Fanien pitkään odottama Overwatch World Cup alkaa tänään. World Cup turnaus eroaa muista BlizzConin peliturnaksista siinä, että sen joukkueet on koottu saman maan pelaajista, faniäänten perusteella.

Lohkovaiheeseen on päässyt mukaan joukkueet 16 eri maasta, joista kahdeksan pääsee jatkoon. Joukkueiden pelaajat ovat osaltaan toisilleen ennalta melko tuntemattomia, joten tiimien kovin haaste aluksi on yrittää pelata hyvin yhteen uusien tiimiläisten kanssa.

Seuraavaksi hieman analyysiä turnauksen mielenkiintoisimmista joukkueista:

cropped_pharah1

Lohko A

A lohkon mielenkiintoisimmat joukkueet ovat varmastikin Kanada, sekä Ruotsi.

Ruotsi on ollut aina maailman johtavia maita FPS peleissä, ja ruotsalaiset näyttävät onnistuvan tässä myös Overwatch skenessä. Ruotsin joukkueessa on jo nyt maailma parhaimmistoon kuuluvia pelaajia, joten joukkue näyttää todella kovalta, ainakin paperilla.

Ruotsin kokoonpanoon kuuluvat damage dealer pari Kevyn ”TviQ” Lindström (Rogue) sekä André ”iddqd” Dahlström (ex-Fnatic). Heidän supportteinaan toimivat maineikkaat Sebastian ”Zebbosai” Olsson (Misfits) ja Sebastian ”chipshajen” Widlund (Team EnVyUs). Joukkueen tankkina pelaa Christian ”cocco” Jonsson.

Kanadan joukkueessa on tapahtunut muutamia muutoksia vielä yleisöäänestyksen jälkeen. Whiz tiputettiin ulos kokoonpanosta ja hänen paikalleen tiimiin otettiin Methodin Randal ”Roolf” Stark. Joukkue nojaa kovasti tunnettuihin DPS pelaajiin Lane ”Surefour” Roberts (Cloud9) sekä Andrew ”id_” Trulli (Team Liquid), joiden uskotaan kantavan joukkuetta pitkälle. Joukkueesta löytyy myös entinen Star Craft II veteraani Chris ”HuK” Loranger.

Espanjan tiimistä löytyy useita pelaajia maailman huippujoukkueista, eikä tätäkään kokoonpanoa kannata aliarvioida. Joukkueen tankkina toimii REUNITEDIN Sergi ”Winghaven” Torras, sekä supporttina Jonathan ”HarryHook” Tejedor (Team EnVyUs). Yhtenä pelaajana DPS roolissa on Jose Antonio ”BromaS” Ramos (Team Dignitas), kaikki luetellut pelaajat ovat jo jättäneet jälkensä Overwatchin suurimpiin turnauksiin ja heillä alkaa olla paljon kokemusta kovatasoisista turnauksista.

Brasilia tulee todennäköisesti olemaan tämän lohkon heikoin lenkki. Joukkueesta kyllä löytyy muutamia pelaajia, mutta he ovat pelanneet pääasiassa oman maansa turnauksia.

Lohko B

Useat pitävät tätä lohkoa koko turnauksen kovimpana lohkona. Kaikki tämän lohkon ottelut ovat varmasti katsomisen arvoisia, ja parasta luokkaa mitä Overwatch skenellä on tällä hetkellä tarjota.

Lohkon kovimpana pidetty joukkue on Yhdysvallat, jonka kokoonpanossa pelaa useita tunnettuja pelaajia eri organisaatioista. Ainoastaan ”ster”, ei pelaa tällä hetkellä minkään ammattijoukkueen riveissä, mutta hän on tämän hetken johtavia Overwatch striimereitä Twitchissä, ja hänellä on sopimus Luminosity Gamingin kanssa.

Team USA:n kovimpia vahvuuksia on se, että pelaajat ovat tottuneet pelaamaan useita eri rooleja. Joukkueesta löytyy muutama NRG eSportsin pelaaja, Brandon ”Seagull” Larned sekä Daniel ”Gods” Graeser, joilta onnistuu pelaaminen lähes kaikilla pelin Heroilla, jotka toimivat parhaiten eri tilanteisiin. Ronnie ”Talespin” DuPree (Team EnVyUs) sen sijaan on ehdottomasti maailman tämän hetken paras Pharah pelaaja ja Adam ”Adam” Eckel (Cloud9) sekä Adam ”MESR” De La Torre (Team Liquid) ovat kova vahvistus joukkueelle pahan paikan tullessa. Yhdysvalloilla on myös kotikenttäetu, eikä heidän tarvitse matkustaa pitkiä matkoja turnaukseen.

Team USA saa lohkossaan kovaksi vastukseksi sekä Venäjän, että Saksan joukkueet. Venäjän joukkue dominoi Italiaa, Israelia, Bulgariaa, sekä Sveitsiä matkallaan World Cuppiin. Sen kokoonpanoon kuuluu hyvä sekoitus tunnettuja pelaajia, kuten Andrei ”uNFixed” Leonov (REUNITED) ja George ”ShaDowBurn” Gushcha (FaZe Clan), sekä pelaajia, jotka vasta luovat uraansa kansainvälisillä kilpakentillä, kuten Ruben ”Rubikon” Zurabyan (ANOX).

Team Russiaan kuului alun perin myös Alexei ”cYpheR” Yanushevsky, mutta hänet jouduttiin korvaamaan Kiryl ”Anak” Nikalayenkalla. Nähtäväksi jää, kuinka hyvin Venäjän joukkue pystyy sopeutumaan pelaajavaihdokseen.

Myös Saksa joutui muokkaamaan kokoonpanoaan sen jälkeen, kun Martin ”BUR1X” Buric:lle (mousesports) tuli yllättäviä viisumiongelmia ja hänet jouduttiin korvaamaan Luminosity:n Dominik ”Ruster” Wafflella. Joukkuetta johtaa EnVyUs:n kapteeni Dennis ”INTERNETHULK” Hawelka, jonka johtamistaidot ovat vieneet joukkuetta voitosta voittoon Pohjois-Amerikan pelikentillä. Kannattaa pitää silmällä myös joukkueen DPS duoa Artur ”art1er” Bischofia (ex-Dignitas) ja Arthur ”Eissfeldt” Marx (Luminosity), joiden yhteistyötä tarvitaan voittojen takaamiseksi.

Chile jää todennäköisesti tämän lohkon häntäpäähän, sillä se on suunnilleen saman tasoinen, kuin Brasilian joukkue. Chilen joukkueessa pelaa kolme pelaajaa White Panthersista, mutta heillä on erittäin vähän kansainvälistä otteluista.

Lohko C

Tästä lohkosta löytyy joukkue, jota varmasti ainakin tämän artikkelin lukijat tulevat seuraamaan, nimittäin Suomi! Suomea, sekä Etelä-Koreaa pidetään ehdottomasti tämän lohkon kovimpina joukkueina.

Etelä-Korealla on kuitenkin yksi etu suhteessa Suomeen, sekä muihin joukkueisiin. Sen kokoonpanosta löytyy erittäin paljon kokemusta kansainvälisistä otteluista. Kolme sen pelaajista tulevat Lunatic-Hai joukkueesta, joka sijoittui toiseksi APAC Premier turnauksessa, sekä kokoonpanon kaksi muuta pelaajaa sijoittuivat samassa turnauksessa sijoille 5-8. Afreeca Freecs Bulesin riveissä. Kaikki Etelä-Korean pelaajista ovat mukana tällä hetkellä OGN Overwatch APEX Season 1:llä, ja he ovat osoittaneet erittäin hienosta taitojaan pelata oikein missä tahansa kartassa, ketä tahansta vastaan. Gong ”Miro” Jin Hyuk:n johdolla tämä joukkue tulee varmasti tekemään paljon tulosta, ja onkin samalla yksi turnauksen ennakkosuosikeista.

Suomen joukkue tulee pelaamaan mielenkiintoisella kokoonpanolla, johon kuuluu kolme support/tank pelaajaa. Taktiikka on Ninjas in Pyjamasin kehittelemä, ja kyseisesta joukkueesta kolme ovatkin juuri NiP:n riveistä: Joonas ”zappis” Alakurtti, Kalle ”hymzi” Honkala ja Lauri ”mafu” Rasi. Vaikka erikoisesta taktiikasta saattaa olla hyötyä World Cup turnauksesta, löytyy joukkueesta myös muita maailman huippupelaajia, kuten Timo ”Taimou” Kettunen (Team EnVyUs), yksi maailman parhaimmista DPS pelaajista, sekä toinen luotettava DPS Jiri ”LiNkzr” Masalin (Dignitas). Viimeisimpänä, muttei vähäisimpänä kokoonpanosta löytyy vielä Jani ”Tseini” Kähkönen, entinen TF2 pelaaja, joka allekirjoitti vasta sopimukset Luminosityn kanssa.

Team Australialla, sekä Taiwanilla on molemmilla vahva joukko ammattilaispelaajia, jotka ovat tottuneet pelaamaan yhdessä. Australian joukkueeseen kuuluu neljä pelaajaa Tempo Storm AUS:sta, ja Taiwanin lähes koko joukkue koostuu ahq e-Sports Club:n pelaajista. Joukkueiden taso ei kuitenkaan välttämättä riitä Etelä-Korean, sekä Suomen erittäin lahjakkaita pelaajia vastaan.

cropped_tracer1

Lohko D

Ranskan kokoonpano muistuttaa kovasti Team Canadan kokoonpanoa. Joukkueesta löytyy yksi maailman parhaista Zarya pelaajista, Jonathan ”Kryw” Nobre (Misfits), sekä kokenut ja varma support Jean-Louis ”KnOxXx” Boyer (Rogue). Kokoonpanossa on mukana myös tunnettu Laurent ”DeGuN” Prinderre, joka pelasi lähes vuoden melty eSport Club:n kanssa ennen sen hajoamista. Loput joukkueesta on kasattu tunnetuista striimereistä, sekä YouTube tähdistä. Tämä ei välttämättä tarkoita sitä, että joukkue olisi vaikeuksissa, sen pitää kuitenkin löytää nopeasti yhteishenki ammattipelaajien, sekä striimereiden välille.

Kiinan joukkue oli alun perin tarkoitus luoda kokonaan Invictus Gamingin sisarjoukkueista, Fire ja Ice kokoonpanoista. Fire’s Yang ”Tresor” Shuoyun ja Guan ”LINKIN” Yueden viisumiongelmien takia heidät jouduttiin kuitenkin korvaamaan Snake eSports:n Zhou ”HuaMao” Xiaolong:lla ja Zhou ”Pangge” Yu:lla.

Kiinan tulos viimeisimmissä kansainvälisissä turnauksissa on kuitenkin ollut melko pettymys. Kiinan joukkueessa esiintyvistä pelaajista Snaken pelaajat pääsivät pisimmälle APAC Premieressä, sijoille 5-8. pudotuspelivaiheessa hävittyään NRG eSportsille 3-0. Silti Kiinan joukkue tulee varmasti taistelemaan kovasti World Cupin palkintopaikoista.

Lohkon ja samalla koko turnauksen viimeiset joukkueet tulevat Kaakkois-Aasiasta, ja joukkueiden pelaajilla on melko vähän kokemusta kansainvälisistä otteluista. Singapore voitti Malesian ja Filippiinien joukkueet Aasian alueellisissa karsinnoissa ja ansaitsi näin paikkansa World Cupissa. Fanit, jotka ovat seuranneet muita Blizzardin pelejä, saattavat muistaa Marcus ”Revenant” Tan:n, joka pelasi StarCraft 2:ta, sekä esiintyi hetken Relicin HOTS kokoonpanossa vuonna 2015.

Thaimaan kokoonpano voitti Japanin ja Hong Kongin alueellisissa karsinnoissa. Kaikki paitsi yksi joukkueen pelaajista ovat Team WeedTimen kokoonpanosta, Thai joukkueesta, joka voitti Overwatch Thailand turnauksen.

Aivan kuten Brasilian ja Australian joukkueet, myös Thaimaan ja Singaporen joukkueet saattavat yllättää turnauksessa, heillä ei kuitenkaan ole juurikaan näyttöä kansainvälisistä otteluista.