Itä-Uudenmaan käräjäoikeus on antanut päätöksen koskien Elias ”Jamppi” Olkkosen VAC-ban kiistaa Valven kanssa, joka estää 19-vuotiasta ENCEn tähtipelaajaa osallistumasta Counter-Strike: Global Offensive -pelin major-turnauksiin. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Ilta-Sanomat.

Suomalainen Counter-Strike: Global Offensive -pelin superlupaus, 19-vuotias Elias ”Jamppi” Olkkonen nosti helmikuussa kuluttajakanteen pelijätti Valvea vastaan major-pelikieltonsa poistamiseksi.

Kanne nostettiin kuluttajana, sillä pelikieltoon johtaneet tapahtumat sijoittuvat vuoteen 2015. Jamppi oli tällöin myynyt ostamansa Steam-tilin ystävälleen, joka oli myöhemmin huijannut tilillä, saaden VAC-bannit. Koska kyseinen tili on Jampin ostama, estää se häntä nykyään osallistumasta Valven sponsoroimiin CS-turnauksiin.

Toukokuussa Valve GmbH vastasi kanteeseen ja kertoi vastustavansa sitä kaikin osin. Tämän lisäksi he kertoivat Jampin nostaneen kanteen väärin perustein ja väärää yritystä vastaan, sillä pelikielloista vastaa Valve Corporation, joka on edellä mainitun Valve GmbH:n emoyhtiö. Valve Corporation on perustettu 1996 Yhdysvalloissa ja Valve GmbH puolestaan 2016 Saksassa.

Yhtiön mukaan myöskään Itä-Uudenmaan käräjäoikeus ei ole toimivaltainen käsittelemään asiaa, koska yrityksen kotipaikka on Saksassa, eikä kyseessä ole kuluttajasopimusta koskeva asia.

Käräjäoikeus antoi nyt päätöksen

Jamppi vaati kanteessaan asian käsittelyä Suomessa, koska hänen mielestään se on kuluttajariita. Nyt, Itä-Uudenmaan käräjäoikeus antoi kuitenkin päätöksen, jonka mukaan he eivät ole toimivaltaisia ratkaisemaan asiaa, minkä vuoksi kanne on jätettävä tutkimatta.

Käräjäoikeuden mukaan Jamppia ei voi myöskään pitää kuluttajana, koska hän sanoo VAC-bannien estäneen hänen ammattilaisuraansa, sekä rajoittaneen oikeuttaan elinkeinonvapauteen. Jamppi määrättiin myös maksamaan 44 650 euroa Valve GmbH:n oikeudenkäyntikuluja.

Käräjäoikeuden uusi päätös ei ole kuitenkaan vielä lainvoimainen. Jampin asianaja Hannu Kalkas kertoi Ilta-Sanomille heidän valittavan päätöksestä. Käsittelyssä voi kuitenkin kestää pidemmän aikaa, sillä hovioikeus on pahasti ruuhkautunut COVID-19-pandemian takia.

Ota eurheilu.org seurantaan myös Twitterissä.