Googlen Deepmind tekoäly on parempi kuin 99,8% Starcraft 2:sen pelaajista

Googlen Deepmind tekoäly päästettiin heinäkuussa valloilleen StarCraft 2:sen ranked ladderiin, jossa se kiipesi nopeasti osaksi kovinta kärkeä.

Deepmind tekoäly on aiemmin opetellut pelaamaan muun muassa shakkia ja gota, ja voittanut kummassakin maailman huippuja. Tämän vuoden alussa tekoäly sai uuden haasteen, kun se alkoi opettelemaan StarCraft 2:sta. Kyseinen versio tekoälystä sai lempinimen AlphaStar.

Neuroverkkoihin perustuva AlphaStar opetteli aluksi StarCraftin alkeita käymällä läpi ihmispelaajien pelejä. Tämän jälkeen tekoäly jatkoi harjoitteluaan pelaamalla itsensä eri versioita vastaan. Käytämmällä suuria määriä laskentatehoa AlphaStar kerkesi pelaamaan verrattain lyhyessä ajassa valtavan määrän otteluita ja hiomaan osaamistaan.

Suuren yleisön tietoisuuteen tekoäly pääsi viimeistään silloin, kun se tammikuun lopussa haastoi ihmispelaajat reaaliaikaisessa ottelussa. AlphaStar pelasi Dario ”TLO” Wünschia ja Grzegorz ”MaNa” Kominczia vastaan Protoss vs. Protoss otteluissa, ja voitti kymmenen ottelua yhdestätoista.

Heinäkuuhun mennessä AlphaStar oli opetellut pelaamaan muitakin pelin rotuja, ja pääsi näyttämään taitonsa ladderissa. AlphaStar pelasi ladderissa sellaisia pelaajia vastaan, jotka olivat suostuneet mahdollisuuteen kohdata tekoäly. He eivät kuitenkaan koskaan tienneet, että milloin vastassa oli tekoäly ja milloin normaali ihmisvastustaja.

Lokakuun loppuun mennessä Google ilmoitti AlphaStarin saavuttaneen Grand Masterin arvon kaikilla roduilla. Tekoäly sijoittui rankkauksessa pelin terävimpään kärkeen, sen sijoitus ladderilla oli parempi kuin 99,8% pelaajista.

Vain kourallinen parhaimpia StarCraft 2 -ammattilaisia pystyy pitämään puoliaan AlphaStaria vastaan. Yksi näistä on luonnollisesti pelin ehdotonta kärkeä edustava suomalainen Joona ”Serral” Sotala. Serral on kohdannut tekoälyn ainakin muutaman kerran, ja mahtien mittelöstä löytyy esimerkiksi BaseTradeTV:n selostettu replay.

AlphaStarin kehittäjät tuskin tyytyvät lukemaan ”99,8%”, vaan todennäköisesti aikovat jatkaa tekoälyn kehittämistä kunnes se on parhaimpienkin pelaajien edessä voittamaton. Toistaiseksi Googlen edustajat eivät kuitenkaan ole paljastaneet lisää suunnitelmistaan.

Kuvituskuva: Taylor Wick.


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.