Lauantaina 2.2.2019 kello 15:00 Helsingin Messukeskuksessa taistellaan finaalipaikasta ASUS ROG Winter 2019 CS:GO -turnauksessa. Vastakkain asettuvat suomalainen HAVU Gaming ja saksalainen ALTERNATE aTTaX.

Tuleva finaalivastustajakin on jo selvillä. Suomalaisjoukkueiden taistelussa ENCE varmisti perjantai-iltana finaalipaikkansa helpohkolla 2-0 -voitolla (Overpass 16-2, Mirage 16-13) SuperJymystä. SuperJymyn karttavalinta Overpass oli ENCEn näytöstä, mutta SuperJymy teki ENCEn karttavalinta Miragessa hyvän loppukirin vaikean alun jälkeen.

Uunituoreet kokoonpanot

HAVUn ja aTTaXin kamppailua värittävät molempien joukkueiden viimeaikaiset kokoonpanomuutokset. Joukkueet ovat kohdanneet keskenään viimeksi United Masters League -runkosarjaottelussa 7.1.2019, mutta tuolloin HAVUn kokoonpano oli hyvin erilainen kuin tulevassa lauantain kohtaamisessa.

Eetu ”sAw” Saha on sittemmin vaihtanut valmentajan rooliin, Jesse ”zehN” Linjala on lähtenyt kokeilemaan siipiään Red Reserven riveihin ja Taneli ”disturbed” Veikkola oli tuuraamassa lomailevaa Olli ”sLowi” Pitkästä. Tuolloin molemmat joukkueet voittivat omat karttavalintansa ”paras kahdesta” -formaatissa pelatussa ottelussa. HAVUn uusi kapteeni – eli pelitermein in-game leader – Petteri ”peku” Jaakkola ja zehNin jättämää aukkoa paikkaava Aaro ”Hoody” Peltokangas aloittivat koeaikansa HAVUssa 17.1.2019 eli vain kaksi viikkoa sitten.

aTTaXin kokoonpano on pysynyt samana, mutta 29.12.2018 eli vain reilu kuukausi sitten rivistö koki suurempaa tuuletusta. Peräti neljä pelaajaa lähti ja pelaavaan kokoonpanoon jäi vanhasta viisikosta ainoastaan Stefan ”stfN” Seier. Nykyinen kokoonpano on ollut kasassa 6.1.2019 alkaen eli noin puolitoista viikkoa pidempään kuin HAVUn tuorein koostumus.

Askelmerkit kohdilleen nettiliigoissa

Molemmat joukkueet ovat pelanneet kokoonpanomuutostensa jälkeen nettiliigoja vaihtelevalla menestyksellä.

HAVUlla peli ei ole lähtenyt kulkemaan kokoonpanomuutosten jälkeen ainakaan lopputulosten valossa – kuudesta kahden kartan UML-liigakamppailusta HAVUlle on jäänyt käteen vain yksi karttavoitto. Kyseinen karttavoitto tuli toki Minor-turnauksessa pirteästi esiintynyttä Valiancea vastaan eikä aTTaX ole missään nimessä serbikokoonpanon tasolla.

aTTaXin saldo yhtä monessa kartassa samaista liigaa on 6-6. Vertailukelpoisista vastustajista aTTaX pystyi voittamaan tanskalaisen Trickedin lukemin 2-0, HAVUn hävitessä samaiselle joukkueelle edeltävänä päivänä lukemin 0-2.

ESEAn liigoissa HAVUn saldo kolmesta ensimmäisestä ESEA Advanced -liigaottelusta on kaksi voittoa ja yksi tappio. Aiemman aTTaX-kokoonpanon jalanjäljissä saksalaiset pelaavat HAVUa sarjaporrasta ylempänä MDL-liigassa, mutta he eivät ole vielä avanneet sarjakauttaan.

HAVUn alkulämmöt

Saksalaisjoukkue joutuu lähtemään otteluun niin sanotusti kylmiltään, kun HAVU puolestaan avasi turnauksensa voittamalla TORIn perjantaina suoraan kahdessa kartassa. HAVUlla oli hidas alku molemmissa kartoissa, mutta koneen käynnistyttyä voittajasta ei jäänyt lopulta epäselvyyttä.

Ottelusta nousi esiin kaksi asiaa:

1. HAVU aloitti veto-prosessin normaalista poiketen poistamalla Overpassin, kun normaalisti he ovat poistaneet Infernon. Kyseessä voi olla jonkinlainen vastustajakohtainen ratkaisu ja TORI nielaisi syötin kokonaan häviten karttavalintansa lukemin 9-16. Ratkaisulla HAVU kuitenkin näytti, ettei se pelkää pelata Infernoakaan. HLTV:n tilastojen mukaan tämä oli puolen vuoden sisään vasta toinen kerta, kun HAVU pelaa kyseistä karttaa.

2. Edellisviikon ESEA-kamppailuista poiketen joukkueen ensisijaisena AWP-pelaajana toimi peku, vaikka vielä tiistaisessa UML-liigan kamppailussa ja edeltävän viikon ESEA-kamppailuissa tarkkuuskivääriä käsitteli Lasse ”ZOREE” Uronen. Ratkaisu ei ole sinänsä mikään yllätys, koska pekulla oli samainen IGL+AWP-rooli myös vanhassa joukkueessaan Conquer Gamingissä. Ratkaisu on saattanut tuoda pekua lähemmäs hänen omaa mukavuusaluettaan, ettei hänen tarvitse keskittyä samaan aikaan opettelemaan sekä uusien ihmisten johtamista että rifle-pelaamista.

Televisionäkyvyyttä tarjolla

Saksalaisten parempi menestys viimeaikaisissa online-kamppailuissa ei välttämättä tarkoita mitään tämän turnauksen kannalta. HAVU pääsee pelaamaan kotiyleisön edessä ja on jo päässyt sinuiksi talvisten Assemblyjen turnauskoneiden ominaisuuksien kanssa.

Otteluparin häviäjä ei pakkaa kamojaan samoin tein, vaan kohtaa pronssiottelussa SuperJymyn. Voittaja puolestaan pääsee mittelemään ENCEn voimia kello 22:00 alkavassa finaalissa, joka televisioidaan Yle TV2:lla.

Saksalaisten lanikunnon testaus alkaa lauantaina kello 15:00 alkaen. Taistelua finaalipaikasta ENCEä vastaan voi seurata Yle Areenassa tai Twitchissä kanavalla ROGTournament.

Kalle Kareinen

Olen ollut cs:n suurkuluttaja 2000-luvun alkupuolelta asti. Aloitin selostajaurani cs:n parissa vuonna 2016 ja siirryin huhtikuussa 2018 selostamaan Twitchissä kanavalle WeCastFin. Satunnaisesti ääntäni kuulee myös Yle Areenassa ja Elisa Viihteellä. Aloitin urheilutoimittajaopinnot Laajasalon opistossa tammikuussa 2019 ja pyrin tuottamaan cs-sisältöä selostelujen lisäksi myös teksti- ja videomuodossa.