Suomalainen CS:GO-joukkue ENCE taistelee tänään kello 14:00 paikasta ESL Katowice Major 2019 -turnauksen pudotuspeleissä. Vastaan asettuu kazakstanilaisjoukkue AVANGAR, joka on nuoresta kokoonpanostaan huolimatta erittäin yllätysvalmis.

Viimeiset puolivälieräpaikat ESL Katowice Major 2019 -turnauksessa jaetaan tänään. Jäljellä on enää joukkueita, joilla on kasassa kaksi voittoa ja kaksi tappiota. Turnauksen formaatti toimii siten, että kolmella voitolla joukkue saavuttaa pudotuspelipaikan ja kolmella tappiolla turnaus päättyy. Viimeiset kolme pudotuspelijoukkuetta ovat selvillä päivän päätteeksi.

Suomalaisittain kiinnostavin kamppailu on luonnollisesti ENCE-AVANGAR. Venäläisen Ali “Jame” Djamin tähdittämä kazakstanilaisjoukkue on jo kaatanut mm. FaZe Clanin ja NRG:n. Tappiot ovat tulleet maailmanrankingin toisena ja kolmantena majailevia Na’Via ja Liquidia vastaan.

ENCE:n alkuturnaus oli vaikea, mutta joukkue näyttää saaneen lopultakin koneensa käyntiin. Renegades ja HellRaisers pakottivat voitoillaan suomalaiset selkä seinää vasten jo turnauksen ensimmäisenä päivänä. Saksalainen BIG kaatui torstaina ja ranskalainen G2 eilen lauantaina, joten suomalaisilla on tänään mahdollisuus saavuttaa tavoitteensa ja päästä turnauksen kahdeksan parhaan joukkoon.

Keskinäiset voimasuhteet

Joukkueiden keskinäiset kamppailut ovat menneet kutkuttavan jännittävästi tasan kartoin 3-3. Kesäkuussa ENCE pudotti Avangarin GG.BET Majestic -turnauksesta kartoin 2-1 ja voitti lopulta koko turnauksen. Turnausvoitolla suomalaiset varmistivat pääsyn ESL Cologne -turnaukseen, joka oli oma menestystarinansa.

Elokuussa oli ENCE:n vuoro taipua karsinnoissa. AVANGAR nappasi paikan IEM Chicago -turnaukseen suomalaisten nenän edestä kartoin 2-1. Kohtaamisten välissä AVANGAR oli vaihtanut Dmitry “dimasick” Matvienkon kokeneempaan Bektiyar “fitch” Bahytoviin. Fitch on 26-vuotiaana joukkueen seniori, sillä muut joukkueen pelaajat ovat 19-20-vuotiaita.

AVANGAR voittaa ja häviää pitkälti sen mukaan, saavatko vastustajat pidetty Jame:n AWP:n kurissa. ENCE:n elokuisessa tappio-ottelussa Jamen tilastoista löytyy peräti 54 AWP-tappoa kolmeen karttaan. ENCE:n valmentaja Slaava “Twista” Räsänen on varmasti tutkinut, kuinka esimerkiksi Na’Vi sai pidettyä Jamen kurissa toissapäivänä. Ottelussa pelattiin Dust2 ja Train, jotka ovat hyviä AWP-karttoja, mutta Jame sai silti kasaan vain 28 tappoa koko ottelussa.

ENCE:n joukkueessa ratkaisijoita on löytynyt laajalta rintamalta. Aleksi “Aleksib” Virolainen ja Sami “xseveN” Laasanen ovat olleet poikkeuksellisesti tulivoimaisimmat ENCE:n pelaajat kahdessa edellisessä pudotusottelussa, mutta kaikki pelaajat ovat pystyneet ratkomaan joukkueelleen isoja kierroksia.

Päivän kartat

Dustista ja junamaasta puheen ollen, molemmat saatetaan nähdä tänäänkin. Joukkueiden vakiobannit vetoprosessissa ovat Cache (ENCE) ja Nuke (AVANGAR). Vaikka suomalaiset pelasivatkin aiempaa parempaa pölyä eilen ranskalaisia vastaan, kartta on paperilla kazakstanilaisten paras vaihtoehto tähän ottelusarjaan Cachen ollessa bannattuna.

ENCE:n paras kartta Train pitäisi sopia heille tähänkin ottelusarjaan. Viimeisen kolmen kuukauden aikana kazakstanilaisten voittoprosentti ratapihojen taisteluista on 50, kun ENCE:llä se on huikeasti 92. Suomalaisjoukkue on voittanut laneilla viimeiset 11 pelaamansa junamaata.

Elokuisessa kohtaamisessa Train oli ratkaiseva kolmas kartta ja tuolloin Jame oli ratkaisevassa osassa, kun AVANGAR voitti tiukasti 16-14. Tuolloin AVANGAR voitti peräti kymmenen kierrosta terroristipuolella, minkä ei pitäisi olla enää mahdollista huomattavasti puolustusvoittoisemmassa AUG-metassa. Jamea ei kuitenkaan saa päästää vauhtiin tai jälki voi olla tuhoisaa.

Kolmas kartta jää jäljelle kolmikosta Overpass, Mirage ja Inferno. Kumpikaan joukkue ei ole tilastojen valossa vakuuttanut Infernossa. Molempien saldo on kolme voittoa kuudesta pelatusta.

ENCE:n Mirage-voittoprosentti 80 kuulostaa paperilla paremmalta kuin kazakstanilaisten 50, mutta AVANGAR voitti torstaina FaZe Clanin tähtisikermän juurikin Miragessa kierroksin 16-13.

Overpassin voittoprosentit ovat melko tasan – ENCE 86% ja AVANGAR 75% – eli kartta sujuu molemmilta joukkueilta. Overpass voisi olla jopa yllätysvalintana kazakstanilaisille jos he ovat tutkineet ENCE:n Overpass-pelaamista mielestään riittävän hyvin.

Lopullinen karttakolmikko selviää vasta ottelun alla ja panokset ovat todella kovat, joten veto-prosessissa voidaan nähdä suuriakin yllätyksiä.

Aika tehdä historiaa

Neljä vuotta sitten 3DMAX-kokoonpano teki suomalaista historiaa saavuttamalla paikan Major-turnaukseen. ENCE on jo toistanut saman tempun ja mennyt pykälän pidemmälle voittamalla kaksi ottelua. Mikäli AVANGAR ja Jame kaatuvat tänään, suomalaisjoukkue pelaa ensimmäistä kertaa Major-turnauksen pudotuspeleissä. Lisäksi ENCE voi varmistaa Legenda-statuksen eli paikan seuraavan Major-turnauksen New Legends -vaiheeseen.

Aleksi “allu” Jallin myllytystä revontulien välkkyessä pääsee jännittämään kello 14:00 alkaen sekä Twitchissä että Yle Areenassa.

Kalle Kareinen

Olen ollut cs:n suurkuluttaja 2000-luvun alkupuolelta asti. Aloitin selostajaurani cs:n parissa vuonna 2016 ja siirryin huhtikuussa 2018 selostamaan Twitchissä kanavalle WeCastFin. Satunnaisesti ääntäni kuulee myös Yle Areenassa ja Elisa Viihteellä. Aloitin urheilutoimittajaopinnot Laajasalon opistossa tammikuussa 2019 ja pyrin tuottamaan cs-sisältöä selostelujen lisäksi myös teksti- ja videomuodossa.