PewDiePie joutui kummallisen somekohun keskelle – Syynä 50 tuhannen dollarin lahjoitus

Kjellbergin tekemä 50 tuhannen dollarin lahjoitus ei ilahduttanut hänen kaikkia seuraajiaan.

Felix ”PewDiePie” Kjellnergillä on ollut viime aikoina syytä juhlaan, sillä YouTube-tähden seuraajamäärä on ylittänyt 100 miljoonan henkilön rajapyykin. Tämän juhlinnan jälkimainingeissa tubetähti innostui lahjoittamaan 50 000 dollaria Anti-Defamation League -kansalaisjärjestölle. ADL on yhdysvaltalainen kansalaisjärjestö, joka pyrkii taistelemaan antisemitismiä ja muuta kiihkoilua vastaan.

LUE MYÖS: PewDiePie esitteli timanttista palkintoaan: ”Kiitos YouTube, missä olisinkaan ilman sinua.”

Kaikki Kjellbergin seuraajat eivät ole kuitenkaan olleet ilahtuneita tästä lahjoituksesta, ja osa hänen faneistaan on jopa ehdottanut salaliittoteoriaa, jonka mukaan kyseessä on ADL:n kiristyskampanja. Heidän mukaansa ADL oli kiristänyt Kjellbergiä mm. huonolla julkisuudella, mikäli hän ei olisi tehnyt lahjoitusta järjestölle.

Mitään todisteita tällaisista toimista ei kuitenkaan ole noussut esiin, ja Vergen tekemän haastattelun mukaan ADL ei ollut tietoinen lahjoituksesta etukäteen.

Lopulta tubettaja vastasi itse syytöksiin Twitter-viestillä. Viestissään hän kertoi, että Uudessa-Seelannissa tapahtuneen ammuskelun jälkeen hän tunsi vastuuta saada asioihin muutosta aikaiseksi. Samalla Kjellberg myönsi, että ADL on aikaisemmin esittänyt myös hänet huonossa valossa, mutta tästä huolimatta hän kertoi olevansa valmis liikkumaan eteenpäin.

Uudessa-Seelannin Christchurchissa tapahtuneessa ammuskelussa ampuja mm. viittasi ”subscribe to PewDiePie” -meemiin. Tämän jälkeen Kjellberg pyysi kyseisen meemin käytön lopettamista.

Päivitys juttuun: Julkaisemallaan videolla Kjellberg on kertonut vetävänsä lahjoituksen pois miettiäkseen uuden kohteen, jonne hän voi lahjoittaa summan. Voit katso videon kokonaisuudessaan jutun lopusta. Tämän lisäksi hän poisti aikaisemman Twitter-viestinsä.

Lähteet: Verge, Dexerto, Kotaku, Kuva: PAX Prime 2015