Googlen pilvipelipalvelu Stadia avattiin tiistaina 19.11. Palvelun avulla on mahdollista pelata striimin kautta pelejä ilman konsolia tai tehokasta PC:tä.

Googlen uusi pelialusta pyörittää pelejä tehokkaissa palvelinkeskuksissa ja striimaa ne käyttäjän laitteille. Näin Stadian avulla on mahdollista pelata uusimpia AAA-pelejä television ääressä ilman konsolia, tai vaikkapa pelkällä puhelimella.

Puhelimen tosin täytyy olla Googlen Pixel, mutta kehittäjät lupaavat palvelun tulevan myöhemmin muihinkin Android-puhelimiin. Televisioon palvelu striimaa Chromecast Ultran kautta, joka tulee 129 euroa maksavaan Stadia Premiere Edition -paketin mukana. Premiere Editionin mukana tulee myös 69 euron arvoinen Stadia-ohjain, jota luonnollisesti myös tarvitaan pelaamiseen.

Pelejä ei tarvitse ladata omaan laitteeseen tai odotella niiden päivittymistä, vaan ne ovat aina pelattavissa vain yhdellä klikkauksella. Pelit tulee kuitenkin ostaa erikseen, sillä Stadian 9.99 euron kuukausimaksuun kuuluu vain palvelu itsessään, eikä siellä tarjolla olevat pelit. Jotain pelejä on kuitenkin mahdollista ostaa alennuksella palvelun kautta.

Pelejä palvelusta löytyy nyt julkaisun yhteydessä 22 eri nimikettä. Kattaus on melko hyvä ja sieltä löytyy muun muassa seuraavanlaisia isoja nimiä: Assassin’s Creed Odyssey, Red Dead Redemption 2, Red Dead Redemption 2, Red Dead Redemption 2 ja Metro Exodus.

Vaikka pilvipelaaminen ilman omaa kallista konsolia tai tietokonetta kiinnostaisi, kannattaa Stadian kanssa ehkä odottaa vielä. Ensimmäiset arvostelut palvelun toimivuudesta eivät ole olleet lupaavia.

Normaalien julkaisupäivän ongelmien lisäksi palvelun toimivuus ei ole arvostelijoiden testeissä ollut imarteleva. Kuudenkymmenen 4K ruudun kiskominen sekunnissa pilvipalvelusta vaatii luonnollisesti melkoisesti potkua omaltakin kaistalta. Testeissä esimerkiksi palvelun aiheuttama lagi napinpainallusten ja pelin tapahtumien välillä on vaihdellut ”siedettävästä” ”pelikelvottomaan”.

Jos pilvipelaaminen kiinnostaa voi tuoteeseen tutustua Googlen kaupassa, mutta hankkimisen suhteen kannattaa ehkä vielä odotella ja pitää silmällä arvosteluja loppuvuoden ajan.

 

Kuva: Google.