First Person Shooterit eli ensimmäisen persoonan räiskinnät määrittyvät nimensä mukaisesti nimenomaan räiskinnän ja hyvin pitkälti niiden aseiden perusteella, joilla räiskintää suoritetaan. Vaikeasti määriteltävä aseiden ”fiilis” vain joidenkin pelien ja pyssyjen kohdalla loksahtaa kohdalleen. Joskus jopa niin vahvasti, että pelien yksittäiset aseet muistuvat mieleen vielä vuosienkin päästä, toki nostalgialasien ruusunpunaisten linssien läpi värittyneenä.

Aina muodissa olevaan top-listaukseen on kerätty räiskintäpelien aseistusta nimenomaan niiden epämääräisen fiiliksen pohjalta. Kyseessä on täysin subjektiivinen kokoelma, joka koostuu täysin allekirjoittaneen omista mielivaltaisista valinnoista, sekä uusien julkaisujen pyssyistä että nostalgian kultaamista tussareista. Kitinät alla olevista valinnoista tai omat paremmat ehdotukset voi heittää Eurheilu.orgin uudelle Discord-kanavalle: discord.gg/znGMa7r

 

5: Rebar Crossbow / Half-Life 2

Kuva: Valve Corporation.

Half-Life pelisarja on täynnä kekseliäitä ja taidolla mallinnettuja aseita, joista suurin osa ansaitsisi paikan tällä listalla. Rebar Crossbow, viralliselta nimeltään Resistance Crossbow, lunastaa kuitenkin tällä kertaa paikan itselleen pelkästään käytettäessä aiheuttamallaan fiiliksellä. Punahehkuiseksi kuumennettuja harjateräspuikkoja ampuva varsijousi on tee-se-itse -hengen huipentuma ja jokainen sillä singottu kallisarvoinen, mutta äärimmäisen tehokas, ammus tuo kummallista mielihyvää pelaajalle. Kaiken kruunaa erittäin mehukas äänitehoste. *Thunk!*

 

4: Shock Rifle / Unreal Tournament

Kuva: Epic Games.

Shock Rifle tarjoaa pelaajille kaksi vaihtoehtoa, joko hitaasti liikkuvan plasmapallon tai välittömän säteen. Kumpikaan ei itsessään ole erityisen voimakas. Pallo liikkuu hitaasti ja on helppo väistää, säde puolestaan ei tee vahinkoa kovinkaan tehokkaasti. Plasmapyssyn salaisuus piileekin ”piilotetussa” kolmannessa vaihtoehdossa. Kun palloa täräyttää aseen säteellä, se räjähtää tehden mittavaa vahinkoa. ”Shock Comboksi” nimetyllä yhdistelmällä osuminen ei missään nimessä ole helppoa, mutta siksi se on sitäkin tyydyttävämpää kun räjähdyksellä saa napattua pahaa aavistamattoman vastustajan.

 

3: Spy’s Knife / Team Fortress 2

Kuva: Valve Corporation.

Spy-hahmon käyttämä veitsi on periaatteessa hyvin yksinkertainen ase: isku selkään on automaattinen tappo, muuten sillä sohiminen on lähinnä turhaa ajanhukkaa. Aseen tehokas käyttö vaatii siis täysin erilaista ajattelu- ja toimintatapaa suoraviivaisempaan räiskintäpelityliin verrattuna. Mehukkaiden selkäänpuukotusten saaminen vaatii kenttien ja vihollisten liikkeiden hyvää tuntemusta. Erittäin mielenkiintoinen ase, joka ei palkitse salamannopeista reflekseistä ja pääosumien tarkasta naputtelusta, vaan strategisemmasta ja harkitusta otteesta.

2: Director’s Gun / Control

Kuva: Remedy Entertainment.

Controlin Director’s Gun on hieman kuin Portal-pelien portaalipyssy (anteeksi, siis Aperture Science Handheld Portal Device). Kyseessä on niin mielenkiintoinen ase, että se yksin riittää, peli ei kaipaa enempää vaihtoehtoja. Mikään normaali tussari ei tietenkään ole kyseessä, vaan tirehtöörin pyssy on muotoaan muuttava, useita eri moodeja tarjoava yliluonnollinen vempain. Pistooli muuttuu kätevästi lennosta suurempaa hajontaa tarjoavaksi haulikoksi, tai jopa väkkärän lailla pyöriväksi sarjatuliaseeksi.

 

1: Mei’s Endothermic Blaster / Overwatch

Kuva: Blizzard Entertainment.

Mein jääpuikkoja ampuva ja vihollisia jääsuihkulla jäädyttävä pyssy on vastapuolen pelaajien käyttämänä äärimmäisen ärsyttävä ja siksi omassa kädessä sitäkin hauskempi. Paikalleen jäädytettynä vastapuolen ärsyttävästi poukkoileva Genjikin pysyy aloillaan ja ottaa kiltisti jääpuikkoja vastaan, pääosumia merkkaavien ihanien kilahduksien saattelemana. Ehdotonta FPS-aseiden kärkikastia.