Euroopan unionin parlamentti on hyväksynyt uuden tekijänoikeuslainsäädännön, joka on herättänyt tunteita laidasta laitaan.

Varsinkin tekijänoikeusdirektiivin artikla 13 on aiheuttanut huolta sisällöntuottajien, sekä eri palveluntarjoajien parissa. Uudistuksen tavoitteena on lähtökohtaisesti parantaa esimerkiksi tubettajien, animaattorien, muusikoiden, sekä muiden eri sisältöjen kanssa työskentelevien asemaa, tiukentamalla heidän tuottamansa sisällön oikeuksien valvontaa.

Vaikka paperilla ajatus kuulostaa hyvältä, on uudistuksella kauaskantoisia vaikutuksia. Esimerkiksi YouTube ja Twitch pyrkivät vastustamaan artiklan voimaantuloa. Tämä johtuu siitä, että palveluntarjoajien tulee artiklan mukaan varmistaa, ettei heidän omistamissaan palveluissa ole sisältöjä, joka rikkovat tekijänoikeuksia.

Uudella direktiivillä voi olla raskaita seurauksia kyseisille palveluille, sekä henkilöille, jotka haluavat tuottaa sisältöä edellä mainittuihin palveluihin. Esimerkiksi pelivideoiden tekeminen hyödyntää kolmannen osapuolen omistamaa sisältöä. Muutos voi siis johtaa erilaisten filttereiden tai muunlaisen valvonnan lisäämiseen.

Näin maalaisjärjellä voisikin tiivistää, että artikla 13 siirtää yksilön vastuuta rikkomuksesta rikkeen mahdollistaneen palvelun harteille.

Pahimmillaan muutos voi periaatteessa johtaa siihen, että eri palvelut joutuvat sulkemaan osia tarjonnastaan tai lopettamaan palvelun tarjoamisen kokonaan osasta Eurooppaa. Artikla 13 on kaikkineen hyvin vaikeaselkoinen, joten voit itse käydä kurkkaamassa koko paperin täältä.

Twitch

@Twitch
Everyday creators and viewers come together to do amazing things on Twitch. Article 13 is bad copyright reform that could limit the content you create and share. Together, we can stop this. Learn more and take action at link.twitch.tv/2uoDHcN.

Samuli Leppälä

Olen kuvataidekasvattaja ja toimittaja. Elän omassa pelien, kulttuurin ja kirjojen maailmassa. Arvostan huonoa huumoria ja hassuja hattuja. Blogi: Varapeli