Aamukahvi meni väärään kurkkuun, kun luin tunnetun urheilutoimittaja Tapio Suomisen uusimman Twitter-viestin. Postauksessaan hän yksiselitteisesti toteaa, ettei esports ole urheilua. Periaatteessa tuon väittämän voin niellä, mutta viesti eteni aina vain raflaavammaksi.

”Se on puuhastelua”

Suomisen mukaan kyseessä on puuhastelua, josta tukijat ovat valmiita maksamaan miljoonia. Lopuksi hän tarjoaa vertauksen omasta lapsuudestaan, jossa hän ajeli Scaletrixillä (muovinen sähköautorata) ja katseli naapuri Tainan rintoja. Suominen antaa ymmärtää ettei tällä toiminnalla ollut mitään tekemistä urheilun kanssa, kuten ei esportillakaan.

Tapio Suominen

@tapio_suominen
... Esports ei ole urheilua. Se on puuhastelua, josta tukijat maksavat miljoonia. Urheilun kanssa sillä ei ole mitään tekemistä. Ajoin poikasena Scaletrixiä, ja katselin naapurin Tainan varhaiskypsiä tissejä, mutta ei silläkään ollut mitään tekemistä urheilun kanssa... 😌💕

Ymmärrän, että viesti on provo ja periaatteessa Suominen on onnistunut kohdallani, kun edes vaivaudun kirjoittamaan vastiketta yhteen Twitter-viestiin.

Se, että kilpapelaamista verrataan puuhasteluun on yksinkertaisesti alentavaa, sekä koko vertauskuva tisseistä ja Scaletrixistä on käsittämätön. Viestistä huokuu tietämättömyys: ”en ymmärrä mitä jokin tarkoittaa, joten en pidä siitä”.

Onko kilpapelaaminen ylipäätään urheilua?

Vielä muutama vuosi sitten käytiin vakavaa keskustelua siitä, voiko kilpapelaamista kutsua urheiluksi. Tätä kysymystä ei ole vieläkään tyhjentävästi käsitelty, mutta yleinen konsensus on valmis hyväksymään esportin osaksi urheilun valtavaa kirjoa.

Silti jopa skenen sisällä olevat ammattilaiset eivät välttämättä koe tekemistään urheiluksi. Esimerkiksi Jesse ”JerAx” Vainikka kertoi taannoin Ilta-Sanomien haastattelussa, ettei hänen mielestään urheilua ja kilpapelaamista tulisi sekoittaa keskenään.

Kyse on kokonaiskuvasta, halutaanko korostaa kilpapelaamista vai e-urheilua? Onko kyseessä täysin autonominen kilpailemisen ilmiö vai tulisiko sen kuulua selkeästi urheilun kattotermin alle? Tässä suhteessa Suomisen huomio, ettei elektroninen urheilu ole urheilua, on ymmärrettävä näkökulma.

Väite vie pohjan koko keskustelulta

Kuitenkin väite siitä, että kyse on pelkästä puuhastelusta, vie pohjan koko keskusteluta. Viestillään Suominen antaa ymmärtää, että kaikki toiminta kilpapelaamisen ympärillä on turhaa, sillä onhan kyse vain puuhastelusta. Tämä vie arvon tekemiseltä ja jopa harrastamiselta. Puuhailu kun usein asettuu samaan linjaan askartelun ja piipunrassien kanssa.

Yhtä huonona analogiana voin todeta, että ei silläkään ollut mitään tekemistä urheilun kanssa, kun itse makoilin liikkatunnilla ladun varressa räkää syöden.

Samuli Leppälä

Olen kuvataidekasvattaja ja toimittaja. Elän omassa pelien, kulttuurin ja kirjojen maailmassa. Arvostan huonoa huumoria ja hassuja hattuja. Blogi: Varapeli