Kulunut vuosi on ollut kotimaisen kilpapelaamisen kannalta huikea kokonaisuus. Vaikka vuoteen on kuulunut myös monenmoista draamaa ja vastoinkäymistä, niin kaikesta on selvitty vahvempana eteenpäin.

Päällimmäisenä mieleen on jäänyt ENCE:n CS-joukkueen uskomaton nousu maailman huipulle. Viimeaikaisista vastoinkäymisistä huolimatta rosterin pelaajista on hyvää vauhtia muodostumassa esikuvia ja roolimalleja, joita on totuttu näkemään varsinkin perinteisten urheilulajien parissa. Tiimin saavuttama hopea IEM Katowicen Major-turnauksessa ja kirkkain sija Madridin BLAST-turnauksessa olivat vuoden ehdottomia kohokohtia.

Kotimainen menestys ei kuitenkaan rajoitu CS-maailmaan. OG:n Topias ”Topson” Taavitsainen ja Jesse ”JerAx” Vainikka saavuttivat toisen peräkkäisen TI-mestaruuden Dota 2:n parissa. Tämä voitto merkitsi myös uusia tuulia CS-maailmaan, sillä OG päätyi dotamiljonäärien johdolla laajentamaan toimintaansa kynärin pariin, ja aluevaltauksen myötä ENCE:n riveissä pelannut Aleksi ”Aleksib” Virolainen on päässyt palaamaan taistelukentille.

Puolestaan Joona ”Serral” Sotalan suvereenit otteet StarCraft 2:n parissa ovat jatkuneet WCS-voittojen merkeissä. Tähän listaan kuuluisi myös lukemattomia muita suomalaisia nimiä, jotka ovat onnistuneet saavuttamaan kansainvälistä menestystä kilpapelaamisen saralla.

Kuluneen vuoden aikana Suomessa järjestettiin myös ensimmäistä kertaa suuren mittaluokan Arctic Invitational -turnaus Hartwall Arenalla, jossa kansainväliset joukkueet taistelivat 200 000 euron palkintopotista. Ehkä tämän avauksen myötä myös muut tahot ovat entistä innokkaampia tekemään kotimaisista pelitapahtumista mielenkiintoista myös kansainvälisellä tasolla.

Listaan mahtuu paljon kotimaisia ja kansainvälisiä askeleita, joita myöten kilpapelaamisesta on tehty yhä näkyvämpi ilmiö maailmalla. Ei kuitenkaan tule unohtaa, että pelaamisen merkitys on pysynyt vahvana myös ruohonjuuritasolla, ja yhä useammat kunnat ja kaupungit ovat lähteneet tarjoamaan pelaamiseen liittyvää toimintaa lähialueiden asukkaille.

Eurheilun toimitus toivottaa kaikille lukijoille hyvää itsenäisyyspäivää!

Kuva: Hu Chengwei / Getty Images