Englannin National Health Service – eli maan julkinen terveydenhoitojärjestelmä – on huolissaan loottilaatikoiden yhteydestä uhkapelaamiseen. Voit lukea NHS:n raportin kokonaisuudessaan täältä.

NHS:n mielenterveysosaston johtaja Claire Murdoch kirjoittaa julkaistussa raportissa: ”Yhdenkään yhtiön ei tulisi koukuttaa lapsia uhkapelaamaan loottilaatikoilla. Yhdenkään firman ei tulisi myydä loottilaatikollisia pelejä, joissa tuurilla on tällainen osuus.”

Murdochin mukaan pelien julkaisijoiden tulisi kieltää pelit, jotka mahdollistavat loottilaatikoiden ostamisen. Tämän lisäksi hän kehottaa yhtiöitä harkitsemaan pelinsisäisiä ostorajoituksia ja parantamaan kuluttajien tietoisuutta siitä, millä todennäköisyydellä he voivat saada minkäkin pelissä esiintyvän esineen.

Lisäksi Murdoch korostaa lasten vanhempien valistamista liittyen pelien sisäisiin hankintoihin.

”Selvityksissä on todettu useita tapauksia, joissa lapset ovat kuluttaneet rahaa ilman vanhempiensa lupaa. Näihin tapauksiin kuuluu 16-vuotias, joka käytti 2 000 puntaa pesäpallopeliin. Puolestaan 15-vuotias menetti 1 000 puntaa räiskintäpelissä”, raportissa todetaan.

Käynnissä oleva keskustelu ei ole tuore, vaan kysymys loottilaatikoiden ja uhkapelaamisen yhteydestä on ollut jo useamman vuoden pöydällä. Aikanaan keskustelu roihahti käyntiin Star Wars: Battlefront II -pelin julkaisun jälkeen. Tuolloin osa pelille keskeisiä ominaisuuksia oli suljettu maksumuurin taakse.