Tiesitkö, että vuonna 2008 videopalvelu Vimeo teki selkeän linjauksen, jossa se kielsi uusien pelivideoiden lataamisen palveluunsa? Tämä käsitti kaikki läpipeluuoppaat, ottelut, raidit ja muun tämän kaltaiset sisällöt. Let’s play -videoista ei vielä tuolloin puhuttu sanan nykyisessä merkityksessä.

Mikäli et ole koskaan kuullut Vimeosta, niin kyseinen videopalvelu oli YouTuben kova kilpailija vuosituhannen alkupuolella. Muistan kuinka vielä noin seitsemän vuotta sitten taidekoulun lehtori suositteli Vimeon käyttämistä, siinä kun oli jotain hohdokkaampaa, kuin kansanomaisessa YouTubessa.

Nykypäivän perspektiivistä pelivideoiden poistaminen palvelusta kuulostaa käsittämättömältä ratkaisulta. Kun mietitään pelkästään YouTuben suurimpia henkilöbrändeja, on kärkipään hahmoista suurin osa pelivideoita tekeviä sisällöntuottajia.

Vuonna 2008 Vimeo sai kuitenkin kyllikseen palvelun tukkivista pelivideoista ja päätti hankkiutua niistä kerralla eroon. Palvelu antoi linjaukselle yksiselitteisen syyn: pelivideot eivät ole ”luovaa ilmaisua”. Tarkennettakoon, että Vimeon keskeinen tavoite oli inspiroivien videoiden jakaminen ystäville ja läheisille. Perustamisvuonna 2004 tuskin edes uskallettiin unelmoida siitä, millaisen näkyvyyden viraaleiksi hiteiksi nousevat videot saavuttavat herran vuonna 2019.

Toinen syy kiellolle oli jo tuolloin pelivideoiden valtava määrä. Kyseiset videot tuppaavat vielä olemaan keskimääräisiä rainoja pitempiä, joten niistä haluttiin yksioikoisesti päästä eroon. Päätös tuntuu jälkeenpäin tarkasteltuna hullunkuriselta, palvelusta kun poistettiin sen suosituin genre.

Eräässä mielessä Vimeo onnistuikin tavoitteessaan. Nykyään palvelu tunnetaan – pardon my French – hipsterien suosimana alustana. Kanava on muuttunut marginaalisen joukon käyttämäksi, mikäli sitä verrataan YouTuben kaltaiseen kolossukseen.

Mutta mitä jos Vimeo olisi toivottanut pelivideot tervetulleiksi, eikä olisi langennut omaan hybrikseensä? Kyse oli vuodesta 2008. Kukaan ei ollut vielä kuullut PewDiePiesta ja Twitch saapui verkkoon vasta muutaman vuoden päästä. Näin jälkiviisaana on helppo huudella, mutta tapaus osoittaa sen miten lyhytnäköiset visiot voivat äkkiä käydä kalliiksi.

John Backus

@backus
Ouch!! Vimeo in 2008 (paraphrasing):

> Video game recordings are our fastest growing genre of video, but we don't think they count as "creative expression", so we're banning them.

Imagine if they had embraced eSports! This is 3 years before Twitch launched.

Samuli Leppälä

Olen kuvataidekasvattaja ja toimittaja. Elän omassa pelien, kulttuurin ja kirjojen maailmassa. Arvostan huonoa huumoria ja hassuja hattuja. Blogi: Varapeli