Toimitus koosti yhteensä kymmenen parasta peliä samalla sohvalla pelattavaksi. Mukana on vanhoja klassikoita, sekä tuoreempia uutuuksia. Vaikka suurin osa peleistä perustuu yhteistyöhön, on mukana myös kamppailua kanssapelaajia vastaan. Ainoa selkeä ehto on se, että peliä pitää voida pelata samalta sohvalta.

Mainittakoon vielä, että urheilupelit eivät tällä kertaa päässeet listalle.

10. Lovers in a Dangerous Spacetime

Lovers in a Dangerous Spacetime on parhaimmillaan neljän pelaajan kesken. Yhdessä tiimi ohjastaa pallon muotoista alusta halki avaruuden vaarojen. Tiukoissa tilanteissa pelaajat joutuvat päättämään kuka huolehtii aluksen suojista, kuka ammuskelee avaruuden örkkejä ja kuka ohjastaa koko sirkusta.

Kehittäjä: Asteroid Base

Kenelle: Loistava peli satunnaiseen ja kevyeen pelailuun. Parhaimmillaan neljän pelaajan kanssa.

Alustat: PS4, XONE, SWITCH, PC

9. A Way Out

Harvoin tarinaperustaiset pelit ovat nautittavissa kahden pelaajan kesken ja vielä samalta sohvalta, mutta A Way Out tarjoaa tähän poikkeuksen. Vaikka tarina ei ehkä olekaan mitään Oscar-palkittua tavaraa, tarjoaa A Way Out hyvän mahdollisuuden uppoutua pelin maailmaan esimerkiksi pariskunnan kesken.

Kehittäjä: Hazelight Studios

Kenelle: Kahdelle pelaajalle, jotka sitoutuvat viemään tarinan loppuun asti.

Alustat: PS4, XONE, PC

8. Keep Talking and Nobody Explodes

Keep Talking and Nobody Explodes pistää pelaajien päät yhteen, kun he yrittävät yhdessä ratkaista kuinka käsillä olevan räjähteen saisi purettua. Koukkuna tässä on se, että vain yksi pelaajista näkee pommin ja muut joutuvat ohjeita selaillessaan neuvomaan miten räjähteen saisi vaarattomaksi. Mikäli immersion haluaa viedä askelta pidemmälle voi purkamisesta vastaava pelaaja käyttää VR-laseja.

Kehittäjä: Steel Crate Games

Kenelle: Pelaajille, jotka nauttiva ongelmien ratkaisemisesta ryhmässä. Kyseessä on hauska peli kaveriporukan kanssa, mutta rauhallisen sunnuntai-illan pelailuun pomminpurku ei ole paras vaihtoehto.

Alustat: PS4, XONE, PC

7. Diablo 3

Kyllästyttääkö kasuaali pelailu? Tässä tapauksessa Diablo 3 on erinomainen ratkaisu samalta sohvalta pelaamiseen. Vastikään Nintendo Switchille saapunut toimintaroolipeli heittää valtavia vihollislaumoja pelaajien kimppuun ja tällä kertaa mukana kannettavassa muodossa.

Pelin esinerumba vaatii kuitenkin pitkäjänteisyyttä, mutta toisaalta Diablo 3:n kanssa pelaaminen ei todellakaan lopu kesken.

Kehittäjä: Blizzard Entertainment

Kenelle: Aktiiviseen pelaamiseen ja hyvän porukan kesken. Vaikka peli kannustaa säännölliseen tahkoamiseen, on ryhmään helppo liittyä ja siitä on myös nopeaa lähteä. Diablo on hauska jo kahdestaan pelattuna, joten koko sohvallista jengiä ei ole välttämätöntä saada mukaan.

Alustat: PS4, XONE, SWITCH, PC

6. Might & Magic: Clash of Heroes

Clash of Heroes on minun ehdoton sohvasuosikkini. Strategia- ja palikkapelin elementtejä yhdistelevä Might & Magic ei ole kaikkein tuorein ilmestys, sillä se näki päivänvalon jo vuonna 2011. Kuitenkin kyseisen teoksen löytää esimerkiksi Steamista ja Clash of Heroes on jokaisen latin väärtti.

Kehittäjä: Capybara Games

Kenelle: Strategiapelien ystäville ja satunnaiseen pelailuun. Matalan kynnyksen peli.

Alustat: PC (ainoa mille järkevästi saatavissa)

5. Divinity: Original Sin 2

Mikäli Diablo 3 kiinnostaa, mutta haluat viedä pelaamisen vielä askeleen syvemmälle, niin hyvä vaihtoehto on Divinity: Original Sin 2. Klassisista roolipelielementeistä koottu teos yhdistää pöytäroolipeleistä tutun fiiliksen ja jopa neljän pelaajan yhteispelaamisen.

Kehittäjä: Larian Studios

Kenelle: Todella sitoutuneille roolipelaajille, jotka haluavat olla osa pelin tarinaa.

Alustat: PS4, XONE, PC

4. Portal II

Tarvitseeko tätä peliä edes esitellä? Mikäli aivopähkinät kiinnostavat ja sinulta löytyy edes yksi (1) ystävä, niin Portal 2 on pakko-ostos. Ja mikä parasta, pelin saa itselleen taskurahalla.

Kehittäjä: Valve

Kenelle: Kaikille pähkäilypelien ystäville.

Alustat: PC (jälleen sen verran iäkäs peli, että monelle ainoa mahdollinen alusta)

3. Hellfront: Honeymoon

Hellfront: Honeymoon on uunituore tulokas ja koko peli on tehty viikonlopun sohvalöhöilyä silmällä pitäen. Nopeatempoinen, mutta strateginen twin-stick shooter tarjoaa hengästyttävän määrän paukuttelua. Nopeat pelit takaavat sen, että Hellfronttia voi ottaa vaikka muutaman erän ennen kuin siirrytään muiden ja vakavampien pelien pariin.

Kehittäjä: SkyGoblin

Kenelle: Neljän pelaajan välienselvittelyyn. Sopii täydellisesti hämäriin viikonloppuiltoihin, kun olet tovereidesi kanssa liian väsynyt lähteäksesi humputtelemaan.

Alusta: PS4, XONE, PC

2. Overcooked

Mitä useampi kokki, sitä huonompi soppa. Overcooked 2 tuo kaoottisen kulinarismin kotisohvalle. Meno keittiössä on varsin hektistä ja tämän takia kurinalainen toiminta on valttia, tai ainakin siihen pyrkiminen.

Kehittäjä: Team17

Kenelle: Kaikille kotikokeille.

Alustat: PS4, XONE, SWITCH, PC

1. Super Smash Bros. Ultimate

Super Smash Bros. Ultimate on täydellinen peli samalta sohvalta tahkottavaksi. Se tarjoaa uudelle pelaajalle mahdollisuuden (varsinkin esineiden kanssa), mutta mahdollistaa äärimmäisen haastavan kokemuksen sellaista haluavalle.

Valtavan hahmorosterin kruunaaman pelin ympärillä on myös suhteellisen virkeää toimintaa kilpapelaamisen saralla. Satunnainen pelailu on näin hyvää treeniä, jotta pääset viskomaan kaikki vastustajasi kadotukseen Nakkilan lukiolaneilla.

Kehittäjä: Nintendo

Kenelle: Vaikka pelin aloittamisen kynnys on näennäisesti matala, voi yksi loistava pelaaja dominoida otteluita. Tämän takia suurin piirtein saman verran pelanneiden kesken Ultimate on kaikkein parhaimmillaan.

Alusta: SWITCH

Samuli Leppälä

Olen kuvataidekasvattaja ja toimittaja. Elän omassa pelien, kulttuurin ja kirjojen maailmassa. Arvostan huonoa huumoria ja hassuja hattuja. Blogi: Varapeli