Nyt on herkkua tarjolla! Haastattelussa Suomen FIFA-treidauksen kärkinimi Olenttongg. Jutussa on tarjolla myös ilmainen vinkki TOTY-promoon.

Pelinimellä Olenttongg kulkeva FIFA-pelaaja on yksi Suomen parhaista FIFA-treidaajista. Mikkeliläinen virtuaalijalkapallon ystävä taitaa FIFA Ultimate Team -pelimuodon rahallisen osan erinomaisesti.

Eurheilu.org haastatteli 28-vuotiasta pelaajaa ja sen voit lukea alhaalta.

FIFA Ultimate Team -pelimuodossa pelaaja joutuu aloittamaan joka vuosi alusta uuden joukkueen kanssa. Uusi FIFA tarkoittaa uutta alkua eli grindaus alkaa nollasta.

Osa pelaajista pelaa ”RTG-tunnuksilla” (Road to Glory) eli he eivät käytä rahaa FIFA-pisteisiin. Iso osa kuitenkin käyttää ja jos haluaa parhaat mahdolliset pelaajat, niin se vie tuhansia euroja.

FIFA-pisteillä saa avattua pakkoja ja pakoista löytyy pelaajia, joita pystyy myymään kolikoita vastaan. Kolikoilla saa ostettua parempia pelaajakortteja ja hyvällä kokoonpanolla on helpompaa pelata muiden oikeiden käyttäjien kanssa.

Sama pätee myös FIFA:n kilpailulliseen pelaamiseen. Kyseessä on yksi ainoista ”pay to win” -peleistä, sillä oikean rahan avulla pystyy kasvattamaan omia mahdollisuuksia pärjätä.

Tähän voisi lisätä pakkojen koukuttavuuden ja vertauksen virtuaaliseen kasinoon, mutta sitten eksyttäisiin hieman aiheesta.

Lue myös: Onko tässä alkuvuoden komein ässä? Neljä laukausta ja viisi tappoa

Jos haluaa erinomaisen joukkueen, niin pitää olla joko todella hyvä pelaamaan, onnekas tai sitten opetella treidaamaan. Näin Olenttongg teki.

– Aloitin FIFAn pelaamisen n. FIFA 17:n aikoihin ja ensimmäiset pari painosta tuli oikeastaan vaan pelattua normaalisti. Sitten vähitellen huomasin, että tarjolla on myös paljon muutakin, kuin pelkkä gameplay.

Iso osa pelaajista törmää siihen, että vastustajalla on kasassa unelmanippu ja päähän tulee ajatus, että kaveri voittaa hänen joukkueensa takia.

– Aloitin treidaamisen vasta viime FIFAssa kunnolla. Ehkä suurin motivaattori oli se, että peli on aika paljon ns. P2W, eli mitä parempi joukkue itsellä on, niin sitä paremmat mahdollisuudet pärjätä. Monesti olen kuullut muilta ja välillä ehkä itsekin syyllistynyt siihen, että vastustaja voittaa pelin paremman joukkueen takia, joten halusin kääntää tämän toisinpäin. Treidaamalla varmistan sen, että jossain vaiheessa peliä on niin hyvä joukkue, ettei ainakaan siitä jää menestys kiinni.

Miten pääsit itse alkuun treidauksessa?

– Aivan treidaamisen alussa katsoin todella paljon Youtubesta videoita. Niitä löytyy lukematon määrä jos haluaa alkaa opettelemaan itse. Lisäksi Twitchin kautta katsoin striimaajia, jotka keskittyivät paljon treidaamiseen.

Tästä päästään kolikoiden määrään ja siihen miltä transfer profit näyttää.

– Transfer profit näyttää 53 miljoonaa ja itse kolikoita pelissä löytyy n. 26 miljoonaa, mutta lisää on tulossa paljon.

Miten paljon tuo vie aikaa päivittäin?

– Itse treidaus ei vie paljoa aikaa jos tietää mitä tekee. Yleensä aamuisin aamukahvin parissa tulee aukaistua Futbin ja katsottua nopeasti miten market on illan sekä yön aikana mennyt. Sen perusteella sitten ostoja/myyntejä eli aikaa ei todellakaan mene paljon.

Erilaisia tyylejä löytyy useita, mutta mitä itse harrastat ja mistä tykkäät eniten?

– FIFAn alussa treidasin itselleni ensimmäisen miljoonan pelkästään Chemistry Style -korteilla. Esimerkiksi ostin Anchoreita ja listasin niitä vain 200-300 kalliimmalla, jotka menivät lähes kaikki aina kaupaksi tunnin sisään. Sen jälkeen siirryin oikeastaan treidaamaan Icon-korteilla, joilla olen suurimman osan kolikoista tehnyt. Iconit ovat pelin halutuimpia kortteja, joten niiden hinnat vaihtelevat esimerkiksi yhden päivän aikana paljon, joten niiden kanssa kikkailu on helppoa. Tietenkin tulee myös ”investoitua”, jota en kuitenkaan pidä treidaamisena eli ostamalla SBC-foddereita tulevia SBC-haasteita varten.

TOTY käynnistyi, joten onko nyt hyvä aika treidata? Mihin kannattaa kiinnittää huomiota?

– TOTY-promon aikana hinnat ovat todella alhaalla ja se on treidaajien kannalta parasta aikaa, sillä itse TOTY-kortit tulevat maksamaan kasuaalipelaajille aivan liikaa, jolloin ”peruspelaajien” kortit nousevat hinnoissa. Fakta on, että TOTY-kortteihin on varaa todella pienellä osalla pelaajista.

Mitä vinkkejä antaisit kiinnostuneelle treidaajalle promoa ajatellen?

– TOTY-promo on vuoden suurin tapahtuma, jonka jälkeen yleensä market tulee hetkellisesti nousemaan ja pysymään tasaisena, koska seuraava iso tapahtuma on Team of the Season, joka on vasta kesän juurella. TOTY-promon aikana pelaajien määrä tulee aina kasvamaan ”hypen” takia, jolloin pelaajien hinnat vaihtelevat päivän aikana normaalia enemmän. Ihmiset haluavat testata erilaisia kortteja – myös totyjä. Treidata voi vuoden jokaisena päivänä jos tietää mihin katsoa. Hyvä nyrkkisääntö on, että kun suurin pelaajakunta eli Eurooppa on nukkumassa, niin hinnat ovat yleensä aika alhaalla. Euroopan herätessä päivään hinnat alkavat nousemaan.

– TOTY:n aikana kannattaa keskittyä ”mid budget” kortteihin eli hinnaltaan 100-150k pelaajiin. Lopuksi voisin antaa ilmaisen vinkin kaikille promoa varten. Maanantaina tai viimeistään alkuviikosta tulee liigakohtaiset upgrade-pakat, jotka yleensä vaativat 11 gold rare -pelaajaa ja alhaisen kemian. Kyseisiä pelaajia saa viikonlopun ajan 650-700 kolikolla ja upgrade-pakkojen aikaan ne tulevat nousemaan 900-1200 hintoihin minimissään. Jos haluat itse tehdä paljon kyseisiä pakkoja TOTY:n toivossa, niin esimerkiksi jos ostat 1000 gold rare -pelaajaa ja myyt niistä puolet hintaan 900-1300, niin saat tehtyä 45 upgrade-pakkaa ”ilmaiseksi”.

Jos mietitään sijoittamista/treidaamista yleisesti FIFAn suhteen, niin mitä vinkkejä antaisit kiinnostuneelle?

– Kannattaa tutustua pelaajien hintoihin ja seurata miten pelaajien hinnat seilaavat päivän aikana. Kun tiedostaa yleisesti marketin trendit, eli onko market menossa lähipäivinä ylös vai alas, niin osaa iskeä oikeaan aikaan ja tehdä kolikkoja. Itsekseen treidauksen opettelu on mielestäni vaikeaa, joten kannattaa katsoa esimerkiksi Youtubesta videoita.

Nyt on treidauksesta puhuttu tarpeeksi! Mites itse gameplay, kiinnostaako kilpapelaaminen? Sinua on muutaman kerran nähty karsinnoissa ja turnauksissa.

– ”Kilpapelaamisen” suhteen ei tällä hetkellä erityisemmin tavoitteita ole, vaikka tiedän, että voisin esimerkiksi EA:n Global Series -karsinnoissa pelata halutessani. En itse koe sitä kovin mielenkiintoisena polkuna, koska karsintoihin pääseminen vaatii tässä FIFAssa niin paljon ajan uhraamista. Suomessa olen aina pelannut turnauksia, mihin on aika riittänyt ja esimerkiksi eFutisliiga olisi ollut mielenkiintoista kokea. Palloliiton järjestämässä turnauksessa on nyt päästy pudotuspeleihin asti, joten ehdottomasti tavoitteena on raivata tie LAN-finaaleihin. Tason sinne pitäisi riittää, mutta aika näyttää.

Olenttongg 🇫🇮

@olenttongg
Decent profit 👀 One of the best cards i have used so far. 🐐
#FIFAFI

Jos twiitti ei näy, niin voit katsoa sen tästä.

Vinkkejä treidaukseen: FUTBIN

Lue myös: Tässä ovat vuoden parhaat jalkapalloilijat – FIFA 22 TOTY

Ota eurheilu.org haltuun myös Twitterissä!