Battlefield V palaa takaisin juurilleen, sillä toiminta käydään jälleen toisen suursodan myrskyissä. Sarjan edellisessä osassa ensimmäinen maailmansota on päästy kokemaan uudella ja virkistävällä tavalla, mutta miten toiseen maailmansotaan sijoittuva toiminta voi olla millään tavalla uudistunut tai raikas kokemus? Onhan kyseinen rähinä nähty sotapeleissä yhä uudestaan ja uudestaan. Kuitenkin painokoneet seisahtuivat ja kahvit menivät eilen väärään kurkkuun, sillä pelin posterissa poseerasi naissotilas.

Pitäkää avaimista ja peruukeistanne kiinni, kohta joku varmasti pahoittaa mielensä.

Samanhenkinen keskustelu käytiin kun edellisen Battlefieldin ensimmäiset trailerit saapuivat ja pelin kannessa nähtiin tummaihoinen mieshenkilö. Silloinkin heräsi keskustelua siitä miten historiallisesta perspektiivistä totuudenmukaista tällainen voisi olla. Keskustelu vaikutti unohtuvan siinä vaiheessa kun peli julkaistiin ja kaikki olivat tyytyväisiä.

Nyt aiheen keskiössä on naishahmo. Kotakun toimittaja Luke Plunkett kirjoitti erinomaisen artikkelin aiheesta. Hän toteaa jutussa, että kaikenlaisen muun epärealistisuuden pelaajat nielevät mukisematta, mutta ajatus yhdestä naishahmosta trailerissa on liikaa. Se kun kuitenkin on historiallinen fakta, että naiset palvelivat toisessa maailmansodassa eri tehtävissä, osa myös osallistui varsinaisiin taisteluihin (varsinkin Neuvostoliiton joukoissa).

BFV_twitter

 

Kysymys ei niinkään koske trailerissa näkyvää yhtä naishahmoa, vaan pikemminkin pelaajien pelkoa siitä, että jonkinlaiset ”kukkahattutädit” tai ”social justice warriorit” valtaavat heille rakkaan pelisarjan. Lisäksi potentiaalisten naishahmojen pelätään pilaavan pelin immersion, mutta eikö kyse ole kuitenkin päinvastaisesta tilanteesta? Mahdollisuus pelata naishahmolla voi auttaa pelaajia astumaan paremmin hahmon saappaisiin ja eläytymään peliin. Tällainen inkluusio kun ei poista pelistä mitään, ainoastaan tuo siihen jotain lisää.

Netin keskustelupalstoja selaillessa toinen esille nouseva pelko on se, että vaikka pelin kamppanjassa esiintyisikin vain yksi naishahmo (mikä vielä menettelisi), niin verkossa pelatessa voi jokainen nettisoturi valita pelattavakseen naishahmon. Tällaista kokonaan naisista koostuvaa taistelu ei olisi tietenkään historiallisesti totuudenmukainen. Mutta taas toisaalta miksi nettikahinointi pyrkisi historialliseen totuudenmukaisuuteen? Kampanjan funktio voi olla uskottavan maailman ja historiallisten faktojen esittäminen. DICE onkin luvannut, että pelissä keskitytään kertomaan tarinoita, joita vielä ei ole nähty tai koettu.

Trailerin katsottuaan voi todeta, että Battlefiel V:n tulokulma sotaan ei ole juuri millään mittarilla realistinen. Mieleen tulevat pikemmin Overwatch ja jollain tapaa myös Fortniten sarjakuvamaisuus. Plunkett toteaa mielestäni artikkelissaan osuvasti, ettei Battlefield-pelisarjan tavoitteena ole koskaan ollutkaan menneisyyden tarkka uudelleenkuvaus. Tavoitteena on pikemmin ollut aina käyttää kulloistakin sotaa uudenlaisena leikkikenttänä pelaajille. Nyt vain suurempi joukko pelaajia on kutsuttu mukaan leikkimään.

Olipa aiheesta mitä mieltä tahansa, näyttää siltä että EA on vihdoin ottanut onkeensa. Tiedotustilaisuudessa EA ja DICE kertoivat, etteivät aio tuoda peliin mitään sellaisia maksullisia elementtejä, jotka suoranaisesti vaikuttaisivat pelin kulkuun. Myynnissä on ainoastaan kampetta, joka vaikuttaa visuaaliseen puoleen, ei pelattavuuteen. Battlefront kakkosen kaltaista fiaskoa ei siis todennäköisesti ole tapahtumassa.

Luke Plunketin artikkelin voit käydä lukemassa täältä.

Samuli Leppälä

Olen kuvataidekasvattaja ja toimittaja. Elän omassa pelien, kulttuurin ja kirjojen maailmassa. Arvostan huonoa huumoria ja hassuja hattuja. Blogi: Varapeli