Iso paljastus – HObbit ja moni muu CIS-pelaaja tutkittavana sopupelaamisesta

Sopupeli-skandaali jyllää Counter Striken CIS-skenessä. Kesken Major-turnauksen on julkaistu todella vakavia syytöksiä vakuuttavien todisteiden kera vuonna 2015 tapahtuneesta kolmen ottelun mittaisesta sopupeliputkesta.

Päivitys klo: 16.20 – HObbit kiistää syytökset sopupelaamisesta.

Dexerton tutkiva journalisti Richard Lewis julkaisi maanantaina artikkelin, missä vakavasti sairastunut CS-pelaaja Rustam ‘5TRYK#R’ Älımqūlov paljastaa mm. Cloud9:ssä pelaavan Abay ‘HObbit’ Khasenovin osallistuneen sopupeleihin vuoden 2015 lopulla pelatessaan PARTY -nimisessä joukkueessa.

Paljastus lähti liikkeelle, kun ‘5TRYK#R sai selville olevansa vakavasti sairas. Herra kertoi, että ei halua jättää mitään pöydälle, mikäli pahin tapahtuisi:

”Testit tulivat takaisin mukanaan vakava diagnoosi. Taistelen loppuun asti, ja yritän voittaa tämän. Vuonna 2016 peliurani päättyi tiettyjen tapahtumien vuoksi. Kuuteen vuoteen en ole pystynyt päästämään irti, ja tämä tilanne raastaa minua henkisesti. Haluan kertoa totuuden PARTY-joukkueestani ja saada mielenrauhan.”

Edellä oli avaus sarjalle twiittejä ja videoita, jotka näyttivät vakuuttavia todisteita siitä, että PARTY-joukkue oli osallistunut ns. ”spot-fixaamiseen”. Kyseessä on sopupelin muoto, missä joukkue ei yritä muuttaa ottelun lopputulosta, vaan tietyn osa-alueen lopputulosta. Tässä tapauksessa kyseessä oli pistoolikierrosten tahallinen häviäminen.

Lue myös: Jamppi aikoo palata CS:ään! Paluu aikaisintaan lokakuussa.

PARTY:n suunnitelma oli hävitä terroristipuolen pistoolikierros tahalleen jokaisessa lohko-ottelussa Starladderin Regional Minor Championship -turnauksen suljetuissa karsinnoissa samalla joukkueen pelaajien lyöden vetoa pistoolikierroksesta. Tahalleen hävittyjen pistoolikierroksien jälkeen joukkue yritti kuitenkin voittaa ottelut. 5TRYK#R:n mukaan joukkueen pelaajat nettosivat noin $5,000 per nuppi.

Kyseiset kolme ”fixattua” ottelua olivat:

5TRYK#R julkaisi myös videot jokaisesta ottelusta selostuksen kanssa, missä hän selventää tehtyjä päätöksiä ja tuo esille tahalleen hävityt kierrokset.

Paljastukset tehnyt 5TRYK#R julkaisi myös kuvakaappauksia, missä Major-voittaja sekä Cloud9:n nykyinen pelaaja HObbit keskustelee vedoista:

”Lyö talo peliin, osta uusi. Helppoa”.
”Tässäkö tämä oli, onko se ohi?”

Herra julkaisi myös tallenteen TeamSpeak -keskustelusta pelaajien välillä, mikä tapahtui Helmikuussa vuonna 2016. Keskustelussa on mukana kaikki PARTY:n viisi pelaajaa.

Dexerton mukaan kohdassa 19:40 5TRYK#R puhuu keeN:n ja fitchin kanssa otteluista. Keskustelussa fitch paljastaa joukkueen halunneen hävitä tahalleen muita otteluita, mutta eivät kuitenkaan tehneet niin huonojen kertoimien vuoksi. Richard Lewisin artikkelissa ollut keskustelu alla käännettynä suomeksi.

keeN: Eilen olin yllättynyt, että pystyit edes kysymään minulta tuollaista – oliko ottelu rehellinen vai ei.

5TRYK#R: Minulla oli epäilykseni.

keeN: Teemme aina päätökset viisikkona, yhdessä.

5TRYK#R: Minä kysyin, sinä vastasit, fine by me

keeN: Olen aivan ymmälläni, että voit edes kysyä tuollaista.

5TRYK#R: Se johtui siitä, kun sinä ja Abay (HObbit) sanotte aina tarvitsevanne rahaa, ja sanotte, että ”hävitään tahalleen”.

keeN: Kyllä, ”hävitään tahalleen”, olin mukana siinä. Abay oli mukana myös. Tyypit kysyivät, että onko jotain meneillään, ja sanoin että kysyn kaikilta – ja kysyin. Fitch sanoi olevansa mukana, sillä hän tarvitsee rahaa. Sinä sanoit, että olet sitä vastaan – siinä kaikki.

Fitch: Me halusimme hävitä tahalleen 8-bit:ä vastaan – eikö vain? – mutta hävisimme ottelun Arcadea vastaan rehellisesti, ja sitä ei ollut mitään järkeä hävitä tahalleen, sillä kertoimet olivat todella heikot. Siinä ei ollut järkeä rahallisesti.

Major-voittaja HObbitia saattaa odottaa pitkä pelikielto, mikäli Valve pitää IBP-keississä asettamansa linjan sopuotteluiden rankaisemisessa.

Dexerton mukaan kohdassa 38:42 5TRYK#R puhuu myös toisesta ottelusta, mikä tapahtui vuonna 2016. Kyseisessä ottelussa PARTY pelasi 8-bit -joukkuetta vastaan, ja se oli erittäin monen tekijän puolesta täysin sovittu ottelu. PARTY hävisi kyseisen ottelun lukemin 1-2, mutta sopupeliä käytiin ilmeisesti 8-bit:n puolelta. Kyseisessä ottelussa Fanobetin adminin kanssa käydyn keskustelun perusteella samasta IP-osoitteesta asetettiin kuusitoista $50 vetoa eri käyttäjiltä. Tämän lisäksi kyseisessä ottelussa epäiltiin 8-bit:n Anton ‘psyduck’ Tyurinin käyttäneen wallhackia. Kyseisestä ottelusta on useita klippejä Youtubessa.

5TRYK#R päätti keskustelun Lewisin kanssa paljastamalla ärsyyntyneensä jäädessään CIS-skenen ulkopuolelle, kun herra kertoi ettei halua hävitä tahalleen:

”Vuonna 2016 urani oli vahva ollessani kapteeni ja pelaaja. Olin Kazakhstanin eliitissä. Tunsin AdreN:n, moun, HObbitin, fitchin, keenin, fantastikan ja muita, mutta kun lopetin puhumisen PARTY-joukkueen kanssa heidän halutessaan jatkaa sopupelejä, minut puskettiin ulos. En päässyt kansallisjoukkueeseen enään, ja pelaajat maastani lopettivat puhumisen kanssani. Ajattele tilanne, missä lopetat puhumisen karriganin, cadiaN:n, gla1ven ja Snappin kanssa Tanskassa, ja sinulla ei ole sen jälkeen mitään tulevaisuutta oman maasi CS-skenessä.”

Kuten Dexerton Richard Lewiskin kirjoittaa, on paljastuksien ajoitus erikoinen. Kirjoitushetkellä hänen entinen joukkuekaverinsa HObbit pelaa Counter Striken Antwerpin Major-turnauksessa Cloud9:n kanssa.

Dexerto otti yhteyttä Cloud9:n johtoon, josta vastattiin, että organisaation on tehtävä oma tutkimuksensa ennen kuin he pystyvät antamaan selvitystä asiasta. Kaikki todisteaineisto ja materiaali Dexerton raportista on lähetetty ESIC:lle (Esports Integrity Commission), jotka vastasivat Dexertolle ottaen asian tosissaan, ja aloittaneen jo laajamittaisen tutkintaprosessin.

Kaikki artikkelissa viitattu todisteaineisto löytyy Dexerton julkaisemasta loistavan kattavasta artikkelista. Kyseisen artikkelin voit lukea täältä.

Ota eurheilu.org haltuun myös Twitterissä!


Näin saat 20 vapaapeliä

Et tarvitse omaa talletusta

  • Avaa pelitili Kalevala Kasinolle.
  • Valitse suosikkipeli Reactoonz ja pelaa 20 vapaapeliä ilman omaa talletusta!
  • Lisäksi tarjolla huikea 325€ bonus.