eGames – eUrheilun olympialaiset

Kun olympialaiset järjestetään tänä kesänä, on koko Brasilia innoissaan urheilijoiden tullessa kilpailemaan paremmuudesta Rio de Janeiroon. Tämä on myös eSportsille loistava tilaisuus esitellä omaa lajiaan.

Viime viikolla International Games Committee (IEGC) julkisti London Games Festivalin. Tämä voittoa tuottamaton järjestö, jonka neuvonantajana toimii kansainvälinen olympiakomitea ja tukijana Britannian hallitus organisoi eGamesit – eSportsin olympialaiset. Tämä kuulostaa aluksi mahtavalta. Olympialaistyylinen turnaus, jonka tukijana on olympialaisten pääorganisaatio. Sen täytyy olla seuraava askel eUrheilun tunnustamisesta viralliseksi urheiluksi. Onko se kuitenkaan sitä? Lähempi tarkastelu osoittaa, että eGamesin nettisivuilla mainitaan IEGC:n olevan täysin itsenäinen toimija, eikä sillä ole yhteyksiä olympiakomiteaan, tai olympialaisiin. Tämä ei ainoastaan vähennä turnauksen arvoa katsojien silmissä, vaan se tuo myös riskejä tapahtumalle. Moni suuri tapahtuma on epäonnistunut aikojen saatossa vastaavien turnausten järjestämisessä.

Onko eGamesilla sitten mitään mahdollisuuksia? eGamesin ensimmäinen tapahtuma järjestetään elokuussa, jolloin sen “pop-up” -tapahtuma pidetään Riossa. Tapahtuman tarkoituksena on esitellä eGames -liike koko maailmalle. Erityisesti valtamedia ja peliin vihkiytymättömät katsojat ovat kohteena mainonnassa. Iso-Britannia, Yhdysvallat, Kanada ja Brasilia ovat jo ilmoittaneet, että heiltä tulee eTeam kisoihin, mutta mitään tietoa pelaajista ja erityisesti pelattavasta pelistä ei vielä ole. Moni voi vain spekuloida, että onko noita joukkueita olemassakaan. Loogista olisi, että paikalliset, kuuluisat pelaajat ja joukkueet olisivat osana tätä, mutta se ei vaikuta siltä tällä hetkellä.

“Me emme ole mukana.” Sanoo Felippe Corradini, Red Canidsien ja Rio de Janeiron tunnetuimman eSports -tapahtuman BRMA:n omistaja esportsobserver.comille. “Meihin ei ole oltu yhteydessä.” Toteaa Alexander “Abaxial” Haibel, INTZ:n valmentaja, viimeisimmän CBLoLn voittaja. Myöskään Thiago “Djokovic” Maia, CNB:n valmentaja ei ole saanut yhteydenottoa. “En tiedä, että kehenkään olisi oltu yhteydessä.” Toteaa Luigi “Kaov” Mataratzis, entinen League of Legendsin ammattilainen.

Ilman palkintopottia ja kunniaa kultamitalin saamisesta turnauksessa, joka ei oikeasti ole osa olympialaisia, on erittäin epätodennäköistä että korkean profiilin pelaajat kiinnostuisivat saapumaan paikalle. Tällä hetkellä eSportsin olympialaiset näyttää pelkästään markkinointitapahtumalta. Siellä on pelejä ja se tulee menemään olympialaisten formaatilla, mutta pelaajien houkutteleminen paikalle on jotain paljon tärkeämpää. Ilman merkittäviä pelaajia fanit eivät välttämättä edes kiinnostu koko tapahtumasta. Kilpailevan pelaamisen huippu on itse asiassa juuri eSportsin markkinoinnin huippu. The International eGames Committeella on edelleen aikaa keksiä, miten houkutella pelaajat mukaan, kun ensimmäiset “täydet eGamesit” pidetään Pyeongchangissa, Etelä-Koreassa 2018. Olympialaistyylisen eSports -tapahtuman järjestäminen muiden, suurien palkintopottien eSports tapahtumien rinnalle pelkällä katu-uskottavuudella on hävitty taistelu.

Lähde: esportsobserver.com