteinen. Vaikuttaa kuitenkin siltä, että matkan varrella tubettaja on myös oppinut jotain itsestään.

Felix ”PewDiePie” Kjellberg antaa vain harvoin haastatteluja, mutta New York Times -lehden toimittaja Gareth McConnel oli saanut mahdollisuuden päästä tapaamaan tähtitubettaja. Julkaistussa artikkelissa McConnel kirjoittaa nuoren internetsensaation näkemyksistä, ristiriidoista ja siitä mihin tämä todellisuudessa uskoo.

Haastattelussa kävi ilmi, että Kjellberg ei suostu antamaan itsestään poliittista kuvaa. Hän torjuu määrätietoisesti toimittajan yritykset udella, kokeeko hän kuuluvansa poliittisen kentän oikeaan tai vasempaan laitaan. Kjellberg ei myöskään osaa – tai halua – nimetä ketään poliittista vaikuttajaa esikuvakseen.

Artikkelissa kerrotaan erikoinen kasvutarina. Kjellberg aloitti uransa YouTubessa vuonna 2010, ja pitkän työn tuloksena hän onnistui nousemaan maailman seuratuimmaksi YouTube-tähdeksi. Vuonna 2015 Kjellberg alkoi ottamaan yhä enemmän riskejä sisältönsä suhteen, sillä hänen kanavansa kasvu oli hidastunut ja hän oli itse kyllästynyt videopeleihin.

LUE MYÖS: PewDiePie joutui kummallisen somekohun keskelle – Syynä 50 tuhannen dollarin lahjoitus

Tämän jälkeen pienet kohut seurasivat toisiaan, kunnes vuonna 2017 New York Times julkaisi hänestä artikkelin, jossa Kjellbergin videoita yhdistettiin antisemitismiin ja natsismiin. Tämä oli kova isku tubettajalle, sillä hän menetti yhteistyösopimuksensa Maker Studiosin kanssa ja YouTube pudotti hänet V.I.P.-mainosohjelmasta.

Kjellberg kertoo olleensa tuolloin kauhuissaan ”— ja sitten kun avasin Twitterin, niin siellä oli J.K. Rowling kutsumassa minua fasistiksi, ja minä oli ihan: miten näin voi tapahtua? Tämä on ihan hullua”.

Tästä seurasi Kjellbergin oma vastaisku. Hän syytti tapahtuneesta ”perinteistä mediaa”, joka hänen mukaansa pelkäsi hänen kaltaisiaan sisällöntuottajia. Tämä kiista johti lopulta siihen, että lehden toimittajia vainottiin ja heille lähetettiin tappouhkauksia.

Tämän jälkeen seurasi yhä enemmän kohuja, mutta Kjellberg pysyi alustan kruunaamattomana kuninkaana. Kuitenkin Uudessa-Seelannissa tapahtunut ammuskelu oli tubettajan mukaan käännekohta hänen elämässään. Kjellberg kertoi, että hän oli nukkumassa, kun hänen puhelimensa alkoi täyttyä viesteistä. Pian hän sai kuulla, että ampuja oli huutanut ennen veriteon aloittamista ”subscribe to PewDiePie” (viitaten tuolloin käynnissä olleeseen kamppailuun PewDiePien ja T-Seriesin välillä).

Haastattelussa, joka oli tehty pian ammuskelun jälkeen, Kjellber kertoi aikovansa lopettaa subscribe to PewDiePie -kampanjan (minkä hän lopulta tekikin). Tämän lisäksi hän kertoi haluavansa palata juurilleen hassuksi pelikanavaksi. Myös tämä toivomus on ainakin osittain toteutunut, sillä hän on viimeaikaisten Minecraft-videoiden ansiosta suositumpi kuin koskaan.

LUE MYÖS: PewDiePie esitteli timanttista palkintoaan: ”Kiitos YouTube, missä olisinkaan ilman sinua.”

Haastattelun lopussa Kjellberg kertoi silloin tällöin miettivänsä YouTubesta luopumista. Toimittaja nosti esiin Marzia Kjellbergin, joka noin vuosi sitten luopui kokonaan tubettamisesta. Miksei siis PewDiePie voisi myös luopua videoiden tekemisestä viettääkseen loppuelämän riippumatossa loikoillen?

Älä houkuttele minua. Minä jopa vähän kyseenalaistan sitä painaako positiiviset seikat enemmän kuin negatiiviset. Tämä on paljon enemmän, kuin mihin alun perin lupauduin”, Kjellberg vastasi.

Lue koko New York Timesin artikkeli täältä.

Kuva: Pax 2015