Viikonloppuna pelattiin UEFA eEURO 2024 -karsintojen toinen ja samalla viimeinen vaihe. Suomelle ei irronnut paikkaa EM-lopputurnauksessa.

Karsinnat pelattiin maajoukkueilla 95 rated -pelimuodossa, ja kaikki lohkon joukkueet kohtasivat toisensa yhdessä otteluparissa. Kovatasoiseen lohkoon arvottu Suomi jäi kahdeksan maan lohkossaan viidenneksi, joten haaveet paikasta kesän lopputurnaukseen kariutuivat.

Lohkovaihe alkoi heti huipputärkeällä ottelulla, kun vastassa oli lohkon ennakkosuosikkien joukkoon lukeutunut Belgian Bradley ”BorussiaBradley” Destoop. Tasainen ottelu olisi voinut kääntyä kummalle tahansa, mutta harmillisesti Borussia Dortmundia seuratasolla edustava belgialainen vei parin nimiinsä yhteismaalein 7–5.

Suomea edustanut Jesse ”Kossu72” Kosamo voitti seuraavaksi näytöstyyliin sekä Pohjois-Irlannin että Kosovon, mutta karsintojen avauspäivän viimeinen ottelupari Ukrainaa vastaan aiheutti lisää ongelmia Suomen jatkohaaveille. Kosamo ei onnistunut tälläkään kertaa kääntämään tiukkaa paria edukseen, vaan ukrainalaista CIG Gamingia edustava Andrey ”ST92” Shakalov nappasi täydet pisteet 8–7-voitolla.

Koska vain lohkovoittaja eteni kisoihin, oli Suomen tilanne lauantain jälkeen äärimmäisen haastava, mutta teoriassa lohkon kärkipaikka oli vielä saavutettavissa sopivalla ristiin pelaamisella. Kosamo selvitti päivän ensimmäisen haasteen, kun Valioliigaseura Wolverhamptonia edustava Walesin Kai ”Kai” Harris taipui huimalla loppukirillä maalein 6–5.

Jatkohaaveet romuttuivat kuitenkin lopullisesti seuraavassa otteluparissa, kun lohkon kenties suurin ennakkosuosikki, Ruotsin Olle ”Ollelito” Arbin, otti selvän 7–3-voiton Kosamosta. Päätösottelu Färsaaria vastaan jäi siis täysin panoksettomaksi, ja 6–7-tappion myötä Suomi sijoittui yhdeksällä pisteellään lohkonsa viidenneksi. Lohkon voitti hieman yllättäen Ukrainan Shakalov.

– Surkeat fiilikset. Mahdollisuuksia oli paljon parempaan, mutta tasaisuus ei pysynyt täyttä 180 peliminuuttia. Hyviäkin hetkiä oli, mutta myös huonoja, joihin ei yksinkertaisesti ole varaa, harmitteli Kosamo Palloliiton verkkosivuilla.

– Lähtökohdat olivat vähän vaikeat. Ei ollut oikein tarvittavaa itsevarmuutta joukkueeseen ja taktiikoihin. Niiden kanssa taistelin monta viikkoa, mutta toimivaa konseptia ei oikein löytynyt. Ei kuitenkaan mitään pois vastustajilta – taso oli juuri niin kova kuin odotinkin. Tästä vahvempana kohti seuraavaa koitosta!

Lähde: Palloliiton verkkosivut